«Не зрозуміла, що мене розводять на гроші»: як працюють кібершахраї і як не стати їх жертвою

«Не зрозуміла, що мене розводять на гроші»: як працюють кібершахраї і як не стати їх жертвою
  • Вінничанка стала жертвою інтернет-злочинців. З її картки «увели» чималу суму коштів. Ми поговорили з кіберполіцією та кількома банками про те, як захистити свої гроші.

Днями вінничанка Марія Царук поділилася на Фейсбуці історією під назвою «Вляпалась». У ній дівчина описує, як днями їй зателефонували зі служби безпеки Монобанку. Принаймні, так представився голос у слухавці. 

Чоловік, пише Марія, назвав своє ім’я, повідомив якісь цифри, що їх, нібито, має кожен співробітник структури, а потім сказав: 

«На жаль, вашу картку заблоковано. Вчора ви здійснювали розрахунок, оплата не була успішною, вам у додаток надійшло сповіщення про підтвердження платежу, на яке ви не відреагували. Через це система заблокувала вашу карту, оскільки вирішила, що нею скористались сторонні особи. Маріє, ваша основна карта буде розблокована впродовж трьох робочих днів, для вашої зручності я допоможу створити тимчасовий рахунок, яким ви зможете користуватись протягом цього часу».

Відео дня

Дівчині ситуація видалась реалістичною, тому вона слідувала вказівкам «банківскього працівника». Лише поклавши слухавку вона зрозуміла, що має мінус на основному рахунку, а також вичерпаний кредитинй ліміт. Суму Марія не розголошує, але говорить, що на ці гроші можна було б кілька разів відпочити на узбережжі Італії. 

У реальній службі підтримки Монобанку їй сказали, що не мають можливості скасувати переказ, оскільки шахраї вивели гроші на картку іншого банку. Марія написала заяву до поліції, триває слідство. 

«Я завжди була впевнена, що пильна до подібного, завжди застерігала батьків, брата бути уважним. Виявляється, що і сама не змогла вчасно визначити, що мене розводять на гроші», — пише постраждала дівчина. 

Що радять у кіберполіції?

Начальник відділу протидії кіберзлочинам у Вінницькі області Олександр Ульяненков говорить, що про ситуацію Марії Царук знає. Зі скаргами на шахрайські дії, каже він, вінничани звертаються щоденно. 

Найближчим часом їх відділ направить до суду справу про групу зловмисників, які також представлялися працівниками банку, щоправда Привату. Усі вони або раніше засуджені, або прямо зараз знаходяться за гратами, звідти виманюють у довірливих українців гроші. 

— Коли вам телефонують, нібито, банківські працівники, то головна наша рекомендація — одразу кладіть слухавку, потім візьміть карту цього банку і наберіть номер гарячої лінії, що вказаний на звороті. Тоді вже питайте, чи дійсно з вашою карткою або рахунком виникли проблеми, — радить Олександр Ульяненков. — Ніколи в житті банки не телефонують з номерів мобільних операторів, а лише зі стаціонарних. Але і там треба бути обачними, адже зловмисники можуть купити номери з кодом «056», який використовує ПриватБанк. 

У кіберполіції говорять, що від загальної кількості інтернет-злочинів, доля шахрайств з банками і банківськими картками складає приблизно 40%. Щороку способів виманити гроші у довірливих людей лише більшає. Тому кіберполіцейський радить ретельно підходити до захисту персональних даних. 

Наприклад, щоб шахраї не зробили клон вашої картки, Ульяненков радить встановлювати подвійну аутентифікацію на всі ваші акаунти. У мобільного оператора, що в нього ви обслуговуєтесь, поставте заборону на віддалене відновлення SIM-карти. Не залишайте на будь-яких інтернет-ресурсах персональних даних, зокрема копій паспортів, кодів тощо. 

— Суспільство розвивається, а разом із ним, на жаль, стають розумнішими і шахраї. Зараз вони набагато краще обізнані в деяких моментах, ніж пересічні громадяни. Бо саме цим вони заробляють гроші, — підсумовує Олександр Ульяненков. 

Що рядять у Монобанку?

У службі підтримки Монобанку нам пояснили, що їх працівники ніколи не будуть телефонувати і запитувати інформацію по картці чи власні дані клієнта. У шахраів, каже менеджер цього банку Артем, чимало способів комунікацій. Найчастіше вони представляються працівниками банку і уточнюють інформацію по балансу та просять зробити певні дії в додатку банку або, наприклад, на OLX ввести дані картки за посиланням.

— Якщо є підозра, то краще все уточнити у нас, — радить менеджер Монобанку. — Зробити це можна або у нашому Телеграм-боті — @monobankbot, або написавши на пошту — [email protected], або зателефонувавши на гарячу лінію — 0-800-205-205.

Що радять у ПриватБанку?

Основними «гачками», що їх використовують шахраї, поділилася з нами і піар-менеджерка ПриватБанку Наталія Макаренко. Вона говорить, що люди часто вірять, коли їм телефонують і пропонують продовжити дію кредитної картки або підвищити кредитний ліміт. 

— Отримавши згоду, шахрай повідомляє, що для здійснення операції йому потрібен номер картки, строк дії і CVV-код, який розміщений під магнітною стрічкою, — говорить Наталія Макаренко. — Отримавши ці дані, людина отримує SMS-повідомлення з паролем доступа, який, не замислюючись, диктує шахраю. Вже за кілька хвилин на мобільний приходить інше SMS, але на цей раз — про зняття коштів з рахунку. 

Іншими способами виманювання коштів можуть бути повідомлення про, нібито, блокування картки через військові дії на сході, помилкове поповнення рахунку, оголошення про продаж або купівлю в Інтернеті, благодійна допомога тощо. 

У ПриватБанку нам також повідомили, що вони ніколи не телефонують клієнтам, щоб уточнити будь-які персональні дані. Це може відбуватися лише в стінах банківської установи. Тому, як і у випадку з кіберполіцією, порадили класти слухавку і телефонувати на 3700.

— Зараз у будь-яку мить можна дізнатися, чи дійсно вам телефонував ПриватБанк. Зайдіть у Приват24 у розділ «Кабінет offline-заявок та вхідних дзвінків». Там зберігається інформація про всі дзвінки, — продовжує піар-менеджерка банку. — у більшості випадків, шахрайські схеми спрацьовують при порушенні клієнтом головного правила — нерозголошення персональних даних. Пам’ятайте, що ніхто не може запитувати вашу персональну інформацію по телефону. 

Корисний бонус для всіх

Кіберполіція та банківські структури проаналізували велику кількість шахрайств, які можуть трапитися з пересічними громадянами, і на основі цього створили гру — «Здолай шахрая».

Вона підвищує обізнаність про правила безпечного користування платіжними інструментами та сервісами. Кожен бажаючий може опинитися в ситуації, коли уявні шахраї намагаються виманити у вас кошти, а також навчитися протидіяти їм. Гра безкоштовна. Спробувати можна ТУТ.

Читайте також:

«Сатурація у мами була трохи вищою за 60%». Як шукати кисень для близьких, які задихаються

Бабуся-тіктокерка. Як 81-річна пенсіонерка з села на Вінниччині створила свій відеоблог

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Владимир Рулько

    Пильністю там і не пахне.
  • Богдан Николюк

    якщоб поліція блокувала хочеб ті номери, або оператори надавали поліції координати - звідки були зроблені шахрайські виклики - то їх би не було... А ще краще всі номери до паспорту прив"язувати

    Володимир Шевченко reply Богдан Николюк

    Владимир Рулько, доброго вечора! Ситуація і справді малоприємна, але повинні запевнити вас, що питання безпеки для нас найважливіше і ми йому приділяємо величезну увагу. Для уникнення випадків шахрайства, щоб виконати заміну SIM-карти, ми проводимо ідентифікацію користувачів. Замінити, заблокувати чи розблокувати номер можливо лише при володінні інформацією про номер, яку повинен знати лише його власник або ж за кодом з SMS. Ми уважно ставимось до цього процесу та дотримуємось усіх процедур, і теж стурбовані тим, що наші клієнти передають інформацію від номера третім особам, під час того, як ми активно попереджаємо про те, що робити це абсолютно небезпечно і загрожує фінансовими та іншими втратами.
    Для повної безпеки номера варто зареєструвати його на паспортні дані - у такий спосіб тільки власник номеру надалі зможете замінити карту, звернувшись з паспортом в наше представництво.

    Аби ми могли перевірити інформацію стосовно цієї ситуації та вжити необхідних заходів, напишіть, будь ласка, у приватні повідомлення нашої сторінки https://www.facebook.com/VFUkraine/, будемо раді допомогти 🙌

    Експерт компанії Vodafone Ukraine

    Владимир Рулько reply Богдан Николюк

    Богдан Ніколюк-Гарда То все на совісті операторів. Якось так склалося, що повідомлення від шахраїв приходять виключно на водафонівський номер, а на КС, Лайфселл і Тримоб за останніх років 5 - жодного разу. Часом зовсім смішні речі трапляються. Проходжу повз укрсибівский банкомат на Соборній - дзинь, смс-ка. Дивлюсь: "з вашоі картки успішно здійснено переказ на 1200 з чимось там грн. невідомо куди". Ну ніфіга собі, думаю, до чого прогрес дійшов, бакнкомати навчилися гроші не влише видавати, а ще й знімати, з відстані в три метри! :)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up