«О шостій ранку почали «виносити» двері»: чому до активіста Черкаса прийшли з обшуком

«О шостій ранку почали «виносити» двері»: чому до активіста Черкаса прийшли з обшуком
  • До громадського діяча та голови громадської організації «Комітет безпеки руху» Володимира Черкаса рано-вранці сьогодні, 12 квітня, прийшли додому з обшуком.
  • Що шукали і яка ситуація зараз? Правоохоронці не одразу розповіли про інкримінований активісту злочин. 

Про обшук у громадського діяча Володимира Черкаса ми дізналися із власних джерел. 

Нагадаємо, наприкінці лютого Володимир Черкас був присутній на бенкеті, який влаштував начальник вінницької обласної поліції Іван Іщенко зі своїми заступниками в дитячому таборі МВС під Гостевією. Тоді Володимир Черкас задавав присутнім прямі запитання та активно домагався інформації від правоохоронців, які сиділи за бенкетним столом. 

Детальніше можна прочитати у наших публікаціях на цю тему: 

Відео дня

То чому прийшли до активіста з обшуком сьогодні? Ми поспілкувалися з Володимиром Черкасом, щоб дізнатися детальніше про ситуацію.  

— Обшук вони обґрунтували тим, що я придбав два авто «ВАЗ» і OPEL, нібито, за підробленими документами. Тиждень назад на мене відновили справу, яка була закрита, бо документи я всі надав на ці машини. Це було ще у 2019-му, — розповідає Черкас. — Але відновили справу через прокуратуру, бо, начебто, не допитані всі особи. Далі вони зробили виїмку документів, звернулися в підприємство, яке продавало мені ці машини і попросили документи. Останні їм надали.

— А от сьогодні о 6-й ранку почали «виносити» двері у квартирі, — продовжує активіст. — Мотивували тим, що є нова ухвала за 8 квітня на надання обшуку у зв’язку з тим, що вони вважають, що їм не всі документи надали. Звучить це приблизно так: «Обшукати і вилучити всі чернетки, диски, флешки та іншу документацію в якій є якась інформація». Про що інформація? Мені не зрозуміло.

За словами Володимира Черкаса, він просив залучити соцпрацівників при обшуку, бо його дитині півтора року та голосний ранковий обшук налякав дитину. 

— Слідчий сказав, що ви маєте право видати документи, я погодився надати ще раз ті самі документи. Але слідчого це не влаштувало. При обшуку залучили спецпідрозділ, три авто спецпризначення. Перекрили вулицю, двір, — каже Черкас. — Поки нічого не вилучили, переглядають всі документи і будуть приймати рішення, чи вони їм потрібні. На обшук приїхали осіб 20. 

За словами Черкаса, його адвокат вичитав ухвалу, там написано, що вони знають про  умисел, що Володимир тиснув на власника авто. Хоча, за словами громадського діяча, він його навіть не бачив. 

Зі слів активістів та журналістів, що були на місці події, понятими були двоє дівчат, яких потім поліцейські пригощали кавою. 

Що кажуть в поліції?

Вранці о 10.00 ми телефонували у поліцію, щоб отримати коментар, яке обґрунтування обшуку в Володимира Черкаса. 

— Це санкціонований обшук, зараз проводяться слідчі дії. По їх закінченню ви отримаєте вичерпну інформацію, — сказала тоді нам прес-секретарка ГУНП Анна Олійник. 

О 13.15 на сайті ГУНП вийшла публікація у якій йдеться про те, що «у Вінниці поліцейські викрили зловмисника, який організував шахрайську схему привласнення автомобілів». Очевидно, що у ній йдеться про Володимира Черкаса, оскільки всі дані сходяться. 

Цитуємо, що пишуть у поліції:

«Представляючись працівником ДП МВС «Інформ-ресурс», та, користуючись довірою власників тимчасово затриманих авто, обманним шляхом, під виглядом погашення неіснуючих боргів за зберігання таких транспортних засобів на штрафмайданчику, підозрюваний оформляв договори їх купівлі-продажу, в результаті привласнюючи автомобілі. 12 квітня слідчим поліції за процесуального керівництва прокуратури області вінничанину оголошено про підозру у незаконному заволодінні двома автомобілями громадян — «ВАЗ-2108» та «Опель-Вектра». Поліцейські перевіряють причетність підозрюваного до понад десяти подібних злочинних епізодів».

Як читаємо на сайті ГУНП, за попередніми даними розслідування, зловмисник впродовж декількох місяців працював в ДП МВС «Інформ-ресурс» та мав доступ до інформації щодо власників тимчасово затриманих автомобілів, які зберігалися на штрафмайданчиках. Після звільнення він скористався цими даними в корисливих цілях.

«В грудні 2019 року підозрюваний шахрайським шляхом заволодів автомобілем ВАЗ-2108, який належав 80-річному пенсіонеру, який має інвалідність. Фігурант приїхав до нього додому та, назвавшись представником державного підприємства, повідомив, що пенсіонеру потрібно заплатити близько 130 тисяч гривень неіснуючого боргу за зберігання автомобіля  на штрафмайданчику», — йдеться у публікації на поліцейському сайті.

Далі читаємо, що у літнього чоловіка не було таких коштів, «зловмисник пообіцяв владнати цю проблему, переконавши його підписати договір комісії без номера та без дати».

— На підставі документів, отриманих шахрайським шляхом, він забрав зі штрафмайданчика автомобіль та розпорядився ним на власний розсуд. У схожий спосіб підозрюваний заволодів автомобілем «Опель-Вектра» у мешканця Вінниці, — сказано на поліцейському сайті.

За словами заступника начальника слідчого управління ГУНП у Вінницькій області Олександра Білого, наразі фігуранту оголошено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених першою та другою частинами статті 289 Кримінального кодексу України (незаконне заволодіння транспортним засобом). За такий злочин загрожує позбавлення волі терміном від п’яти до восьми років. 

— За місцем проживання фігуранта проведено санкціонований судом обшук, в ході якого вилучені документи, договори комісії, технічні паспорти на автомобілі, пусті бланки з печатками ДП МВС «Інформ-ресурс», акти тимчасового затримання транспортних засобів, чорнові записи, що стосуються обставин кримінального провадження, — інформують в поліції. — Вирішується питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу. Слідство триває.

 

Читайте також: 

Валерія Сікал розповіла суду про хтивого полковника, який тепер захищає честь і гідність

«Приїхали аж вісім екіпажів поліції». Як і чому у вінницькому барі вилучили весь алкоголь

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Как-то так

    І за це дешеве кіно платимо ми з вами.
  • Жора

    Черкас немного оборзел,и попутал берега.
  • AK

    Після таких скандалів місцеві "керманичі" мають бути відсторонені до проведення всесторонньої внутрішньої службової перевірки. Якщо такого не буде, значить ми Московія-2.
  • Игорь Наконечный

    ВАЗ і опель🤣🤣🤣🤣🤣
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up