Довічник з вінницької тюрми, що в 90-х убив дружину та сина, хоче вийти на свободу

Довічник з вінницької тюрми, що в 90-х убив дружину та сина, хоче вийти на свободу
  • Його мали розстріляти в 1999 році за вбивство дружини і сина, але смертну кару змінили на довічне позбавлення волі.
  • Чоловік, що відсидів 22 роки у вінницькій в’язниці, вирішив попроситися на свободу. Чому раптом?

Вирок у його справі винесли в далекому 99-му. Знайти бодай якісь обставини скоєного понад два десятки років тому злочину в мережі не вдалося. Знаємо лишень те, що це було вбивство дружини та сина. Андрій Демба — так звати чоловіка, міг бути розстріляний, якби рішення Київського міського суду про смертну кару не змінив Верховний суд на довічне позбавлення волі.

Приблизно 22 роки строки вже сидить цей довічник у тюрмі. Йому 58 років сьогодні й він утримується у Вінницькій установі покарань №1. Та, судячи з інформації, що спливла про нього зараз, цей в’язень не полишає надії вийти на волю, тому скаржився.

Прізвище Демба, точніше Дембо (ймовірно, через переклад - авт.), фігурує у рішенні Європейського суду з прав людини, винесеному навесні цього року. Воно так і називається «Дембо та інші проти України».

Відео дня

Із заявника на «Д» починається список, складений у алфавітному порядку. Всього в ньому 47 заявників. Усі — довічно ув’язнені, які звернулися в ЄСПЛ з проханням змінити їхні вироки на менш суворі. І 47 заяв українців у Стразбурзі об’їднали в одну справу через схожіть та винесли спільне рішення. Процитуємо звідти основне.

Фрагмент з рішення Європейського суду з прав людини

«Заявники скаржилися, насамперед, на своє покарання у виді довічного позбавлення волі без перспективи звільнення. Вони посилалися, прямо або по суті, на статтю 3 Конвенції, яка передбачає таке: «Нікого не може бути піддано катуванню або нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню». Суд повторює, що Конвенція не забороняє застосування покарання у виді довічного позбавлення волі до осіб, яких було визнано винними у вчиненні особливо тяжких злочинів, наприклад, умисному вбивстві. Однак для того, щоб таке покарання відповідало вимогам статті 3 Конвенції, воно має бути de jure та de facto скоротним, що означає як наявність у засудженого перспективи звільнення, так і можливість перегляду…», — читаємо в рішення ЄСПЛ.

Насправді в країні довічне покарання може бути, як тут мовиться, скоротним чи скороченим. Довічники мають право просити про помилування після 25 років тюрми. Андрій Демба ж захотів вийти вже зараз і пішов іншим шляхом — звернувся до суду, аргументуючи своє звільнення рішенням ЄСПЛ. 

У вересні названому довічнику відмовили у першій інстанції, тобто у Вінницькому міському суді. В ухвалі прописали: «Встановлення судом порушення вимог статті 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод у даній справі не є підставою для звільнення засудженого від відбування покарання».

Вінницький міський суд виніс постанову, якою відмовив Андрію Демба: «У задоволенні заяви засудженого про припинення порушення його прав під час виконання вироку Київського міського суду від 27.12.1999 відмовити. Ухвала суду може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення».

І заявник подав апеляцію. Днями у Вінницькому апеляційному суді розглядали його звернення. Що там вирішили?

Андрій Демба аргументує суду своє звернення. Фото пресслужби Вінницького апеляційного

— Вінницький апеляційний суд відхилив апеляційну скаргу довічно ув’язненого Андрія Демба, — розповіли у пресслужбі суду. — У ній засуджений просив скасувати ухвалу суду першої інстанції та прийняти нову, якою припинити його катування у вигляді довічного позбавлення волі й погодити вирок у частині покарання з рішенням Європейського суду з прав людини стосовно нього. Також виступав за вжиття заходів індивідуального характеру, як того вимагає закон про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини.

На судовому засіданні довічно ув’язнений говорив, що суд першої інстанції порушив вимоги кримінального закону й не виконує рішення ЄСПЛ «Дембо та інші проти України», згідно з яким довічне позбавлення волі є катуванням та має бути негайно припинене.

— Однак твердження апелянта, що його катують, колегія суддів вважає голослівним, а його доводи — суб’єктивним трактуванням закону. Тож ухвалу Вінницького міського суду залишила без змін, — сказали у пресслужбі Вінницького апеляційного суду.

«Законодавство не передбачає умовно-дострокове звільнення при пожиттєвому ув’язненні, проте після відбуття не менше 20 років призначеного покарання довічно засудженим дозволено клопотати перед Президентом України про помилування», — роз’яснюють в ухвалі Вінницького апеляційного суду.

Коли Київський міський суд у 1999 році засудив Андрія Демба за вбивство дружини й сина до смертної кари — розстрілу, чоловікові тоді було 36 років, зараз — 58. Смертника не позбавили життя, тому що згодом Верховний суд України змінив вирок про смертну кару на довічне позбавлення волі. Його й відбуває засуджений у Вінницькій тюрмі.

Довідка

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод
Стаття 3: Заборона катування
Нікого не може бути піддано катуванню або нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню.

 

Читайте також:

Підприємець був п’яним, коли збив жінку, але й далі їздить за кермом. Хто цей недоторканий?

Справу сексуальних домагань віддали в ДБР, або Чому хтивий полковник забув про честь і гідність

Нечесний забудовник, зниклі $63000 і прокурори-хабарники у ролі адвокатів. Розслідування 20minut.ua

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (62)
  • Катерина Перша

    Тварюка!!!!! Убив людей!! Вони що воскресли!!!! Свободы захотів!! Сиди сука поки не здохне!!!!!
  • Фёдор Юшкевич

    Никому не дано осуждать другого, не суди других да не судим будешь, он и так несет пожизненное наказание  живет с этим, что сделал а это самое страшное.. То что случилось то случилось, я думаю он и так нагоревался и сожалея о происшедшем, живет... Не живет а существует, но ведь и  Господь раскаивающихся грешников прощает, почему же люди  не могут так же, простить и дать шанс , человеку.,хоть может быть последние годы его жизни пожить на свободе....
  • Алла Высоцкая-Зарубенко

    Расстрелять!
  • Dmitrova Dmitrova

    Спитайте суспільсва чи потрібна нам на волі така мерзота?

keyboard_arrow_up