Штрафом покарали екс-заступника прокурора області за хабар у 5 тисяч доларів

Штрафом покарали екс-заступника прокурора області за хабар у 5 тисяч доларів
Фото Людмили Кліщук з зали суду
  • За хабарництво колишній заступник прокурора Вінницької області відбувся штрафом, який приблизно в п’ять разів менший за суму самого хабара.
  • Про це повідомили вінницька журналістка з зали суду та Спеціалізована антикор-прокуратура у себе в фейсбуці.
  • Максимальна можлива санкція статті була — в'язниця.

У вівторок, 4 грудня, Вінницький міський суд розглядав хабарницьку справу екс-заступника прокурора області Олександра Попеска та його спільників.

Це була одна зі справ, яку розслідувало Національне антикорупційне бюро України під керівництвом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Коротко: 10 квітня 2018-го співробітники СБУ та НАБУ затримали на той час заступника прокурора області Олександра Попеска. Разом із ним попалися ще двоє посередників.

Відео дня

За інформацією НАБУ, заступник прокурора погодився допомогти в закритті кримінального провадження за винагороду особисто йому в розмірі 5 тисяч доларів.

При цьому зазначені гроші необхідно було передати через адвоката, замаскувавши їх під винагороду за нібито надану правову допомогу юриста в цій справі.

Читайте також:

Екс-директор та адвокат

Хто ті люди, які опинилися на лаві підсудних разом із прокурором? Дізналися про це із сайту судової влади України. Адвокат — Валерій Сувалов.

Нам він відомий із матеріалів про те, що з власників авто, які опинилися на арештмайданчику, вимагають гроші за повернення машин.

Валерій очолює юридичну компанію, яка надавала послуги арештмайданчику. З майданчиком пов’язаний і другий персонаж — підприємець, який також виступав посередником у справі про хабарництво прокурора. Сувалов, до речі, раніше працював у прокуратурі.

Це Вадим Кабішев, екс-заступник директора арештмайданчика. Звільнили його з цієї посади задовго до того, як Вадима затримали в справі Попеска.

Угода зі слідством

Про те, що справа вже опинилася в суді, повідомляла прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у facebook.

«… скеровано до суду обвинувальний акт з угодами про визнання винуватості в кримінальному провадженні за підозрою заступника прокурора Вінницької області, адвоката та підприємця в одержанні неправомірної вигоди в розмірі 5000 доларів США…», — йшлося в повідомленні САП.

Таким чином, екс-прокурор та інші підозрювані визнали себе винними в хабарництві й підписали угоду зі слідством.

Довго не розглядали

Ще 13 липня Вінницький міський суд мав почати розгляд резонансної справи. Підготовче засідання було заплановано на 10:30. Судді: Лариса Ковальчук, Василь Антонюк та Олексій Шидловський. Обвинувачених троє: Олександр Попеско, Валерій Сувалов та Вадим Кабішев. Ніхто з них не прийшов до суду в призначений час.

Натомість, секретар засідання повідомила, що слухання справи переноситься, бо адвокати подали відповідні клопотання.

Відтоді справу ніяк не могли розглянути. Її перебіг відслідковувала Рада громадського контролю НАБУ. Справа, де обвинувачені начебто вже підписали угоди про визнання провини, затягнулася.

  • 19 червня розглядали заяву про самовідвід судді Шлапака. Мовляв, він у свій час працював з одним з обвинувачених у прокуратурі Замостянського району Вінниці. Тому й попросив розглянути питання про його самовідвід. Справу відправили на повторний авторозподіл.

  • 13 липня мало бути підготовче засідання в справі. Але його не відбулося, бо суддя Антонюк пішов у відпустку.

  • 16 серпня. У судове засідання з’явилася прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури ГПУ Аліна Жовницька, яка входить до групи прокурорів у вказаному кримінальному провадженні, проте колегія не провела підготовче судове засідання. Головуюча суддя Лариса Ковальчук відмовилася проводити підготовче засідання, поки на слухання не з’явиться той прокурор із САП, який особисто підписував угоду про визнання винуватості між державним обвинуваченням та Олександром Попеско й ще двома фігурантами справи. Слухання відклали ще раз, більше ніж на місяць.

  • 5 жовтня. На суд не прийшли адвокати обвинувачених. Наступне засідання призначено аж на 4 грудня 2018 року.

 

Отримали штрафи

Вінницька журналістка Людмила Кліщук на своїй facebook-сторінці повідомила, що заплановане на 4 грудня засідання пройшло. А фігуранти резонансної справи отримали штрафи — кожному по 25,5 тисяч гривень.

Інформацію підтвердили і в САП:

Отримана сума штрафу — максимальна грошова санкція частини 2 статті 369-2 Кримінального кодексу, за якою кваліфікували справу. Найжорсткіше покарання, яке фігуранти могли отримати — ув’язнення на термін до п’яти років.

Журналістка, з посиланням на слова самого Олександра Попеска, зазначила, що екс-прокурор тепер працює директором будівельної фірми.

За даними аналітичної системи YouControl, Олександр Попеско очолив компанію «БУДІВЕЛЬНА ГРУПА «МОНОЛІТБУД», яка була створена півроку тому — у червні 2018-го.

А брат Олександра — Олег Попеско — успішно працює у Вінницькій обласній прокуратурі начальником слідчого відділу.

Закрив справу сина Авакова

За інформацією видання «Слово і діло», угоди з Попеском, Кабишевим та Суваловим уклав начальник третього відділу прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Василь Кричун.

Цей прокурор САП Кричун «засвітився» в низці справ, у яких він закривав підозри фігурантам. Так, наприклад, він закрив підозри синові міністра внутрішніх справ Олександру Авакову й колишньому заступнику міністра Сергію Чеботарю в справі рюкзаків.

Також 22 грудня 2017 року прокурор Кричун закрив кримінальне провадження за підозрою народного депутата Олеся Довгого в зловживанні службовим становищем. Як відомо, за версією слідства, Довгий, зловживаючи службовим становищем, посприяв у незаконному виділенні земель приватним кооперативам на Жуковому острові у 2007 році. Справу закрили за відсутністю достатніх доказів для доведення провини нардепа.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Вася

    Вулиці не перекриваймо?

    Влаштовує?
  • Борис Самолюк

    Добре що премію не виписали - ці зможуть.
  • Танюша Римар(Стрільчук)

    А дядька за мішок соломи на 5 років  в тюрму.Браво.
  • Yuriy Nikitin

    Ви знаєте, а байки Крилова не такі уже й байки...
    На Щуку подан в суд донос.
    Что от нее житья в пруде не стало;
    Улик представлен целый воз,
    И виноватую, как надлежало,
    На суд в большой лохани принесли.
    Судьи невдалеке сбирались;
    На ближнем их лугу пасли;
    Однако ж имена в архиве их остались:
    То были два Осла,
    Две Клячи старые, да два иль три Козла;
    Для должного ж в порядке дел надзора
    Им придана была Лиса за Прокурора.
    И слух между народа шел,
    Что Щука Лисыньке снабжала рыбный стол;
    Со всем тем, не было в судьях лицеприязни,
    И то сказать, что Щукиных проказ
    Удобства не было закрыть на этот раз.
    Так делать нечего: пришло писать указ,
    Чтоб виноватую предать позорной казни
    20 И, в страх другим, повесить на суку.
    «Почтенные судьи!» Лиса тут приступила:
    «Повесить мало: я б ей казнь определила,
    Какой не видано у нас здесь на веку:
    Чтоб было впредь плутам и страшно, и опасно —
    Так утопить ее в реке».— «Прекрасно!»
    Кричат судьи. На том решили все согласно.
    И Щуку бросили — в реку!

    Вася reply Yuriy Nikitin

    Щось таке було у Глібова

    )))))))))))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:23 Спомини про воїна, який отримав смертельні поранення, прикриваючи тил побратимам 13:21 Пожежа на Замостянській: загинула 71-річна жінка, трьох дітей госпіталізували photo_camera 12:50 Скільки заробляють вінницькі нардепи? Друга частина огляду декларацій за 2023 рік 12:15 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:12 Легковик зіткнувся з потягом: загинув начальник Хмільницького центру зайнятості Юрій Шевченко photo_camera 10:44 Без води та світла. Де у Вінниці 29 квітня відключають послуги 10:27 Оновити салон авто за 5000 грн - не просто, але реально! (Новини компаній) 09:37 На фронті відбулося понад 130 бойових зіткнень, найбільше — на Авдіївському напрямку 09:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:31 Сьогодні вітаємо Богдана та Артема. Історія та прикмети 29 квітня 21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up