Чотири постріли, два контрольні. Як покарали замовника і кілера, що вбили Віталіну Плахотнюк

Чотири постріли, два контрольні. Як покарали замовника і кілера, що вбили Віталіну Плахотнюк
  • Розстріляли жінку на Привокзальній, яка вранці йшла на роботу, у серпні 2018-го. Кілер випустив у людину чотири кулі та зник безслідно.
  • Розкриття цього злочину приголомшило не менше: колишній чоловік найняв людину за тисячу доларів, щоб «прибрати» матір своєї дитини.
  • Нещодавно у Вінницькому міському суді винесли вироку і замовнику, і найманому вбивці. По скільки вони отримали?

Віталіні Плахотнюк було 32 роки. Вона працювала бухгалтером в «Зорі» і того ранку добиралася на роботу. 21 серпня 2018-го, близько десятої ранку, біля зупинки «Ясна», що знаходиться на переїзді Привокзальної, Віталіну розстріляли з вогнепальної зброї. Два постріли були у спину. Ще дві кулі з пістолета кілер випустив, коли жінка впала. Щоб напевне.

В той день осиротіла 6-річна дівчинка Варвара. Свою єдину дитину Віталіна через 10 днів, 1 вересня того року, мала би вперше вести до школи. Але у першокласниці нестало мами…

На другий день після вбивства Віталіни, на сторінці у Фейсбуці Міського палацу мистецтв «Зоря» з’явився некролог. В ньому колеги покійної висловили сподівання, що її донечка «проживе щасливе життя, не дивлячись на усі страшні обставини, з якими їй довелось зустрітись вже у такому юному віці».

Відео дня
Це фото поширювати в мережі після вбивства й просили допомогти знайти свідків і злочинців 

З батьком дитини Віталіна була розлучена. І, як виявилося згодом в процесі розслідування, саме колишній чоловік вкоротив жінці віку, бо та, бачите, не дозволяла йому бачитися з малою стільки, скільки він хотів.

Тепер батько Юрій Плахотнюк не побачить дочки довіку. Довічне ув’язнення йому, як і найманому ним кілеру Ігорю Дюміну, присудили у Вінницькому міському суді 9 грудня.

Відтоді минуло більше трьох років

Тири роки і чотири місяці — стільки часу зайняло досудове й судове розслідування цього злочину. Нагадаємо, як його розкрили.

На другий день після злочину в мережу виклали зйомку з вуличної камери спостереження, яка зафіксувала відхід кілера. Поліція просила допомоги в упізнанні й розшуку підозрюваного у вбивстві Віталіни:

Знадобився ще якийсь час, аби слідство встановило: стріляв приїжджий найманець, з яким контактував колишній чоловік загиблої жінки. Мотив знайшли — конфлікти експодружжя. Далі вже покроково встановлювати та документувати докази винуватості стрілка та його, так би мовити, роботодавця. І причетність батька дитини довели, дослідивши електронну переписку, телефонні розмови, факти кількох зустрічей у Вінниці. Провели чимало експертиз, в тому числі ДНК, аби підкрипіти доказову базу на кілера.

Далі справа пішла на розгляду суду і ось тепер маємо вирок. В ньому дізнаємося цікаві деталі злочину. Наприклад, що Юрій Плахотнюк шукав в інтернеті інформацію про різні способи вбивства, починаючи від отруєння блідою поганкою чи іншим доступними ядами. Історія його браузера показала: цікавився, чи може вбити шокер, як нашкодити сірчаною кислотою, як виготовити коктейль молотова та… як замолити гріх вбивства.

Ось що гуглив Юрій Плахотнюк:

«як замовити гріх вбивства людини, ожоги серной кислотой, ожоги, сірчана кислота купити, сірчана кислота, (…) черная магия на смерть, (…) коктейль молотова, транквилизаторы для собак, (…) поганка бліда, купити бліду поганку, можно ли убить шокером, отравление ртутью, яд в аптеке, купить яд бледной поганки, яди в домашних условиях, растворяется ли ртуть в воде, пари ртути последствия».

Із зібраної інформації чоловік зробив висновок: ті способи вбивства, що він моніторить, не надійні. Далі шукав, де купити пістолет і глушник. Також — списувався з людьми, які давали оголошення про пошук роботи. Так зайшов Ігоря Дюміна 99 року народження, що погодився приїхати до Вінниці і був «готовий виконати будь-яку роботу».

Вигадали історію залякування

Забігаючи наперед, скажемо: і засуджений як замовник, і його найманець, не визнали обвинувачення. Перший у суді стверджував, що не було мови про вбивство. Мовляв, шукав інформацію про способи вбити тільки для того, аби показати її дружині й тим самим налякати, щоб виправилася…

Другий же, хоч і зробив зізнання під час досудового слідства, у суді змінив покази. Опинившись на лаві підсудних, кілер перетворився на людину, яка хотіла теж тільки полякати. Мовляв, слідкував за жінкою, щоб боялася. А вранці на Привокзальній стріляв нібито у землю під ногами жінки, влучив ненароком і зробив контрольні постріли, замітаючи сліди.

Суд не повірив у версії захисту. Зважив на зібрані слідством докази (їх перелік у вироку зайняв декілька сторінок). І зробив ось який аналіз свідчень підсудних.

Цитата по версії Плахотнюка:

«Неспроможність версії обвинуваченого про його намір лише полякати колишню дружину, з метою чого він здійснював пошукові запити у інтернеті на зброю для того, аби в подальшому їх роздрукувати з комп'ютера та показати їх Віталіні, спростовується й тим, що пошукові запити він робив також зі свого телефону, що унеможливлює їх роздруківки, а також протягом тривалого періоду - близько року до вбивства. Крім того, переписка із Дюміним через електронну поштову скриньку велась конкретно саме з приводу організації вбивства, а не залякування».

Цитата по версії Дюміна:

«…судом враховано, що в даному конкретному випадку Дюмін використовував зброю із глушником, що виключає можливість налякати потерпілу пострілом зі спини під ноги, коли вона фактично не бачила нападника та не підозрювала про його присутність. Крім того, суд враховує, що перших пострілів в район спини було два, а враховуючи конструктивні особливості використаної зброї, а саме напівавтоматичного механізму пістолету, випадковість при подвійному влученні у потерпілу виключається, оскільки Дюмін мав двічі натиснути на спусковий механізм пістолету для здійснення двох прицільних пострілів. Після того, як потерпіла впала на землю, він здійснив два контрольних постріли».

Отож виходить, що версія захисту брехлива, нелогічна. Не лякають, знаходячись позаду. Не стріляють випадково двічі. Для чого взагалі бойовий пістолет споряджати кулями, якщо стріляти не плануєш?

Одразу після злочину ми писали про те, як загинула Віталіна й хто став підозрюваним. Пригадати інформацію можете у цих матеріалах:

Віталіні було 32 роки. Знімки з некроголу, який виклали колеги у мережі

Перша спроба кілеру не вдалася

Тепер про те, як відбувався судовий розгляд. Суд заслухав цілий ряд свідків. Зокрема, батьки убитої Віталіни говорили про невдалий шлюб дочки і причину розлучення. І якщо у словах колишнього зятя Віталіна була тираном, то батьки загиблої зробили аналогічні звинувачення на його адресу та просили покарати винуватців смерті їх дитини за усією строгістю закону.      

Для виконання злочину, читаємо далі у вироку, Плахотнюк придбав пістолет, глушник, набої. Домовилися, що Дюмін приїде до Вінниці, й він ту був не раз, жив в готелі, слідував за жертвою, вивчав її маршрути руху. Дорогу до нашого міста, проживання тут та інші витрати замовник йому оплачував. А за сам злочин кілер мав отримати тисячу доларів США.

Цікаво, що у Дюміна було дві спроби виконати замовлення. Першу спланували як нічний напад удома, але проникнення не вдалося. Віталіна жила з батьками в приватному будинку, злочинця почули, він побоявся бути викритим і відступив. Тоді викликали поліцію. Але хто ж знав, що у вікно ліз не крадій, а вбивця?

Друга спроба і остання мала бути з інсценізацією пограбування. Після пострілів Дюмін забрав сумку жертви. Її він викинув, як і пістолет з глушником. Глушник, як ви розумієте, — це ще один факт, що підтверджує намір убити, а не просто лякати.

Після виконання злочину найманець поїхав з Вінниці, за кілька діб його знайшли і затримали в Костянтинівці Донецької області, звідти чоловік намагався виїхати на непідконтрольну Україні територію. Якби виїхав — залишився б непокараним. 

Палохотнюк же нікуди не тікав — він мав намір врешті забрати собі дочку, такий був його мотив наймати убивцю. Натомість до нього прийшли провоохоронці з обшуком, під час якого вилучили техніку з вище названими мейл-переписками, історіями пошуків, інтернет-повідомленнями тощо.

Ще в доказах телефонні розмови, рух коштів по картках і посилка Нової пошти. В ній було знаряддя злочину. Цитата з вироку про пістолет: «Він перероблений саморобним способом зі стартового (сигнально-шумового) пістолету моделі «МР-371», під патрони пістолетів конструкції Макарова «МП», «Форт 12», «Форт 14ТП», «Форт 17», Стечкіна «АПС» та іншої зброї під даний патрон».

Засуджені в першій інстанції Плахотнюк (зліва) і Дюмін. Фото з сайту vezha.ua

«Суд вважає доведеним той факт, що обвинувачені діяли узгоджено між собою, згідно попередніх домовленостей та розробленого Плахотнюком плану, про що свідчать вищенаведені та проаналізовані докази, відповідно до яких саме він підшукував виконавця, зброю, місце та спосіб вчинення вбивства, повідомив виконавцю дані жертви та зручний час для вбивства, а також оплачував всі витрати виконавця та гонорар за вбивство, — написано у рішенні колегії Вінницького міського суду.

Довічне обом: такий вирок винесли 9 грудня в цій справі. Текст вироку з усіма деталями справи можете знайти за цим посиланням. Підсудні, нагадаємо, завжди мають право на оскарження вироку. Ми повідомимо, чим завершиться розгляд у апеляції, тож слідкуйте за стрічкою новин на 20minut.ua.

Мають заплатити по мільйону з лишком

Батьки убитої разом і її сестра окремо додали до справи свої цивільні позови про відшкодування моральної та матеріальної шкоди. Свої страждання через втрату рідної людини вони оцінили у мільйон гривень (однакова сума в обох позовах).

Часто судді під час винесення вироку призначають значно менше відшкодування від заявленого людьми. В п’ять, а то і в десять разів зменшують компенсацію. Але не в тому випадку, коли йдеться про холоднокровне вбивство.

Тож у цій резонансній справі суд повністю задовольнив вимоги потерпілих. Кожний засуджений має сплатити по 500 тисяч гривень батькам і сестрі. Ще у кілька десятків тисяч для кожного виллються відшкодування витрат на експертизи (державі), на поховання Віталіни та на правову допомогу (потерпілим).

Вирок суду першої інстанції, нагадаємо, набирає законної сили після рішення апеляційного суду (або ж може бути ним змінений чи скасований). Доти підсудні залишаються у слідчому ізоляторі.

 

Читайте також:

По 15 років тюрми з конфіскацією кожному. Апеляція не змінила вироку вбивцям Сергія Чмири

Довічник з вінницької тюрми, що в 90-х убив дружину та сина, хоче вийти на свободу

Підприємець був п’яним, коли збив жінку, але й далі їздить за кермом. Хто цей недоторканий?

Справу сексуальних домагань віддали в ДБР, або Чому хтивий полковник забув про честь і гідність

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Виктория Домбровская

    як так можна поступити з матір.ю твоєї дитини!!Я за вищу міру покарання для таких покидьків.
  • Galina Sergienko

    Це жах...
    Що ви робите,чі ви насправді люди?...
  • Фёдор Юшкевич

    Вполне нормально, ничего страшного оин нанял другого чтоб убить мать своего ребенка... А что же все нормально... 😡😡😡

keyboard_arrow_up