Лайфхак від депутата Криська: потрапити в корупційний скандал та вийти «сухим із води»

Лайфхак від депутата Криська: потрапити в корупційний скандал та вийти «сухим із води»
  • Депутат облради Володимир Крисько став підозрюваним у хабарницькій справі.
  • Його звинуватили у вимаганні 3000 доларів за «потрібні» висновки комісії, яку він очолює.
  • Чому тепер із Криська зняті обвинувачення, а справа закрита?

На початку вересня 2017 року на сайті прокуратури Вінницької області з’явилося резонансне повідомлення: на хабарі викрито депутата облради — голову постійної комісії з питань охорони навколишнього середовища, екологічної безпеки та раціонального використання надр Володимира Криська.

Підозрювали чиновника в тому, що він вимагав та отримав хабар у 3000 доларів за позитивні висновки комісії, яку він очолює.

Зокрема, за підготовку проекту рішення ради про погодження Держслужбі геології та надр продажу спеціального дозволу на користування надрами та розробки однієї з ділянок пісковиків у Ямпільському районі.

Відео дня
Фото з сайту прокуратури Вінницької області. Гроші, вилучені під час обшуку

На інцидент із Криськом відреагував лідер Радикальної Партії Олег Ляшко, — до фракції цієї партії належить Володимир Крисько.

«На хабарі затримали вінницького депутата, який прикривався мандатом РПЛ. Правильно зробили! Менше хабарників — чистіше повітря!! Кров із носа треба закон, щоб я міг у злодіїв забирати депутатські мандати», — написав Ляшко на своїй сторінці у Facebook.

Підозра і лікарняний

Невдовзі депутату Криську повідомили про підозру в тому, що він вимагав та отримав хабар. Злочин кваліфікували за частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу.

Ця частина передбачає покарання позбавленням волі на термін від 5 до 10 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Одразу після цього посадовець опинився в лікарні — там із ним намагався говорити наш журналіст. Підозрюваного Володимира Криська ми зустріли в коридорі обласного ендокринологічного диспансеру. Його вела за руку медсестра. Одягнений у спортивний костюм, чоловік йшов обережно. Одну руку тримав напіввитягнутою вперед, як роблять це незрячі. Медсестра завела його в кабінет до лікаря.

Приблизно через 20–30 хвилин пан Крисько вийшов із кабінету в супроводі тієї само медичної працівниці. Повільно й так само обережно він ступав по сходах. Давати тоді будь-які коментарі про кримінальну справу він відмовився.

Читайте також:

Перекваліфікація та мовчання

Досудове розслідування продовжувалося до травня 2018 року. У судовому реєстрі час від часу з’являлися ухвали, які стосувалися справи. 17 травня суддя Вінницького міського суду Руслана Романчук призначила підготовче судове засідання.

Читаємо в ухвалі, що до суду надійшов обвинувальний акт щодо Криська… Але злочин уже кваліфікують як шахрайство — за частиною 1 статті 190 ККУ.

Покарання, яке тут можна отримати — штраф 850 гривень, у найгіршому випадку — «умовний» термін.

Тобто якщо раніше прокуратура вважала отримання 3000 доларів за потрібні висновки комісії хабарництвом, то на стіл судді легло вже — «заволодінням чужим майном або придбання права на майно шляхом обману» — так звучала стаття обвинувачення.

Для того, щоб отримати пояснення про зміну кваліфікації, ми написали письмовий запит до прокуратури. Поставили такі питання:

1. З яких підстав прокуратура Вінницької області змінила кваліфікацію вказаного вище кримінального провадження?

2. Хто з прокурорів займався процесуальним керівництвом під час досудового розслідування вказаного вище провадження?

Відповідь на запит отримали, а на поставлені питання — ні. Прокурори не схотіли розповідати ані причини зміни кваліфікації злочину, ані ім’я прокурора, який це зробив.

  • «В ході досудового розслідування в даному провадженні на підставі зібраних доказів Криську В. Г. оголошено підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1.ст. 191 КК України»;

  • «… відомості досудового розслідування в конкретних кримінальних провадженнях відносяться до таємниці слідства й можуть бути розголошені лише з письмового дозволу слідчого або прокурора […]. Прокурор, який наразі здійснює нагляд у кримінальному провадженні у формі процесуального керівництва, з урахуванням обставин, ходу та результатів досудового розслідування визнав за неможливе надати запитувану інформацію стосовно підстав та причин кваліфікації дій підозрюваного…»;

  • «Запитувана інформація щодо прізвища, ім’я, по-батькові — процесуального керівника в наведеному вище кримінальному провадженні міститься в базі даних Єдиного реєстру досудових розслідувань. Враховуючи вищевикладене, запитувана інформація про прокурора, який здійснював процесуальне керівництво в згаданому провадженні, не може бути надана».

Фото: прокуратура Вінницької області

Помирилися

Спочатку адвокати Криська просили суддю Руслану Романчук повернути обвинувальний акт прокурору. Мовляв, з документу «фактично не зрозуміло в чому саме обвинувачується» депутат. Суддя відмовила.

Після цього обвинувачений заявив про відвід судді. Чомусь почав сумніватися в її об’єктивності. Прокурор заперечував проти такого повороту подій. Але відвід таки задовольнили.

Після повторного розподілу справа перейшла до судді Дмитра Шлапака. Уже він зняв усі обвинувачення з Володимира Криська. Підстава — примирення сторін.

Позиція прокуратури була такою: Крисько просто надурив директора підприємства — вимагав 3 тисячі доларів за потрібні висновки, хоча «оплачене» питання не виносив на розгляд комісії, яку очолює.

Потерпілим у справі був Віталій Фабіянський — директор підприємства «Горизонт-ДВ». Саме з нього начебто вимагали гроші. Але чоловік написав клопотання про те, що не має до Криська ніяких претензій. А всі збитки депутат йому відшкодував.

Прокурор на засіданні не заперечив проти закриття кримінального провадження у зв'язку з примиренням сторін — про це також написано в ухвалі.

Але на наше питання прес-секретар прокуратури області Ірина Вихованець сказала, що апеляція на цю ухвалу вже подана.

Зв’язатися з Віталієм Фабіянським не вдалося. За телефоном, який вказаний як контактний очолюваного ним підприємства в Реєстрі юридичних осіб, відповів чоловік, який сказав, що Фабіянський купив у нього бізнес, а допомогти зв’язатися з підприємцем — не може.

З самим Володимиром Криськом ми також не змогли поговорити. Коли ми телефонували на його мобільний номер - дзвінок автоматично скидався. Так, ніби депутат додав номер журналіста у чорний список — цей номер ми залишали секретарці, коли дзвонили на робочий телефон Криська.

Коли ми спробували подзвонити з іншого номеру на особистий телефон посадовця - дзвінок пройшов, але слухавку ніхто не взяв.

Хотіли запитати у депутата про те, яким чином йому вдалося помиритися із підприємцем, який до цього звинувачував Криська у вимаганні грошей. Тому, якщо депутат захоче зв’язатися з редакцією — ми готові його вислухати.

 

Чому шахрайство

Олександр Білошкурський, адвокат

— Для того, щоб засудити цього чиновника саме за корупцію, правоохоронцям потрібно було зафіксувати та довести, що він може вплинути на прийняття потрібного рішення. Це зробити дуже складно. Якщо наш посадовець є головою комісії, то потрібно довести вплив на рішення всіх членів цієї комісії.

Навіть якщо такий вплив був, наприклад, у формі хабарів, то про це ніхто з членів комісії не скаже. Бо тоді судитимуть усіх.

Звідси й шахрайство — цей чиновник формально не міг повпливати на рішення, за яке взяв гроші. Ситуація із шахрайством може бути реальною.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ольга

    Ще тихіше зам'яли справу пані Швець О. з Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької облдержадміністрації яку взяли на хабарі у 40000 грн. У цій країні нічого не міняється!
  • Kazimir

    Соломенский суд Киева отказал в удовлетворении ходатайства прокуроров и постановил применить к бывшему главе Государственной фискальной службы Мирославу Продану меру пресечения в виде личного поручительства. Он подозревается в получении более 89 миллионов гривен во время руководства ГФС, за которые были приобретены ряд объектов недвижимого имущества и транспортных средств. При этом объяснить на какие средства были приобретены несколько квартир в Киеве он не смог.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:01 Справа на мільйон. Заступник мера Гнівані знову попався на розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera Від читача 16:59 Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up