Підприємець був п’яним, коли збив жінку, але й далі їздить за кермом. Хто цей недоторканий?

Підприємець був п’яним, коли збив жінку, але й далі їздить за кермом. Хто цей недоторканий?
Валерія Галицька: «Мама була на пенсії, але працювала. Настільки хотіла жити і бути корисною внукам своїм. Так жаль через оце її прагнення до життя, що життя обірвалося…»
  • Скоро буде два роки, як дочки поховали Людмилу Заброду, що загинула в аварії на вулиці Стельмаха.
  • Водій, який збив її на «зебрі», був п’яним і дозволив своїй матері на місці події взяти провину на себе.
  • Але слідчі встановили, хто насправді був за кермом. Чому ж він досі без відповідальності?
  • Не позбавлений водійських прав і навіть без підозри. Всі звинувачення уперто заперечує вінницький підприємець Андрій Діхтярук.

Людмилі Заброді було 64 роки. Того вечора, 8 грудня 2019 року, вона поверталася додому з роботи звичним для себе шляхом. Вийшла з трамвая і попрямувала на «зебру», щоб пересікти проїжджу частину. Чи поспішала? Можливо, але навряд чи сильно. Вона мала інвалідність.

На годиннику було приблизно 20.50, коли ця жінка-пішохід перетинала дорогу. Як каже її старша дочка Валерія Галицька, матір йшла по середній «зебрі» з трьох. Там немає світлофорів. Місце — гарно освітлене. Погодні умови в той вечір були сприятливі.

— Водій мав би пригальмувати ще перед першим переходом, — впевнена Валерія. — Він добре знає те місце, постійно тією дорогою їздить. Але гальмівного шляху до зіткнення не було взагалі. Він не зробив ніякого манеру, щоб уникнути цього. 

Відео дня

Чоловік на «Шкоді Октавія» збив її матір. Людмила Заброда, як читаємо у матеріалах кримінального провадження, померла на місці ДТП під час надання медичної допомоги. У неї була, як написали згодом судмедексперти, сполучна травма тіла.

Про факт ДТП ми розповідали в грудні 2019-го. І у тій давній новині дали попередні короткі дані поліції, яка сказала: за кермом була 53-річна жінка. Сьогодні родичі збитої розказують, що то мати п’яного водія намагалася взяти провину на себе. Але згодом за допомогою записів з камер спостереження встановили, хто дійсно був на водійському місці.

— Коли ми прибули на місце аварії, якась жінка мені вийшла на зустріч з дитиною і сказала: «Це я її вбила», — пригадує події того страшного вечора дочка загиблої. — Це була мама водія, яка хотіла взяти провину на себе, тому що він був в стані алкогольного сп’яніння. І тим самим вона хотіла полегшити його участь.

«Слідчі з’ясували, що на момент вчинення аварії у кермувальниці не було водійського посвідчення», — цитата з новини про факт ДТП зі смертю пенсіонерки-пішохода. У ній ми також писали, що в соцмережах родичі просили відгукнутися свідків аварії, що допоможуть встановити, хто дійсно був за кермом. А от свідки смерті матері Валерії Галицької знайшлися одразу. Чоловік, що намагався надати допомогу. І хлопець, який йшов з того ж трамвая, що і Людмила Заброда, але пішов до наступної, третьої «зебри» й звідти бачив удар. 

— Він йшов в тому ж напрямку, тільки віддаленішим переходом, і якби машина після удару на другому переході не зменшила швидкість, то вона б його застала там на третьому. Він так і сказав: «Якби не вона на цьому пішохідному переході, то я би був збитий на тому», — розповідає Валерія Галицька.

За порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть людини, передбачене покарання до восьми років позбавлення волі. Але попри зібрані слідством докази, водія не те, що не притягнули до відповідальності, а навіть підозри досі не оголосили.

В розпорядженні редакції є копія підозри, підписаної слідчим поліції, але без підпису процесуального керівника — прокурора. За словами родичів загиблої жінки та їхнього адвоката, прокурорка Оксана Веселовська відмовилася підписувати підозру водію.

«Мав технічну можливість попередити наїзд на пішохода шляхом термінового гальмування», — сказано в непідписаному нею документі. Також в ньому є інформація про цілий ряд експертиз. Токсикологічна, зокрема, каже, що в крові у водія Андрія Діхтярука було 1,3 проміле алкоголю. Це у шість з половиною разів більше норми (норма - 0,2). Він же, як стверджують потерпілі, далі їздить на авто. Тобто людину мали б покарати, якщо не за смертельне ДТП, то по 130-тій. Але не зробили цього. І кримінальне провадження не передають до суду.

— Він перебуває на волі, їздить за кермом. В нього не забрали права, а він був п’яний. Це нормально? — обурюється зять загиблої, чоловік молодшої дочки. — В нас є випадки, що вбивають на дорозі — і одразу ж дають арешт, а тут виходить, два роки людина просто не визнає вину, і її не притягують.

В поліцейському главку сказали журналісту 20minut.ua, що досудове слідство вважають завершеним, усі докази зібрали, й матеріали справи могли би передати на судовий розгляд, якби не відмова прокуратури. Мовляв, у прокурорів шукайте відповідь, чому справа досі не пішла в суд з обвинувальним актом.

Фото з архіву редакції. На місці аварії  

Водій сказав: «суду не буде»

Бачать опір процесуального керівника й потерпілі, тому подали скаргу прокурору області. В ній написали, що вбачають в діях або ж, скоріше, у бездіяльності Оксани Веселовської «корупційну спрямованість і зацікавленість у покриванні злочинця».

А ось цитата з іншої скарги, що пішла до Генпрокуратури: «Працівники прокуратури (Вінницької обласної – авт.) умисно зволікають з часом, щоб залишити винну особу непокараною».

— Ще коли ми думали, що за кермом була його мати, отримали від водія 20 тисяч гривень допомоги на поховання, — говорить Валерія Галицька. — Пізніше він пропонував 10 тисяч доларів на умові, що не підемо в суд. Ми були згодні сказати в суді, що просимо суворо не карати. Але, знаєте, в цієї людини ні грама каяття, він зустрівся з нами виключно, щоб «рішати». Ми на таке не погодилися. І тоді він сказав: «Не візьмете ви, то візьмуть інші, але суду не буде».

Через це дочки загиблої думають, що підозру водію не оголошують неспроста. Нещодавно вони отримали відповідь від прокурора області на свою скаргу: розслідування продовжується, прокурору нагадали про дотримання строків провадження. А строки от-от збіжать і, за словами адвокатки Лесі Мазуренко, через два роки розслідування без підозри можуть просто закрити справу.     

— Тут повністю доведена вина нашого потенційного підозрюваного. Поліція повністю нас підтримує, вони також вважають, що підстав для того, щоб відмовляти в підозрі, немає, — говорить адвокатка. — Є справи, в яких проводилося ще менше слідчих дій, і вони були направлені до суду та успішно проходили суд. Але це не про нашу справу — нашу не пропускає прокуратура.

Остання сторінка з підозри, яку не підписала процесуальний керівник

Прокурор кинула слухавку

Вказівки слідчому з доопрацювання справи ДТП, як каже адвоката, з’явилися після скарги потерпілої, а до того — матеріали просто лежали в процесуального керівника без руху. Які ж вказівки дали тепер?

— Там нібито необхідно ще раз, а це вже втретє, допитати свідків. Це повний абсурд, — каже Леся Мазуренко. — Якщо не встигнемо до грудня виконати все, що вони вигадали, як вказівки, то вони закриють кримінальне провадження за строками. Ця сторона медалі дуже неприємна: строки розслідування закінчуються, підозри немає — справа закривається. Я в усній формі раніше питала нашого процесуального керівника, чому не підписує підозру. «Ну, я собі от думаю, що все не так. Я розумію, що він був п’яний, що порушив ПДР, що збив насмерть людину, але підозру підписувати не буду. Оце моя така думка».

Врешті діалог між представником потерпілих і процесуальним керівником завершився після скарги прокурору області. На черговий дзвінок з питанням по провадженню, як розповіла представниця потерпілих, прокурор Веселовська сказала: «Ви на мене скарги пишете, я з вами більше спілкуватися не буду». Й поклала слухавку.   

— Це взагалі непрофесійно. За 20 років роботи я такого не зустрічала, — говорить Леся Мазуренко. — Я ж не дзвоню питати, як вона вчора провела вечір чи куди сьогодні збирається, мене цікавить кримінальне провадження. А вона каже: «Я з вами спілкуватися не буду». Оце таке відношення…

Затягли навіть з коментарем 

Автор цієї статті звернулася у пресслужбу Вінницької обласної прокуратури з питаннями, чому за два роки не довели справу ДТП на Стельмаха до суду й чому підозра водію, що її спричинив, без підпису. Це було ще 13 жовтня. 26-го знов нагадала питання, бо не перетелефонували, і було сказано: прокурор на лікарняному, коментувати буде керівник відділу, почекайте ще день. Лишень 28 жовтня на пошту надіслали коментар без підпису. Ось такий:

«Тривалість проведення досудового розслідування кримінального провадження за фактом ДТП, внаслідок якої загинула пішохід Заброда Л.М. (за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України), зумовлено проведенням ряду судових транспортно-трасологічних та автотехнічних експертиз, висновки яких не узгоджуються між собою, оскільки основний свідок дорожньо-транспортної пригоди під час проведення з ним процесуальних дій надавав різні за змістом показання про обставини ДТП, які слугували вихідними даними для призначення експертних досліджень.

Найближчим часом, після проведення необхідних у такій слідчій ситуації процесуальних дій, у кримінальному провадженні буде прийняте одне з рішень, передбачене КПК України».

Яке саме рішення будуть приймати? Чи не про закриття провадження? В прокуратурі цього не уточняли. 

— Вони розуміють, що ми зараз будемо оскаржувати їхні дії, якщо вони захочуть закрити провадження, і в той самий час намагаються просто дотягнути до часу, коли закінчаться строки досудового розслідування, — впевнена адвокат потерпілих.

Вона наголошує на необхідності оголошення про підозру водію:

— П’яний за кермом на пішохідному переході збив людину на дуже гарно освітленому місці. Це ж не той випадок, що пішохід вискочив раптово. Там трамвайна зупинка, тобто водій повинен був усвідомлювати, що трамвай зупинився, люди вийшли й направлятимуться на пішохідний перехід, оскільки там другої дороги немає, і він має пропустити. Там немає іншого шляху, як іти через дорогу. І от жінка просто переходила, а він п’яний летів і збив її. Треба, щоб справа потрапила в суд, й там йому не буде на що розраховувати.

Валерія Галицька: «Водій мав би пригальмувати ще перед першим переходом. Він добре знає те місце, постійно тією дорогою їздить...»

Не хотів, щоб його називали

Хто ж такий, цей водій, якого не карають за смерть пішохода? Родичі потерпілих кажуть, що він підприємець. Редакція 20minut.ua перевірила його по Youcontrol, система показала ФОП з реєстрацією на тій самій вулиці Стельмаха, де сталася аварія. Вид діяльності — один і вказаний як основний: роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами. Судових справ, штрафів та проваджень в досьє немає. З майна бачимо тільки дві земельні ділянки в Некрасовому. Система також показує за заданим ПІБ одне закрите виконавче провадження.

Телефонуємо Андрію Діхтяруку з питанням про аварію. Він одразу ж каже, що невинуватий:

— Вони хочуть зробити мене винним, але вини моєї немає. Вони підкупили свідка. Свідки появилися непонятно де і які, і вони таким макаром доказують, але вини моєї там немає.

Питаємо, що ж сталося 8 грудня 2019 року на дорозі?

— Була темна пора, і вона вискочила з-за зупинки, набігла на машину, скажемо так. Швидкість була невелика зовсім, а написали швидкість більшу. Ну це таке. Це вони собі своє у свідченнях написали і свою експертизу проводили, своїми словами обґрунтовували, що швидкість була більша...

Співрозмовник поцікавився, для чого йому ставлять ці питання. Авторка відповіла, що для публікації позицій обох сторін конфлікту.   

— Свою точку я сказав у двох словах тай і все. Але я не бажаю, щоб ви опубліковували, тому що теж тоді буду звертатися в певні органи для того, щоб цього не було…

Журналістка пояснила Андрію Діхтяруку, що представляє незалежне видання, тому його звернення «в органи» не спрацює. Врешті він погодився на публікацію коментаря, підсумувавши:   

— Я вам сказав, як є.

— Чому одразу казали, що за кермом була інша людина? — питаємо наостанок водія «Шкоди».

— То вони придумали, я не знаю цього.

— А про стан алкогольного сп’яніння також брехня?

— Це вони там своє придумали, я вам цього не скажу.

Яке рішення врешті прийме прокуратура? Чим завершиться узагалі ця справа про аварію зі смертю вінничанки-пішохода — 64-річної Людмили Заброди, яка любила життя і загинула на «зебрі» від удару авто, де за кермом сидів п'яний? Слідкуйте за стрічкою новин на 20minut.ua, щоб про усе дізнатись.

 

Читайте також:

Справу сексуальних домагань віддали в ДБР, або Чому хтивий полковник забув про честь і гідність

Нечесний забудовник, зниклі $63000 і прокурори-хабарники у ролі адвокатів. Розслідування 20minut.ua

«Нащо ж ти вибігла!?» Підліток, що на Land Rover насмерть збив жінку, за місяць має здати «на права»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Dmytro Shvets

    Ганьба працівниці прокуратури і її керівництву!
  • Оксана Васьковська

    Не розумію, чому п'яних водіїв не позбавляють права назавжди. Якби забирали права назавжди, то п'яних за кермом було б в рази менше
  • Larisa Nikolaevna

    Все продажне в цій країні!
  • Светлана Лещук

    Ой да,зараз тільки в Україні ловлять і карають без ,,сертифікату,, ,а вбивці гуляють без покарань ,страхи ,що робиться(

keyboard_arrow_up