Нечесний забудовник, зниклі $63000 і прокурори-хабарники у ролі адвокатів. Розслідування 20minut.ua

Нечесний забудовник, зниклі $63000 і прокурори-хабарники у ролі адвокатів. Розслідування 20minut.ua
  • Вінничанка купила ділянку з недобудовою і поки доробляла її, щоб заселитися, будинок переоформили на іншу людину.
  • Вона звернулася в поліцію, почали кримінальне провадження, а потім «надійшла команда зверху» — і справу закрили.
  • Так зі спірного будинку зняли арешт та продали його вдруге. Дорожче, бо вже з внутрішніми роботами, технікою, сантехнікою, загорожею на ділянці.
  • Хто так будує і продає на Вінницьких Хуторах, при цьому уникаючи податків? Розслідування «20 хвилин».

— Ви будували цей будинок для себе чи на продаж?

— На продаж.

— Але ви ж не підприємець?

Відео дня

— Чого? Підприємець.

— У вас закритий ФОП, я перевірила.

— Ну ви ж розумієте. Чого маю вам пояснювати. І ми зараз за друге говоримо…

— То ви наполягаєте, що людина, яка вас звинувачує в обмані — сама шахрайка?

— Звісно.

— Вона через суд може поновити кримінальні провадження проти вас, якщо вдасться, то що робитимете далі?

— Я вам розказав ситуацію, чого маю відповідати на це? Ви що, слідчий?

Це частина діалогу автора статті з Ярославом Чорним, вінницьким бізнесменом, що зводить будинки на ділянках, зокрема, на Вінницьких хуторах та продає їх, не введені в експлуатацію. Таку ділянку з недобудовою придбала у нього торік вінничанка Ольга Польгуль. Жінка стверджує, що заплатила Чорному 63 тисячі доларів. Сьогодні вона вже не власниця, а завершила внутрішні роботи, звела загорожу навколо ділянки, обставила дім й вже збиралася у нього переїхати з сім’єю.

У останній момент Польгулі дізналися: земельна діяльна, на яку вони мають договір купівлі-продажу, належить іншій людині.

— Ми вночі з чоловіком в кадастровій карті щось там собі шукали і суто випадково довідалися, що наша ділянка належить вже не нам, — розповідає журналісту «20 хвилин» 43-річна Ольга Польгуль. — Ми рано Чорному телефонуємо, він нас «гарно» посилає і міняє замки. Ділянка належить, як він пояснює, його другу. Це підставна його особа. Ми ще їздили до нотаріуса, де оформляли купівлю-продаж. Це теж його людина, бо нам наголосили: будемо тільки в цієї нотаріуса оформляти, на Київській, 17. Так от, коли ми приїхали з питаннями нотаріуса, вона нас вигнала, сказала «ділянка вже не ваша, вимітайтеся з офісу»…

Справа на три мільйони

Ольга Польгуль надала редакції ряд документів. Серед них папери про кілька кримінальних проваджень. Перше порушили одразу, як сім’я з’ясувала втрату ділянки й не змогла потрапити у дім. Факт кваліфіковали за частиною другою статті 190 Кримінального кодексу України — шахрайство. Потерпілий — син Ольги, бо покупку оформили на нього.

Ольга Польгуль (43) показує договір купівлі-продажу, який підписав її син, вона ж розраховувалася

Пізніше, зверненням до слідчого судді, сім’я відкрила друге провадження — про шахрайство в особливо великих розмірах (частина четверта 190-ї). Підрахували у збитки від злочину, крім сплаченої вартості, вкладені у ремонт та облаштування будинку кошти. Усього вийшло понад три мільйони гривень.

Нещодавно обидві ці справи закрили. Одну за другою. Слідчі дії, судячи з постанови про закриття, виконувалися тільки в першому провадженні. Допитали фігурантів і кількох свідків. Прописали, що не знайшли родичку Ольги, котра позичала їй частину грошей, яких не вистачало на ділянку, бо вона за кордоном. Тобто слідство не підтвердило і не спростувало слова Польгулів про сплату забудовнику 63-х тисяч доларів. Натомість детально задокументувало його розповідь: подарував жінці ділянку на умові, що вона потім розрахується з ним якимись іншими земельними ділянками тієї ж сільради.

Голова сільради, як читаємо в постанові, сказав поліції: ніяких ділянок у Ольги немає. Це врахували на користь забудовника. Але хіба така інформація не на користь заявниці теж? Історія про ділянки могла бути вигадкою, щоб сказати, що жінка не розрахувалася, тому все, забрав ділянку назад. Як? Через генеральну довіреність.

Довіряй, але перевіряй!

Ольга Польгуль каже, що її син після купівлі-продажу їздив з Чорним до нотаріуса підписувати довіреність на введення будинку в експлуатацію. Ні про яку генеральну довіреність, що дає право перепродажу, сім’я не знала, доки цей документ не сплив у процесі розслідування.  

Чому поліція не довела цей обман? Маємо інформацію, що матеріали могли передати на розгляд суду, але прокуратура не погоджувала їх слідчому, і підозри забудовнику тому й не винесли, що «надійшла команда зверху».

Що стосується другого провадження, з серйознішою кваліфікацією, то його закрили тільки на підставі того, що було закрите перше провадження. Так і прописали в постанові.

Обидві постанови Польгулі оскаржують у судовому порядку. Днями буде засідання суду, де вирішуватимуть, чи поновлювати кримінальне провадження, чи ні.

Як виявилося пізніше, довіреністю Ярослав Чорний скористався на п’ятий день після оформлення ділянки з недобудовою на сина Ольги. І з’ясувалося це аж через два місяці. Покупці ж за цей час облаштували «свою» нову оселю, платили будівельникам, яких рекомендував їм той самий забудовник.

— Ми потоваришували з ним за той час, поки я збирала гроші на покупку цієї ділянки, — розказує жінка, яка тепер залишилася на вулиці, бо продала свою квартиру, аби мати кошти на ремонт. — Він мені допоміг продати нашу квартиру, хоч ми не хотіли її продавати. Тепер живемо в найманій. Соціальна служба приходить до мене і робить зауваження, бо я з трьома дітьми без житла.

Жінка зберегла оголошення про продаж, на яке свого часу зреагувала. Ось його скриншот:

— По документах, ми купили ділянку за 19 тисяч гривень, а не за 63 тисячі доларів, — каже жінка. — Якщо на хорошого адвоката, слідчого і прокурора, то вони б мали розслідувати, скільки грошей реально заплачено. Але наші перші адвокати Сувалов і Попеско все зробили для того, щоб цю справу закрили. Це я зараз вже розумію, я тоді не розуміла.

Коли адвокати — експрокурори-хабарники  

Обидва названі Ольгою прізвища — відомі у Вінниці. Попеско був заступником прокурора області, доки 10 квітня 2018-го співробітники СБУ та НАБУ не затримали його за те, що погодився допомогти в закритті кримінального провадження за 5000 доларів. Цю винагороду передавали через адвоката Сувалова. Він також раніше працював в прокуратурі і, за нашими даними, на цей момент перебуває під слідством знову в справі хабара. Попеско, нагадаємо, відбувся штрафом, в п’ять разів меншим за суму самої неправомірної вигоди. 

— Ці недобросовісні адвокати і Тишківський просто качали з нас кошти, — каже Ольга Польгуль. — Мені здається, що вони працювали на протилежну сторону.

Сьогодні в неї інший адвокат. Він наголошує на бездіяльності слідства та називає винуватих в тому, що будинок перепродався:

— Тут були налаштовані всі, і слідчий, і прокурор, на те, щоб допомогти Чорному продати цей будинок. Ніяк вони не хотіли потерпілим допомогти. Пряма зацікавленість була: в цьому просто впевнений.

Ольга Польгуль каже, що її сім'я зробила в будинку ремонт та заповнила його технікою і сантехнікою. Крім того, навколо ділянки збудували загорожу 

І з 10 вересня будинком, який купувала родина Польгуль, володіє молода сім’я з дитиною. Що вони купили дім з конфліктом — дізналися від сусідів. Що разом з будинком і ремонтом їм продали чужу техніку й меблі — почули вже від Ольги.

— Мій адвокат подає лист-вимогу про повернення майна, — каже жінка. — Благо, я зберегла всі чеки, бо рахувала, у скільки нам виливаються всі витрати по будинку.

Працюють троє в змові?

Ольга та її новий адвокат Олексій Болманенко чули, що Ярослав Чорний — нібито племінник колишнього начальника міліції Василя Поліщука, який після служби в МВС пішов політику, був головою Калинівської райради, зараз — мер Калинівки. Також Болманенко говорить: є інші покупці, які бояться заявляти на названого забудовника. За інформацією Ольги Польгуль, ці люди калинівчани.  

— Цей забудовник — шахрай, у нього не один випадок таких кидків. Мені відомо, що по розрахунках за ці будинки він витискав гроші з людей через бандитів, — каже Олексій Болманенко. — Тобто непозитивний персонаж казки. І другий момент: їх там банда. Є компаньйон-подільник на прізвище Шиєсюк, на якого оформили перепродаж з сина Ольги. Я подивився по реєстру, то нерухомості на цьому подільнику чимало. Від нього вже продали кінцевому покупцю. І з ними в змові працює нотаріуска, по якій кримінальних справ — як у барбоски бліх. Колись була справа чорних маклерів, банда переоформляла все. Тут теж саме. Вони — фінансово спроможні громадяни, і тому в поліції всі питання вирішуються дуже швидко. Коли ми через суд відкрили другу справу, бо поліція не хотіла реєструвати, то прокурори не хотіли арешт накладати, а ми відчували, що будинок от-от продасться. Оголошення висіли на усіх порталах, і ми смикали їх за шкірку, писали, бігали, щоб накласти арешт... Слідчий потім дзвонить мені: «Подзвонив прокурор, сказав діло закрити». Майно пішло, все, вже інші люди власники. Будемо все це тепер оскаржувати. Єдиний дієвий спосіб — суд.

Вона просила: «оформи на мене...»

У Ярослава Чорного, як показує Youcontrol, є кілька ділянок на Вінницьких хуторах та в Калинівському районі. В батька Івана Чорного — ще більше. Його прізвище фігурує в документах по ділянці, що продавалася сину Ольги Польгуль.

Проглядали ми за відкритими даними усіх учасників цієї історії, в тому числі прокурорів, що не погоджували підозри та відмовляли в клопотаннях про арешт спірного майна. Так знайшли ще одну зачіпку до відповіді на питання, чому правоохоронці не хочуть бачили шахрайства в цій історії.

У декларації керівника групи прокурорів за 2016 рік вказано, що його дружина до шлюбу мала прізвище Чорна. 

І ще один факт наявності «даху» над головою бізнесмена Чорного: людина не платить податки, займаючись ліцензованою діяльністю, мав ФОП раніше, але закрив його.

Що ж каже сам забудовник, частину розмови з яким ви читали на початку тексту? Він не відмовився розповісти про конфлікт з Ольгою Польгуль.

— Це шахрайка, в мене є докази, я надав слідству, — сказав Ярослав Чорний. — Просто жінка підробила документи сільради, що їй земельну ділянку віддають, показала мені договір завдатку на квартиру і попросила: «переоформи на мене будинок…». Я переоформив і далі все пішло-поїхало…

— Ви так просто можете дороге майно оформити на прохання? — перепитую забудовника.

— Ну вона мені рішення дала, документ, просила, я їй довіряв, вона мати трьох дітей, вчителька якась, — відповідає він.  

— То в чому тоді її шахрайський план? — допитуюся далі. — Заволодіти будинком безкоштовно?

— Так-так, вона хоче заволодіти цим будинком. Це аферистка, яка просто хоче таким способом залякати мене (кримінальними провадженнями - авт.).

— А довіреність на вас для чого робилася? — уточнюю про документ, що дав право забудовнику на перепродаж.  

— Вона мені дала довіреність на відчуження майна, бо коли я переоформив на неї будинок, я потім їй сказав, що зараз буду в правоохоронні органи звертатися (я вже знав, що вона підробила документи) з приводу шахрайства, вона попросила: «Ярослав, давай я напишу довіреність, щоб ти не переживав, що я тебе хочу кинути, а ти не звертайся в правоохоронні органи».

— Яка саме підробка була?

— Рішення сільської ради, що їй земельну ділянку виділили. Ми мали поміняти її ділянку на земельну ділянку та будинок, ще вона мала продати квартиру і доплатити мені гроші.

Чи заявив Чорний на Польгуль, як на шахрайку? Він сказав, що писав заяву через погрози (аналогічну жінка подала першою). Про підробку ж документів справи немає. Чи не мали таку порушити, якщо факт злочину з’ясувався в процесі розслідування тих проваджень, які тепер закрили? Очевидно, мали б.

Після розмови з Ярославом Чорним журналісту перетелефонував адвокат Василь Бурденюк, сказав, що його клієнт не зрозумів, чому преса цікавиться закритими справами. Він намагався запевнити, що Польгуль давно відмовилася від звинувачень. А коли дізнався, що на 24 вересня запланували слухання по постанові про закриття, сказав: «давайте дочекаємося 24-го».


Читайте також:

«Нащо ж ти вибігла!?» Підліток, що на Land Rover насмерть збив жінку, за місяць має здати «на права»

У ресторанах їв і пив, та не платив. Як «Васю» ловили в Хмельницькому і чому привезли у Вінницю

Стане зіркою YouTube. У Вінниці затримали активіста, який показав поліцейським геніталії

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Олександр Гапченко

    В мене склалось таке враження, що всі погані(продажні адвокати,нотаріус і …),крім замовниці даного розслідування .
  • Mark Znatkovskiy

    Саме дивне те що газета пише люди читають, а воз і нині там, от стає питання навіщо та пресса???
    Пшик....20 хвилин ідем далі)))
  • Podolianchuk Lesya

    Пишіть Забудовника і ФІО , хто займався справою
  • Наташа Бурченко

    Ось чому при купівлі майна треба вказувати реальну вартість .

keyboard_arrow_up