У ресторанах їв і пив, та не платив. Як «Васю» ловили в Хмельницькому і чому привезли у Вінницю

У ресторанах їв і пив, та не платив. Як «Васю» ловили в Хмельницькому і чому привезли у Вінницю
Скрин із відео @subachev.n
  • У двох рестораціях міста Хмельницький наївся і напився цей юнак на п’ять з половиною тисяч гривень.
  • Він не розраховувався, тікав. Люди спіймали хитрого, зняли на відео та викликали поліцію.
  • Надалі з’ясувалося: затриманий — вінницький крадій, якого розшукували наші правоохоронці.
  • Ми дізналися, де хлопець, який назвався на камеру Васею, зараз і чи відповідатиме за несплату чеків.

Одного дня на майже 2,5 тисячі пообідав у ресторані «Біф енд Кейк» та не розрахувався, втік. Потім наїв у «Ресторіції Шпігеля» на 3000 гривень. Брав ще й віскі. Випив літр дорогого алкогольного напою — і після цього пробіг більше кілометра, тікаючи. Проте марафон цей спортсмен програв, тому що його зловили…

Так розповів хмельничанин у своєму Instagarm історію хитрого клієнта, що не платив за чеками, а виходив покурити і не повертався. Автор посту записав на відео спробу поговорити з упійманим. Той сказав, що він «Вася», схоже, вигадав таке ім'я. Показував середній палець, курив цигарку, затикав вуха навушниками, між іншим, продемонстрував, що знає нецензурну лексику.

Поїв, попив і пішов, не розрахувавшись — за такою схемою діяв хлопець і «кинув» популярні хмельницькі ресторани на майже 6 тисяч гривень, пише хмельницький сайт vsim.ua. За їх інформацією, перша спроба хлопця виявилася вдалою, та після другої йому не вдалося зникнути. Спіймали.

Відео дня
Скриншот з відео «Хмельницький Live»

Першим постраждав ресторан Beef&Cake на Проскурівській. Як все було, журналісту «ВСІМ» розповіла директор закладу Діана.

— О дев’ятій вечора неділі він прийшов до нас. Замовив в основному алкоголь. А саме віскі. Сидів спокійно відпочивав. Потім вийшов курити і просто втік. Персонал почав бігти за ним і шукати, але його вже не було. Рахунок був на 2 тисячі 332 гривні, — каже Діана. — Наступного дня ми впізнали його, коли він був затриманий біля «Арени». Тоді він тікав з «Ресторації Шпігеля». З ними ми домовилися, що будемо писати заяви в поліцію на даного чоловіка.

У «Ресторації Шпігеля» хлопець посидів на ще більшу суму — близько 3000 гривень. Втекти безслідно йому вже не вдалося. Офіціант погнався за хлопцем.

За допомогою перехожих його все ж спіймали на «стометрівці», біля готелю «Арена». Дивіться відео із затриманим, яке опублікували в спільноті «Хмельницький Live»:

Вже там втікача впізнали й працівники Beef&Cake. Вони пішли у відділення та написали заяву. У хмельницькій поліції редакції «ВСІМ» повідомили, що заяви працівників ресторану зареєстрували в журналі єдиного обліку у Хмельницькому районному управлінні, і розповіли ще один цікавий факт.

Правоохоронці, встановивши особу хлопця, виявили, що він перебуває в розшуку. Розшукували його наші поліцейські, вінницькі.

— Як повідомила речниця Хмельницького районного управління Людмила Берестовська, розшукували його правоохоронці Вінниці, де він вчинив крадіжку. Тому хлопця вже передали поліцейським у сусідню область, — розповідає 20minut.ua редактор хмельницького сайту «ВСІМ».

Ми дізналися у вінницькому поліцейському главку, чи дійсно спійманий в Хмельницькому злодій тепер в нашому місці, де він зараз знаходиться та яку крадіжку раніше у Вінниці скоїв.

За словами речниці управління Нацполіції Анни Олійник, затриманий юнак тепер перебуває у ізоляторі тимчасового тримання. Йому вже обрали у суді запобіжний захід за клопотанням слідчого — тримання під вартою з можливістю внести заставу в сумі 24 тисячі гривень. На момент розмови журналіста 20minut.ua з речницею поліцейського главку застава внесена ще не була.

А з приводу крадіжки, за яку «Васю» оголосили у розшук, то йдеться про три факти викрадень алкогольних напоїв у вінницьких супермаркетах. Ці крадіжки були ще в 2019-му році, в 20-му —  після усіх належних слідчих дій хлопця оголосили у розшук. 

— Цьому юнаку 20 років, він родом з Кіровоградської області, — каже Анна Олійник. — Там він був у минулому році засуджений за крадіжки (за частинами першою та другою статті 185 Кримінального кодексу України) до двох років обмеження волі з відстрочкою виконання вироку. І оскільки в нього умовний вирок, плюс він оголошений в розшук за крадіжку у Вінниці, то його взяли під варту на 60 діб з можливістю внесення застави.

Речниця також розповіла, що юнак — сирота. Батьків немає, тому заставу внести нікому. Він, швидше за усе, сидітиме й далі. Більше того, тепер йому загрожує реальний термін ув'язнення за крадіжки, скоєні повторно. 

Що ж саме він вкрав у вінницьких супермаркетах? В поліції сказали, що поцупив коньяк. На питання 20minut.ua про те, що буде з хмельницькими епізодами несплати чеків у ресторанах, відповіли так: швидше за все заяви тамтешніх потерпілих передадуть у роботу вінницьких слідчих (приєднають до нашої справи про крадіжки).    

Пропонуємо подивитися те саме відео розмови із затриманим «Васею», яке опублікував користувач subachev.n. Попереджаємо, що на запису присутні нецензурні лексика та жести. Якщо вам неприємно таке бачити, гортайте нижче — перекажемо зміст. 

За словами автора зйомки, хлопець поводив себе доволі неадекватно. Багато лаявся й зухвало говорив навіть з поліцейськими, яким казав «Давайте скоріше, бо я поспішаю». 

Процитуємо ще кілька коментарів з Instagarm. Люди переважно засуджують ресторанного крадія, дехто жартує на тему його спроби утекти після літра віскі. 

  • «Жесть. Отак і живемо. Поки є такі в нашій країні — доти ми в жопі»
  • «Ляща йому б…»
  • «Бридка, невихована людина, якщо можна назвати людиною, фууу»
  • «Спринтер однако! Ось кого треба на Олімпіаду відправляти точно було б золото»
  • «Фу, яке воно бридке»
  • «Він же ХВОРИЙ!!! Чого дивуватися!!!»
  • «Слів немає. ппц. Невже не можна бути хоча б ввічливим??»
  • «Ти, голодний? Може віскарика?????...»
  • «Бидло»
Скрин із відео @subachev.n

Автор відео в описі дав коротко про ситуацію і попросив показати його запис іншим:

«Покажіть це відео своїм дітям, та виховуйте їх правильно… адже колись на місці цих офіціантів та керівників можете бути Ви або Ваші рідні. Я не громадський діяч, але я проти таких биків. Як Ви думаєте, що йому загрожує?».

Про ймовірне покарання, пояснимо. Ошукані заклади пишуть заяви про злочин і надають докази. Записи камер спостереження, наприклад, також — документальне підтвердження замовлень для встановлення сум збитків. Правоохоронці документують усе, знаходять і допитують свідків. Й коли справу після розслідування передадуть до суду, то складуть для потерпілих також цивільний позов на відшкодування.

Тож, за законом, окрім відповісти за крадіжку, злодієві доведеться оплатити усі рахунки, тобто відшкодувати як мінімуму те, що він випив і з’їв, плюс витрати на експертизи тощо.

За крадіжку, нагадаємо, частіше призначають умовне покарання і зобов’язують погасити завдані збитки. Але людина може ще до кримінального суду відшкодувати збитки. Це для нього буде пом’якшуючою обставиною під час обрання міри покарання. За крадіжку, скоєну повторно, загрожує до п'яти років тюрми.

А якщо ідеться про стягування витрат ресторанів за несплаченими чеками без кримінальної справи, то, як пише сайт sud.ua, за з’їдене і випите нечесні клієнти платять після відповідного рішення суду й додатково будуть змушені сплатити судовий збір, а це плюс — суттєва сума.

Тобто за фактом відсутності оплати заклад громадського харчування може самостійно, без залучення поліції, подати до суду позовну заяву про стягнення матеріальних збитків.

І як показує судова практика та Єдиний державний реєстр судових рішень, випадки звернення закладів громадського харчування до правоохоронних та в подальшому судових органів через людей, які не заплатили за рахунком — рідкість. Частіше, за аналізом видання «Судово-юридична газета», заклади самостійно вирішують питання з клієнтами-неплатниками, без позовів до суду і та заяв в поліцію. 

До слова, «Вінницька реберня», що знаходиться на набережній, нещодавно викладала у соцмережах попередження про шахрая, який в аналогічний спосіб до хмельницького клієнта не розрахувався за чеком. Тут сума збитку трохи більша тисячі гривень.

Як бачимо на оприлюдненому ребернею кадрі з запису камери спостереження, у їхньому випадку ошукав працівників закладу чоловік старшого віку:

 

Читайте також:

Силовики спустошили вітрини магазинів B2B Jewelry. Про нові факти шахрайства та акції клієнтів

Чи захистив свою честь і гідність полковник, звинувачений у сексуальних домаганнях? Є рішення

Розшукують колишнього дільничного. Засуджений до тюрми сховався від виконання вироку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач41

    Пацан к успеху шел, не получилось, не фартануло!
  • Ivan Zharyi

    Схоже новий 'слуга народу' підростає )))

keyboard_arrow_up