У чотирьох людей видурив 200 тисяч гривень. Як саме працював цей шахрай?

У чотирьох людей видурив 200 тисяч гривень. Як саме працював цей шахрай?
  • Телефонного шахрая, що видурив 200 тисяч гривень, посадили на три роки.
  • Редакція дізналася про всі епізоди діяльності цього злочинця.
  • Хочеться вірити, що з в’язниці він не подзвонить нікому з обманом «Ваш син затриманий, треба заплатити…».


Такого типу телефонне шахрайство, як вчиняв цей чоловік, – дуже поширене. По кілька разів на тиждень в поліції реєструють заяви від людей, які заплатили гроші за порятунок синів, онуків, дочок від кримінальної відповідальності чи відкупили від винуватості в ДТП, а потім оговталися – її надурили.

Про варіанти таких телефонних обманів 20minut.ua інформувала вінничан. І не раз розповідала в стрічці новин історії втрати великих сум людьми, які на це шахрайство все ж купилися. За роки, відколи існує ця схема заробляння на довірливих, кількість ошуканих тільки зростає.

Час від часу міліція (тепер вже поліція) просить людей не вірити в легенди зеків, які дзвонять зі словами на зразок «Капітан міліції таки-то, Ваш син затриманий…». Саме люди, які перебувають в місцях позбавлення волі, вигадали цю схему заробітку.

Відео дня

З часом їхні вигадки поповнили нові легенди: «Ваш чоловік потрапив в ДТП…», «Онук побив людину, треба заплатити…», «Можу допомогти звільнили сина умовно-достроково…». Якщо відкупні спочатку були невеликі і людям наказували перекидати через термінал на мобільні рахунки, то тепер суми значні. Інколи в доларах та євро. До потерпілих додому почали приїжджати таксисти чи посильні й забирати конверти. Останні, в більшості, - це жінки, яких злочинці теж обманом впрошують бути в цій кримінальній історії їхніми помічницями.

Днями в прокуратурі розказали, що одного з таких шахраїв засудили. Вінницький міський суд 15 вересня присудив чоловікові, який раніше вже був судимий (за крадіжку та пограбування), максимальне з можливого покарання. Це небагато – три роки тюрми. Така санкція статті про шахрайство, скоєне повторно.

А наживився засуджений на 200 тисяч гривень. Зізнався лише у одну з чотирьох епізодів, у яких його звинувачували, і має право на апеляцію. Зараз він знаходиться в слідчому ізоляторі, доки рішення суду не набере чинності. Хочеться вірити, що із в’язниці цьому чоловіку не дадуть можливості дзвонити комусь зі словами «Ваш син затриманий, треба заплатити…».

- Впродовж минулого року шахрай, підбурюваний жагою до легкої наживи та протиправного збагачення, усвідомлюючи протиправність своїх дій, обманював не знайомих раніше йому людей похилого віку. Представлявся працівником правоохоронного органу і під приводом звільнення їх родичів заволодів грошовими коштами в сумі близько 200 тисяч гривень, - розповідає прокурор Вінницької місцевої прокуратури Богдан Сичук, який у суді представляв державне звинувачення. – Дії звинуваченого кваліфікували, як шахрайство, скоєне повторно, за що передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк до трьох років. І судом шахрая засуджено на максимальний термін.

Як правоохоронці розслідували, а прокурорські працівники довели винуватість цього шахрая у всіх їм відомих епізодах – можна побачити у рішенні суду, який редакція знайшла в реєстрі судових рішень.

Прогляньте епізоди його діяльності та розкажіть про це своїм близьким, щоб вони не спіткнулися так само, як ті четверо людей, які віддали обманщику в разом приблизно 200 тисяч гривень. Ось їхні історії.


Епізод перший. 17 червня. 13.40

З мобільного зателефонував на стаціонарний номер, представився жінці вигаданим ім’ям і під приводом звільнення її сина з міліції запропонував їй передати 1000 доларів США (21 тисяча 148 гривень). Жінка привезла гроші за названою їй адресою (проспект Космонавтів) і передала злочинцю.

Пізніше він подзвонив їй ще раз і сказав, що для вирішення питання потрібно ще перекинути 20 тисяч 500 гривень на картку ПриватБанку. І жінка це зробила.

Тільки після цього подзвонила сину на мобільний і зрозуміла, що він ні в яку аварію не потрапляв.

Цей епізод шахрай не визнав. Довели йому вину тим, що встановили власника картки, на яку потерпіла кинула 20 тисяч. Цей чоловік на суді розказав, що обвинуваченого знає протягом тривалого часу, й в минулому році продав йому за 500 гривень свою картку, бо не користувався нею. Свідок згодом отримував СМС на мобільний про надходження грошей. Чим займався його знайомий насправді, був не в курсі.


Епізод другий. 13 липня. 23.00

З мобільного подзвонив на стаціонарний, представився чоловіку вигаданим ім’ям і під приводом звільнення його сина із міліції запропонував передати 15 тисяч гривень та 4 тисячі доларів США (87 тисяч 666 гривень) людині, яка до нього приїде.

Забирала гроші у потерпілого невстановлена слідством жінка, з якою шахрай зв’язувався в телефонному режимі. Суд її назвав необізнаною в злочинних планах підсудного.

Далі – класична картина. Щойно передав гроші, чоловік подзвонив сину на мобільний і почув, що в нього все добре, в аварію він не потрапляв.

Цей епізод довели шахраю завдяки інформації про телефонні з’єднання, бо він не позбувся телефонної картки після того, як провернув діло. Кілька телефонів з картками в нього вилучили згодом під час обшуку.


Епізод третій. 10 вересня. 15.30

В передніх епізодах шахрай був «капітаном міліції», а тут – підвищив себе до «майора». Подзвонив на стаціонарний номер, представився бабусі вигаданим ім’ям і під приводом звільнення її онука із міліції запропонував їй передати 2000 євро (48 тисяч 942 гривні), людині, що до неї приїде.

Гроші забирала знову необізнана в злочинних планах шахрая жінка, яка потім біля трамвайного депо передала йому пакунок, отриманий від бабусі. Цю жінку знайшли правоохоронці. Вона на суді підтвердила всю історію. Пояснила, що вважала потерпілу бабусею людини, що сидить на лаві підсудних. 

З рішення суду розуміємо, що бабця не дожила до моменту, коли злочинця, який її ошукав, судили. Онук на судовому засіданні розповів, що бабуся померла незадовго після події – в жовтні минулого року.

А з доказів, які доводять винуватість шахрая в цьому епізоді (він його теж не визнав), дізнаємося: потерпіла зібрала свої заощадження в сумі 1000 євро, але злочинець говорив їй по телефону «цього мало, шукай ще». Бабця позичила ще тисячу, загорнула кошти в газету, потім в носовий платок, поклала згорток у чорний пакет і віддала дівчині-посильній.


Епізод четвертий. 22 вересня. 10.00

Шахрай знов дзвонив з мобільного на стаціонарний і розказував жінці, яка зняла слухавку, брехню про звільнення її сина із міліції. Їй запропонував передати 11 тисяч гривень. Зустрічався особисто на Юності і забрав гроші.

Як розказала суду потерпіла жінка, вона думала, що говорить з сином. Той сказав, що потрапив у аварію, і йому терміново потрібні гроші. Скомандував, щоб розклала суму грошей в різні пакети по 500 гривень та чекала вдома, мовляв, за грішми прийдуть. Потерпіла так і зробила.

Через кілька хвилин, до неї в квартиру прийшов підсудний і забрав кошти. Відразу після цього жінка зателефонувала на мобільний свого сина, й він спростував історію з ДТП.



Далі був дзвінок на «102», і шахрая спіймали за гарячими слідами. Його взяли на проспекту Юності в той самий день з пакетом, в якому бути 11 тисячі гривень гроші, розкладені саме так, як зробила потерпіла жінка.

Конверти шахрай сховав у коробку з чаю. При ньому був мобільний «Samsung Duos», чотири сім-карти мобільних операторів.

Вдома у затриманого під час обшуку вилучили блокноти з записами прізвищ, адресів та номерів телефонів потенційних людей, яким він дзвонив або планував зателефонувати з метою наживи. ПРо реальну кількість потерпілих від цого дій лишається тільки здогадуватися.

Після затримання, яке відбулося 22 вересня минулого року, телефонний обманщик перебував під вартою. Його продовжують тримати під арештом і зараз.  



Читайте також:
Найбільш поширена сьогодні схема шахрайства на цих вінничанах не спрацювала
У Вінниці шахраї "розвели" двох вінничан на 47 тисяч гривень
Великі афери в маленькому місті або Як нас дурять без кінця
Телефонні шахраї продовжують псувати імідж міліції
Як не стати лохом. Рейтинг схем, за якими працюють шахраї

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    коли до мене телефонували шахраї з аналогічною легендою, я тут же зателефонував до міліції, щоб повідомити номер, з якого дзвонили. то менти навіть номер записувати не стали.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up