Як не стати лохом. Рейтинг схем, за якими працюють шахраї

Як не стати лохом. Рейтинг схем, за якими працюють шахраї
Коли співрозмовник по телефону починає розказувати, що ваша картка заблокована або з неї намагалися зняти гроші, далі можна не слухати. Шахраї вигадали новий варіант телефонного обману, який дає широке поле для діяльності – картка є в кожного і всі за свої грош переживають

За півтора місяці в міліцію про новий варіант телефонного шахрайства заявили десять вінничан. Ці люди мали на картках по чотири-п’ять тисяч гривень і повірили людині, яка подзвонила на мобільний, назвалася працівником служби безпеки банку й сказала про заблоковану картку. Шахрай випитав дані, за допомогою яких можна обнулити рахунок, не вставляючи картку в банкомат.

Досі телефонні обманщики брали вінничан розповідями про затриманих міліцією родичів або їхню вину в ДТП. Щоб відкупити від відповідальності, псевдоміліцінери чи працівники ДАІ (ще один варіант - батьки „потерпілої” людини) просили різні суми за не притягнення до відповідальності винуватців кримінальних пригод.

У цій схемі шахраї користуються ефектом переляку і заробляють з одного такого дзвінка кілька тисяч гривень. Обмануті люди замість того, щоб розібратися, спішили бозна кому перерахувати гроші. На кону ж - майбутнє їхніх близьких. І вони передавали з водієм чи пересилали через термінал потрібну суму. Найбільша по Вінниці – 2,5 тисячі доларів. Врешті ставало зрозуміло - відкуповували від тюрми сина-брата-чоловіка даремно, бо ніякої бійки чи аварії не було.

Вже стала легендою історія вінницької родини, яка перерахувала через термінал серед ночі телефонним обманщикам 4 тисячі гривень за нащадка, поки той мирно спав у сусідній кімнаті із беззвучним мобільним під подушкою...

Ми вже писали, що кінці цих дзвінків ведуть на зони. Там засуджені володіють інформацією інколи більше, ніж люди на волі. Крутяться, аби заробити, і мають до цього свій, кримінальний хист.

Найсвіжіший випадок такого обману стався буквально минулого тижня. І тут не зеки, скоріше за все, винні. 15-річна дівчина віддала шахраям 800 гривень та все золото, яке було у хаті, коли почула, що її мама в міліції. Правоохоронці думають, що причетні до цієї афери люди, на яких заявив член родини дівчини. Вони обманом змусили дитину винести з дому і віддати спільнику все цінне. Щойно матір повернулася додому, від дочки посипалися питання... З’ясувалося, гроші й золото вона віддала даремно – маму ніхто ніде не тримав.  

І ось злочинці вигадали новий варіант телефонного розводу, який має значно більше поле для діяльності, ніж грошовиті батьки сумнівної поведінки дітей чи сім’ї, які є учасниками кримінальних проваджень.

„Добрий день, я працівник служби безпеки банку. Ваша картка заблокована...” або „...з вашого рахунку намагалися зняти кошти”, такі дзвінки почалися півтора місяці тому. Інформація людину лякає. Але умілий співрозмовник тут же заспокоює – щоб убезпечити рахунок, можна зробити картку-дублікат. І десятеро вінничан уже повелися на цей телефонний розвід.

Карка тепер є в кожного, тож будь-яка людина, на яку потрапить телефонний шахрай навмання, – потенційна жертва. Треба лишень її заговорити і випитати необхідні дані. Наприклад, знаючи номер мобільного, досить уточнити номер картки, щоб перевести деінде гроші за допомогою „Приват24”. Ще один спосіб зняти кошти дистанційно – вмовити людину піти до банкомату і її ж руками, через набір комбінацій цифр, змінити пін-код та переслати кошти на інший рахунок.

Як говорить начальник кримінальної міліції Вінниці Кирило Доценко, нікому не можна розповідати по телефону про себе. А чи відповідає названа співрозмовником посада, завжди можна перевірити.

- Якщо вам кажуть, що картка заблокована, з неї намагалися зняти гроші або термін дії картки сплив, треба не по телефону розмовляти, а іти у відділення банку і там з’ясовувати суть проблеми, - каже Кирило Доценко. - Якщо немає змоги одразу піти в банк, в інтернеті знайдіть номер відділення і перепитайте, чи є проблема і чи дзвонив працівник.

Яку інформацію не можна про себе розказувати, щоб не надурили? Начальник кримінальної міліції каже – ніяку! Дзвінок з розпитуванням даних має насторожити. Якщо такий був, одразу кладіть слухавку і набирайте „102”.

- Буває, що людина під час розмови зрозуміє, що це шахрайство, відключиться, махне рукою і забуде. Я б просив після такого телефонувати одразу до нас і надавати номери телефонів, з яких надходили підозрілі пропозиції, - говорить Кирило Доценко. – Крім номеру „102”, можна дзвонити у чергову частину за телефоном 59-33-29, щоб завадити шахраєві знайти собі іншу жертву - більш довірливу людину.   

Які ще шахрайські схеми зараз працюють у Вінниці - дивіться в інфографіці нижче. У рейтингу шахрайств, який склала RIA за даними кримінальної міліції, є давно відомі обмани. Як не дивно, але люди продовжують вірити вуличним провидицям, давати незнайомцям свої телефони, щоб подзвонив. Але найчастіше вінничани лишаються ошуканими після спроб продати чи купити щось через інтернет. Рідше люди стали позичати гроші, але почали віддавати у оренду машини приїжджим, які потім їх не повертають.  

- Це було і буде завжди, - говорить про „лохотрони” начальник кримінальної міліції міста. – Людей приваблюють легкі гроші, якщо говорити про продаж через інтернет, або ж спрацьовує страх, як у випадках із телефонними обманами та заблокованими картками. Налякана людина перестає свідомо мислити, і починається ажіотаж, спішка, щоб хоч щось зробити, аби зарадити ситуації. Ще один чинник для існування шахрайств – жадібність. Злочинці ніколи не припинять спроб заробити. Навіть зараз, коли в країні така складна ситуація, скажу, що в більшості кінці шахрайських схем ведуть на Схід - в Донецьк і Луганськ. Туди йшли гроші наших мешканців, видурені під приводом покупки-продажу товарів через оголошення в мережі інтернет.   



Тільки третину обманів розкриває міліція
Правоохоронці не люблять говорити про показники розкриття шахрайств, бо вони найнижчі серед решти злочинів. Лишень 25-30 відсотків. Але чому так – зрозуміло. Більшість обманів прокручують по телефону або через інтернет. А там, де не було візуального контакту між жертвою і злочинцем, останнього знайти складніше. Тим більше, якщо контактний  телефон вже вимкнений, а кошти пішли в інший регіон через різні рахунки.

- Ми знаходимо тих шахраїв, яких потерпілий бачив в обличчя, коли гроші передавалися із рук в руки, - каже Кирило Доценко. – А інтернет-злочини чи телефонні обмани тим і складніші, що немає візуального контакту. Людина не знає, з ким вона спілкувалася. Використовуються одноразові сім-картки і карткові рахунки. Треба кілька сходинок пройти, щоб дійти до кінцевої ланки.

Крім системних, є у Вінниці одноразові шахрайства. Як, наприклад, схема з перехопленням вантажів, де злочинці продумують наперед по кілька ходів.
В міліції розказали історію, як підприємець з Вінниці, щоб перевезти полуницю з Херсону, шукав машину через оголошення в мережі. Шахрай відреагував одразу. Він отримав бланк-заявку з потрібними даними, і коли машина з товаром вже їхала, поміняв маршрут водія. По телефону сказав, що змінилися плани, треба везти полуницю до Києва. Власник спохватився, коли вже було пізно. Полуницю експедитор розвантажив на столичному ринку.

- Така ж історія в нас була зі скляними банками. Замовили їх тут, а по дорозі з’явився ще один «власник» і забрав банки в друге місто, - каже Кирило Доценко.
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Anatoliy

    Дадам ще один варіант, за яким працюють шахраї. Дають оголошення про автомобіль. Наприклад в Немирові:

    https://auto.ria.com/auto_toyota_land-cruiser-200_18246173.html

    А в той самий час, таке саме авто вже добу продається в Россії:

    https://www.avito.ru/nazran/avtomobili/toyota_land_cruiser_2013_842084227

    Було б добре, аби дійсно нашій полійії це було цікаво. І було б куди закинути такі "об'яви" для покарання шахраїв!



    Або ще один приклад: продаж чудо економайзерів електрики або палива:

    http://prom.ua/Ekonomii-elektroenergii.html

    http://prom.ua/Ekonomajzer-topliva.html?no_redirect=1

    http://tehnoobzor.com/tests-reviews/to-motor-vehicle/375-ekonomayzer-rashoda-topliva-avtomobilya.html

    http://kiev.zakupka.com/p/11049155-pribor-dlya-ekonomii-topliva-fuel-shark/

    ... цих пропозицій ТИСЯЧІ!

    Но OLX, нещасні нерозумні люди, що придбали такі "економайзери" замість звернутися в поліцію пробують за безцінь позбутись "чудо девайсів".

    Я якось написав листа до кібер-поліції з цього приводу через форму для заяв. Заповнив свої данні, вказав контакти і перелікував ДЕСЯТКИ сайтів шахраїв, що продавали нескладні електроприлади під віглядом чудо-економайзерів палива або електрики. Виклав теоретичні обгрунтування і послався на чисельні експертні дослідження щодо нікчемності цих девайсів. І що? Жодної зацікавленності. Відповідь така: йдіть і пишіть заяву по місцю перебування... І що? В заяві вписати сотню сайтів? Явно людей дурять, бо державі до цього справи немає... Як когось зацікавить можу викласти переписку з горе кібер-"поліцейськими"... Доки вони нічого робити не бажають, доти простих людей буде дуже легко обдурити!

  • Елена

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:03 У Вінницькому районі буде гучно. Підриватимуть кар'єр play_circle_filled 18:32 «Без вашої допомоги трошки тяжкувато». Мама полеглого воїна зібрала для побратимів сина 200 тисяч гривень 18:04 Правова допомога для військовослужбовців: як її отримати безкоштовно 16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловом планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera 10:02 Майже рік медики боролися за його життя. Вінниця прощається з Героєм Дмитром Ковальовим 09:51 Вночі збили дев'ять «шахедів», а на фронті за добу відбулося 104 бойових зіткнення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up