Місія: забрати авто зі штрафстоянки. Як це зробити законно та безболісно

Місія: забрати авто зі штрафстоянки. Як це зробити законно та безболісно
Машина, за яку довелося судитися чотири роки
  • Якщо вашу машину заберуть на арештмайданчик після ДТП чи як речовий доказ у іншій справі, то повернути її назад буде складно;
  • З вас вимагатимуть заплатити за її зберігання, хоча платити має держава;
  • Ми зібрали три різні способи, як зробили це вінничани;
  • Забрати авто силою, ризикуючи «нарватися» на неприємності чи судитися, витрачаючи нерви та час.

У суботу, 6 січня, на facebook-сторінці депутата Вінницької міської ради Дмитра Уманця з’явилася цікава історія, учасником якої він став.

Йдеться про те, що працівники вінницької філії держпідприємства «Інформ-Ресурси», тобто арештмайданчика, не віддавали машину її законному власнику.

Корисне посилання

Найбільша база пропозицій продати чи купити ВИС в Україні. Аutomoto.ua - пошуковик на 100 автосайтах.

Не віддавали, поки він не заплатить за те, що авто там стояло.

Відео дня

Але все почалося кілька місяців тому, коли машину чоловіка на ім’я Дмитро зупинив поліцейський.

Плати або ходи

Правоохоронцю здалося, що автомобіль має підроблені номери кузова та підроблені документи. Через це було відкрито кримінальне провадження, машину визнали речовим доказом і відправили на арештмайданчик.

«Через місяць, 3 січня, прокурор виносить постанову про виключення цієї автівки як доказу та дають дозвіл забрати авто з майданчика. Тобто від 3 січня припинились підстави для утримання цієї автомобіля там», — пише Уманець. «Ці документи показали юристу установи, де зберігалась автівка, проте він сказав йти платити за послуги зберігання. Щоб ви розуміли, якщо вилучається авто у рамках кримінального, а не адміністративного провадження, витрати на зберігання відшкодовуються з держбюджету».

Ідеальна ситуація була б такою: людина приходить, забирає машину і їде собі у своїх справах. А штрафмайданчик потім отримує оплату з бюджету, як і прописано у 123-й статті Кримінального Процесуального кодексу (КПК). Але виходить зовсім по-іншому.

На місце подій викликали поліцію, які також не давали Дмитру забрати автомобіль. Також у машини було пробите колесо та акумулятор, який розрядився, тому її доводилося котити.

«Дмитро замінив акумулятор і зміг проїхати між автівкою слідчо-оперативної, що блокувала виїзд, та стіною», — повідомляє Уманець.

Відкрили справу

У поліції прокоментували ситуацію.

  • По тій ситуації, представники арештмайданчика написали заяву, що невідомі особи заволоділи автомобілем, — каже прес-офіцер поліції області Анна Олійник. — У порядку статті 214 КПК ми зобов’язані відреагувати та внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом. Відкрили провадження за статтею 356 Кримінального кодексу, це самоправство. Буде проведена перевірка і якщо виявлять склад злочину, то справа буде далі розслідуватися.

Покарання за самоправство може бути як штраф до 850-ти гривень, так і арешт на термін до трьох місяців.

Треба подавати до суду?

Про ситуацію, коли «Інформ-Ресурси» вимагають заплатити їм за зберігання авто, хоча їм за це мають відшкодовувати з бюджету, ми вже писали у вересні 2017-го.

Читайте також: Чому зі штрафстоянки перестали віддавати ДТПшні машини

Тоді вінничанин Олександр Радько отримав постанову про закриття кримінального провадження, пов'язаного з ДТП, у яку потрапив. Ходив на майданчик з листом від слідчого з проханням передати автівку власнику.

У листі слідчий написав: «Відповідно до пункту 32 порядку зберігання речових доказів, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 19 листопада 2012 року №1104, фінансування витрат, пов’язаних зі зберіганням чи пересиланням речових доказів, здійснюється за рахунок коштів державного бюджету».

— Охоронець штрафмайданчика перечитав уважно все і каже: «маєте оплатити 960 гривень за евакуатор і майже 2000 за майданчик», — розказував Олександр Радько. — Моя машина — це речовий доказ, а такі зберігаються за бюджетні кошти! Довго сперечалися. Юристу дзвонили. Не домовилися.

Валерій Сувалов, керівник юридичної компанії, яка обслуговує Вінницьку філію держпідприємства МВС «Інформ-Ресурси», розповідав, що потрібно спочатку заплатити майданчику за послуги, а потім повернути ці гроші через суд.

— Ми безкоштовно в інтересах людей будемо подавати позови, щоб стягувати сплачені штрафмайданчику кошти. Відповідачем виступає орган досудового слідства та казначейство. Вже є така практика. Це узгоджене із судом питання. Ми беремо на себе відповідальність за стягнення цих коштів.

Сплачує людина – одразу укладаємо з нею договір про безкоштовну допомогу і звертаємося в її інтересах до суду в порядку цивільного судочинства. По всій Україні таким чином працюють. По Вінницькій філії вже є одне повернення і два знаходять у процесі. Рішення отримуємо за два місяці. Казначейство скидає кошти за два тижні.

Чи працює така схема ми запитали у героя попередньої статті Олександра Радька, який таки заплатив майданчику і подав до суду, щоб повернути кошти. Йдеться про суму приблизно 4000 гривень.

— Засідання ще не відбулося, — говорить чоловік. — Юрист сказав, що повідомить мене про дату, але ще цього не було. Валерій Сувалов, хоч обіцяв, що буде юридично супроводжувати, але взагалі нічого не робить. Він на іншій стороні. Мабуть, йому треба було щось сказати, то він і пообіцяв допомагати. Для мене повернути ці гроші — принципове питання, буду судитися до кінця.

Людей роблять заручниками ситуації

Учасник нещодавних подій на арештмайданчику, журналіст вінницького «Дорожнього контролю» Денис Климов каже, що людина платити не повинна.

  • Немає ніякого внутрішнього конфлікту у МВС, є банальний «розвод на бабки». За статтею 123 КПК, за зберігання машин, які були речовими доказами, арештмайданчику платять з державного бюджету. Також є постанова Кабміну 1104, де також це чітко вказано.
  • З моменту прийняття судом рішення про те, щоб повернути авто власнику, а також з моменту закриття кримінальної справи прокураторою, машина вже не є речовим доказом. Вона є майном громадянина України. Прийшов власник, каже: «віддайте». Йому відповідають, щоб платив гроші. З якого це дива? «Інформ-Ресурси» кажуть, що у них немає схеми, як взяти гроші з бюджету. То вони вирішили, що за це люди мають платити.
  • Машина потрапила на майданчик через непрофесіоналізм поліцейського. Потім були проведені експертизи, виявилося, що з авто все в порядку. А тепер заплати 2400? За що? Гроші можна повернути через суд, але навіщо їх платити, якщо у законі чітко написано, хто це має робити. І це не людина, яка стала заручником ситуації.

Судився чотири роки, але не платив

Рецепт, як отримати свою машину, але не платити за зберігання, порадив експерт з організації безпеки руху, юрист Володимир Черкас. Він розповів, що судився чотири роки, але правди таки домігся. Також йому виплатити компенсацію у розмірі 25-ти тисяч гривень.

  • У мене була така ситуація: я приїхав у МРЕВ (нинішній сервісний центр) реєструвати машину. Виявилося, що у авто проблеми з документами. Її забрали на арештмайданчик. Була відкрита кримінальна справа. Пізніше її закрили, бо до мене не було претензій, а слідство не змогло відшукати людину, яка продавала машину. Хоча я надавав усі дані про неї.
  • Я визнав право власності і прийшов забирати машину. Мені кажуть, щоб я платив 25 тисяч за зберігання. Я відповів, що я до них авто не ставив, договір з ними не підписував.
  • Пішов до суду, отримав рішення про те, що авто утримують незаконно і мають примусово та безкоштовно віддати. На майданчик я повернувся з представником судової експертизи, який оцінив мій збиток. Авто не консервували, тому десь воно стало непридатним: емблема пропала, ремені пересохли, ще якісь дрібниці…
  • Присудили ще виплатити мені 25 тисяч компенсації. Гроші мені надійшли з спеціального рахунку казначейства, який призначений для відшкодування збитків, завданих державою. Так, було складно все це робити, але краще таким законним способом вирішувати проблеми.
 

«Ми не бюджетна організація»

Ми зателефонували до центрального офісу «Інформ-Ресурсів» у Києві з проханням офіційно пояснити проблему. Юрист підприємства Сергій Павленко сказав, що законодавством справді не передбачений порядок, як арештмайданчику отримати гроші з бюджету за надані послуги. Говорить, що писали листи і до СБУ, і до прокуратури, але звідусіль приходили відповіді, що у бюджеті не закладені кошти для цього.

Сергій розповідає, що є дві постанови Кабміну, які регулюють, хто має платити за зберігання авто на майданчику. У документі з номером 1104 вказано, що за автомобіль, який виступає речовим доказом, платить держава. У документі з номером 1102 — порушник. Остання стосується, наприклад, нетверезого керування, інших адміністративних порушень, тощо.

— До нас машини привозить не слідчий, а патрульні за його дорученням, — каже Павленко. — Їх ставлять, як за адміністративні порушення, бо знають, що ми можемо не взяти авто як речовий доказ. Бо такі речі мають зберігатися на спеціальних майданчиках Нацполіції, а ми не входимо до її структури.

Сергій говорить, що коли люди приходять забирати машину, з’ясовується, що це був речовий доказ.

— Така у нас прогалина у роботі, — каже він. — З однієї сторони зрозуміло, що слідчому потрібно машину десь затримати, а з іншої — це має бути спеціальний окремий майданчик. Реформують поліцію, але до кінця поки не довели цю роботу. Ми не бюджетна організація, ми не можемо не брати гроші за послуги. Так, повернути гроші через суд потім можна, але чесно скажу, такі справи, зазвичай, програшні. Найкращий варіант — отримати у суді рішення про примусове безоплатне повернення авто.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera Від читача 16:59 Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up