«Нащо ж ти вибігла!?» Підліток, що на Land Rover насмерть збив жінку, за місяць має здати «на права»

«Нащо ж ти вибігла!?» Підліток, що на Land Rover насмерть збив жінку, за місяць має здати «на права»
  • Жінку, що минулої суботи потрапила в ДТП на Пирогова і загинула на місці, звали Юлія Стрючкова. Фотограф, дизайнер, мама маленького хлопчика, який тепер — напівсирота.
  • Як так сталося, що жінка взялася перебігати дорогу у невстановленому місці? Звідкись поспішала того пізнього вечора додому? Що за підліток був за кермом Land Rover та як пояснив це його батько — власник Land Rover та бізнесмен? 
  • Редакція 20minut.ua дізналася про усе з власних джерел, від свідків та друзів і родичів учасників смертельної аварії.

«Юлька, мені так шкода… Ти виглядала так, наче часу не існує, ти одна з найталановитіших людей, котрих я знала. Ти була особливою. Цей світ не був добрий до тебе, але ти вміла пробачати. Ми домовлялися зустрітися, відкладаючи на потім через побутові клопоти, роботи, постійно кудись поспішаючи… Слова твого друга: «Мені дуже шкода, що твій син буде рости без тебе».

Так написала про Юлію Стрючкову Наталія Касянова у Фейсбуці. Третій день з’являються все нові публікації на сторінці загиблої вінничанки. Подруги, просто хороші знайомі або люди, які давно не спілкувалися з Юлею, але знали і запам’ятають її як унікальну й талановиту людину, пишуть прощальні слова та викладають фотографії.

— Юля була не просто талановитим фотографом. Вона і дизайнером була дуже гарним, і веб-дизайнером, сайти могла розробляти. Дуже талановита людина, світла, дуже яскрава особистість, розумна, особливо дивилася на світ, це можна побачити у її фотороботах. У неї була виставка в 33 роки, здається, бо вона так і називалася «33», — розповіла журналістці 20minut.ua її подруга Руслана Семенчук.

Відео дня

Жінка сказала, що Юлія починала працювати фотографом в 33-му каналі, на «Корсі» колись працювала, а в останній час — фрілансила.

— Дуже багато фотографій у Юлі залишилося таких, що ще не виставлялися, — каже подруга журналісту, а у Фейсбуці пише: «Юля залишила по собі великий творчий доробок фото. Її виставку обов'язково повторимо у нашому місті».

Руслана Семенчук (зліва) з Юлею. Фото з архіву подруги

Колишня журналістка Оксана Пустовіт опублікувала пост російською, бо, як пояснила наприкінці, на такій мові з Юлею спілкувалися. Ось частина з нього:

«Уже неважно, кто виноват в аварии. Или Юля не там перебегала дорогу, или 17-летний мальчик нарушил правила — взял у папы джип покататься… Юли нет. Миниатюрной и хрупкой. Сильной и ранимой. Талантливой. Она знала, что такое любовь… По-своему видела мир в фотообъективе. Ее фотографии останутся после неё. Сыну… Ему теперь жить без мамы. Помнить по фото… 43 года……». 

«Як жаль, що Юля вже на небесах… Світла пам’ять, важко повірити», — пише журналістка, що свого часу працювала з Юлею, Любов Добринська.

Ось ще один з численних коментарів під публікаціями друзів: «Юля!!! Ну куда ты спешила??? Ну почему??? Спи спокойно, Юлечка».

Поспішала повернутися додому?

За даними правоохоронців, які відділ комунікацій обласного поліцейського главку оприлюднив невдовзі після ДТП, загибла на Пирогова жінка перебігала дорогу у невстановленому місці. Сталося ця аварія, нагадаємо, 28 серпня близько 23.20.

«На вулиці Пирогова 17-річний водій автомобіля Land Rover допустив наїзд на жінку, яка у невстановленому місці вибігла на проїзну частину дороги. Від отриманих ушкоджень потерпіла загинула на місці події. Слідством відкрито кримінальне провадження», — така інформація з’явилася на поліцейському сайті після першої ночі 29 серпня з фото та відео.

Куди жінка могла поспішати, питаємо подруг загиблої. Вони кажуть (і це підтвердили в поліції), що Юлія жила неподалік місця ДТП, тож вона у пізній час бігла додому. Звідки? Цього вже не розкаже.

Редакції вдалося дізнатися, що Юля сама виховувала маленького сина. Хлопчику 8 років. Після трагедії, дитину забрав до себе батько, з яким Юля була розлучена.

На завтра, 31 серпня, запланували похорони. Прощання з Юлією Стрючковою відбудеться о 12.00 в «Реквіємі», що на вулиці Батозькій, 12 (колишня Кірова).

У коментарях під першою публікацією про аварію на 20minut.ua читачі писали різне. Більшість обурювалася через те, що водій — неповнолітній, не мав права водити автомобіль. Меншість писала про те, що жінка-пішохід не повинна була перебігати дорогу в тому місці.

Але й чимало людей писали: якби водій не перевищив швидкості, то зміг би уникнути зіткнення. Ось, наприклад:

«Водій Рендж-ровера перевищив швидкість в межах міста. Але вина і сама жінка пішохід, яка знехтувала ПДР і перебігала дорогу у невстановленому місці, за що й, на жаль, поплатилась власним життям… Пішоходи дотримуйтесь ПДР, і не робіть помилок, як в даній дтп зробила жінка пішохід. Береженого і Бог береже».

То чи було перевищення швидкості насправді та чи дійсно міг водій зреагувати на появу пішохода на його смузі руху у тій дорожній обстановці, що була? На ці питання у тому числі, як сказала Ірина Лозовська з відділу комунікацій обласного управління поліції, має дати відповіді експертиза.

Підозри немає, чекають експертизу 

Через те, що обставини, з’ясовані на місці, не дали однозначної відповіді, хто завинив — водій чи жінка-пішохід — хлопцеві не оголосили про підозру та не обирали запобіжного заходу. Слідчі чекають висновків експертів, й тоді прийматимуть відповідне рішення. Але вже зараз зрозуміло, що порушили обоє, він — сів за кермо, не маючи на те права, а вона — перетинала дорогу не пішохідним переходом.

Ще з попередніх даних поліції: «43-річна вінничанка у невстановленому місці перебігала проїзну частину дороги, де потрапила під колеса позашляховика. За кермом автомобіля Land Rover знаходився 17-річний підліток, житель одного з сіл територіальної громади Вінницького району. Автомобіль належить його батькові. Згідно чинного законодавства керувати легковими автомобілями дозволено особам, які досягли 18-річного віку, пройшли повний курс навчання за відповідною програмою та отримали посвідчення водія відповідної категорії. Неповнолітній водій пройшов освідування на стан сп'яніння у медичному закладі. Він тверезий».

Фото від читачів 20minut.ua

Правоохоронці відкрили провадження за фактом ДТП про порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, що спричинило смерть потерпілого (частина друга статті 286 Кримінального кодексу України. У разі доведення вини водія йому загрожує до восьми років позбавлення волі. 

Редакція 20minut.ua з власних джерел дізналася, хто саме був за кермом і поговорила з батьком хлопця — власником Land Rover та бізнесменом.

Відмінник, син підприємця 

Олександр, так звати хлопця, навчався в сьомій школі, тепер він — студент. Пошук в мережі показав, що хлопець, навчаючись у середніх та старших класах, був переможцем кількох олімпіад, зокрема, з географії та математики. Він живе в Яришівці, і звідти, схоже, їхав у місто в той вечір, коли втрапив у ДТП на Пирогова. У соцмережах він викладав фото біля авто і мотоцикла.  

Батько підлітка — Євгеній Азарний, підприємець. За даними Опендатабот, родина володіє ТОВ «Алмаз снек», що спеціалізується на оптовій торгівлі продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами. Названа людина — значиться керівником споживчого товариства «Яришівське», що надає в оренду нерухоме майно.

Крім того, бренд зернят «Вінницька Лакомка», як показують відкриті джерела, належать батькові хлопця, що був за кермом білого Land Rover, який бачимо на поліцейських фото зі знятими номерними знаками.

На телефонний дзвінок журналіста Євгеній Азарний відповів, перепитав, навіщо йому ставлять питання, чи не для того, щоб підлити масла у вогонь? Обмовився, що син погано почувається після того, що трапилося і йому самому важко говорити. Стало зрозуміло, що чоловік читав коментарі, які пишуть вінничани під новинами про аварію за участю його неповнолітнього сина.

— Ці хейтери, не знаючи людину, не знаючи ситуацію, коментують, — сказав. — Люди нічого не знають, а говорять…

Батько спочатку не хотів говорити нічого, доки іде слідство. Сказав тільки, що син без дозволу узяв машину, а до того з ним завжди їздив він чи дружина. Але пізніше Євгеній Азарний все ж пояснив ситуацію докладніше й навіть описав обставини ДТП.

Він розповів, що хлопцеві через два місці виповниться 18 років, а за місяць — він мав складати екзамен в автошколі і отримати документ про право водіння автомобілем. Доти йому не дозволяли сідати за кермо самому.

— Він навчається в автошколі і буквально через місяць в нього іспит на права. Має отримати через місяць права, але їздити зможе після 18-ти, — уточнив батько. — Він і володіє навичками водіння, і знає правила, адекватна людина зовсім. Ніколи не вживав нічого забороненого, пройшов перевірку, «чистий» був у той день і взагалі в принципі. І розумієте, в цій ситуації… В мене стаж керування 30 років, і я б там не справився. Там купа свідків зупинилися, і всі люди говорили про те, що шансів у нього не було встигнути відвернути аварію. А люди тепер пишуть — швидкість 200-300 км/год. Це все брєд. Людина вискочила йому з-під другої машини прямо на капот. Він не мав змоги ніяк зупинитися в цей момент, того й не було гальмівного шляху…

Євгеній Азарний, фото з його сторінки у Фейсбуці 

«Він не бачив її просто»

За словами батька, хлопець їхав у в напрямку міста, а жінка-пішохід бігла з другого боку вулиці, перетнула дві смуги, подвійну суцільну, третю, а на своїй четвертій син не міг побачити її, бо зліва його обігнав мікроавтобус.

— Паралельно виїхав бус і бус перекрив її (жінку-пішохода, - авт.). Вона бігла по діагоналі, він не міг її бачити. І коли бус різко загальмував, вона теж не побачила, що ззаду буса їде ще одна машина. А вона (жінка – авт.) бігла дуже швидко, — каже Євгеній Азарний.

Він розповів, що водій буса загальмував, щоб не збити жінку, а у його сина вже не було часу на те, щоб зреагувати:

— Він не бачив її просто, темно — ніч, вона вискочила йому на капот. Це наче ви їдете — і просто вам падає з неба людина, грубо кажучи. Він не міг ніяк уникнути, ніхто б цього не зробив. Не зреагував би і я. У мене 30 років водійського стажу.

Також батько сказав, що розповідь його сина підтвердили свідки, їх було чимало. Він виїжджав на місце теж.

— Було багато транспорту. Зустрічні машини, зустрічні трамваї, всі люди звідти були свідками, зупинився той бус також, — розповідає підприємець. — А люди починають говорити, що такі-сякі, що перевищував, не було цього! Він ніколи не їздив сам раніше. Виникла ситуація (батько не пояснив, яка саме – авт.), нас не було вдома, і він вирішив чогось, що він може це зробити… До цього він їздив вже два роки разом з нами і в нього є права на мотоцикл, ну а на машину — він мав отримати права от якраз на день народження.

Зі слів свідків, які мешкають в будинку навпроти місця аварії, редакція дізналася: підліток був в машині один і одразу після зупинки побіг до тіла збитої жінки. Він кричав: «Нащо ж ти вибігла?!». Очевидці збіглися до нього й тіла на дорозі. Одразу всім було зрозуміло, що жінку не врятувати. Водій Land Rover плакав над її тілом. Сторонні люди його заспокоювали до прибуття поліції. Швидка приїхала пізніше правоохоронців.   

Розповіді вінничан про це знайшли на телеграм-каналі про ДТП. Дівчина, яка живе в будинку навпроти місця аварії написала, що чула дуже гучний хлопок й бачила, що жінку-пішохода відкинуло на метрів 20 уперед. 

«Вона летіла, як листок, — пише дівчина-очевидець. — Хлопець, що був за кермом, вибіг, так кричав, бідний. А жінка так і не поворушилася. Через п’ять хвилин приїхала поліція, через хвилин 15-20 — швидка».

Поки в мережі не з'явилося відео з реєстратора, який є в машині Land Rover, варто не поспішати з висновками про цю аварію. А ось перше відео після зіткнення, яке зняли з будинку навпроти:

 

Читайте також:

 «Це був роман з жонатим». Подробиці про вбивство студентки та самогубство її кривдника

«Я наче потрапив у пекло…»: виповнюється 19-та річниця терактів у вінницьких маршрутках

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (277)
  • Читач41

    І багаті, і бідні, покажіть своїм дітям.
    Хто багатий , вам це не поможе, коли ви запаркувавши машину, захочете перейти вулицю, а тут дитина за кермом на вас мчатиме...
  • Павел Платунов

    та идите ..... с вашей авторизацией... на смертях сенсацию делаете и бизнес?  И не первый раз. Отписываюсь и блокирую.
  • Сергей Хомиков

    Ви хоч розумієте як треба гнати, щоб тіло відлетіло на 20 метрів? А мусора напишуть що їхав під 50? Щоб тіло летіло 20 метрів, швидкість має бути як мінімум 100 км. А ви тут мажора захищаєте.
  • Сергей Хомиков

    Такі мажори літають і по переходах, я не раз був свідком, хочеться пальнути їм прямо на місці, щоб згорів разом з машиною. Бажаю хлопцеві такої ж смерті як Юлі. Хай горить в пеклі уся його багата мажорна сімейка. Якщо син такий хороший ти як йому ключі дав? Чи він їх вкрав у тебе папаша? Забрехався. Немає прав винен 1000 відсотків, навіть якщо винна померла.

keyboard_arrow_up