Арештований адвокат розповів, що «липовий» хабар йому підкинув наркобарон

Арештований адвокат розповів, що «липовий» хабар йому підкинув наркобарон
Тарас Гук (38) зі своїми захисниками: “Чому прокурор і слідчий не можуть пояснити, для чого бралися кошти, кому і за що мали надаватися? Тому що цього не було!”
  • Несправжніми були ті 15 тисяч доларів, із якими взяли СБУ адвоката Тараса Гука.
  • Судове засідання, де арешт колеги оскаржували п’ять захисників, стало сенсаційним.
  • Звинувачений у хабарництві розказав, що тюрмою його покарали за викриття бізнес-схеми з поширення амфетаміну у Вінниці.

Питання арешту адвоката, спійманого з 15-ма тисячами доларів хабара, переглядали в апеляції 22 січня. П’ять захисників Тараса Гука подали апеляційні скарги. Таку ж подав і сам підозрюваний. Просили змінити арешт із альтернативою застави у 400 тисяч гривень на більш м’який запобіжний захід.

Нещодавно 20minut.ua розповідав: 38-річного Тараса Гука, який вісім років працює адвокатом, підозрюють у вимаганні та отриманні неправомірної вигоди. Не посадовій особі інкримінують не сам корупційний злочин, а пособництво неназваним держслужбовцям.

– Він вимагав 22 тисячі доларів, із яких 20 тисяч мали піти службовим особам, судді та працівнику прокуратури. Дві тисячі підозрюваний мав залишити собі, – уточнив представник державного звинувачення в понеділок на засіданні.

Відео дня

Він розповів, що прокурорське слідство вже перевірило на причетність до адвокатського хабара людину зі своїх рядів. І не знайшло підтвердження. На уточнююче питання суддів про «третіх осіб», прокурор Врублевський сказав: «Прокурор тут ні до чого», бо провели перевірку і допитали його. Зал розсміявся на такий нюанс розслідування.

Побачити, як судитимуть адвоката, прийшло зо три десятки людей. Крім журналістів і колег по адвокатській діяльності, приїхали односельці підозрюваного із Агрономічного. Вони сказали журналісту RIA/20minut, що знають Тараса Гука як порядну людину.

Про свою порядність сам він говорив суду. Заявив: хабар йому підкинув «наркобарон», щоб покарати за інформацію, яку він дізнався, захищаючи наркозалежного вінничанина.

– Під час виконання обов’язків захисника в кримінальному процесі я встановив, що у Вінниці протягом трьох років під патронатом правоохоронних органів працює такий собі Олійник Павло Іванович, який має дружину - слідчого поліції, працює лікарем і займається виготовленням наркотиків – амфетаміну в особливо великих розмірах, близько 5 кілограмів готового продукту на місяць, – розказав Тарас Гук. – Дані факти я озвучив у судовому засіданні, заявляючи клопотання про зміну запобіжного заходу своєму підзахисному. Через деякий час зі мною зв’язався Олійник та запропонував оплатити мої послуги, так як мій підзахисний і його родина не в змозі це зробити, і компенсувати завдані йому моральні та матеріальні збитки… Мій підзахисний на це погодився, але Олійник та його «криша» не хотіли випускати кошти з обороту, і була написана заява до правоохоронних органів, яка й стала причиною мого затримання.


 

Адвокат за адвоката

Тарас Гук розказав, що названий лікар – свідок у справі з виготовлення і збуту амфетаміну, хоча мав бути обвинуваченим.

– Мій підзахисний не причетний до цієї справи ніяк, – розказував суддям адвокат. – Правоохоронні органи, прокуратура, слідство усунули справжнього наркобарона від відповідальності і замість нього намагаються притягнути непричетну до злочину людину. Я знаходжуся тут зараз, бо спробував викрити даний факт. Оце основна причина мого перебування в СІЗО. Чому прокурор і слідчий не можуть пояснити, для чого бралися кошти, кому і за що мали надаватися? Тому що цього не було!

Слідчий прокуратури, який розслідує справу Гука, і прокурор - представник державного звинувачення, дійсно говорили не в унісон. Перший казав, що Гук брав гроші для підзахисного, а другий – щоб передати судді, прізвище якого він зараз назвати не може. Мовляв, з жовтня вели негласні слідчі дії і отримали тому підтвердження.





Захисники підозрюваного адвоката наполягали: не можна притягувати людину за пособництво в отриманні хабара, якщо той хабар нікому врешті не передали. Вони переконані, що Тараса Гука звинувачують незаконно. Разів із десять і в слідчого, і в прокурора питали, чи є провадження проти тієї «третьої особи». Виявилося, немає.

– За такою схемою, як ця, можна арештувати будь-якого адвоката чи узагалі будь-яку людину, – сказала захисниця Гука Тетяна Дмитришина.  

Вона бачила ситуацію на місці затримання Гука, бо її викликали з центру безоплатної правової допомоги. Каже, «хабар» був не в справжніх доларах, тому сума застави в 400 тисяч гривень (еквівалентна неправомірній вигоді) нічим не виправдана.

Тетяна Дмитришина, як і інші захисники, просила змінити арешт на більш м’який запобіжний захід або хоча б зменшити суму застави. На останню частину її клопотання врешті погодився апеляційний суд. Визначив заставу в розмірі 140 тисяч.

Правда про наркотики

Щоб почути усіх апелянтів, суддям знадобилося півдня. У нарадчій кімнаті приймали рішення приблизно півгодини. Поки судді радилися, питаю у мешканців Агрономічного, чи дійсно в їхньому селі вся молодь «сидить» на амфетаміні, як сказав Тарас Гук.

– У її будинку, в підвалі наркопритон. Що вам ще сказати? – киває на жінку поруч середнього віку чоловік.

– Тарас нормальна, порядна людина, і те, що він каже, що у нас в селі робиться з наркотиками, – це факт, – говорить ця жінка.  

Питаю адресу цього будинку, а у відповідь чую:

– Є поліція, нехай перевіряє факт, чого ми маємо сусіда «зливати?» Просто у підвалі зробив собі кімнату один із жителів. Це не тільки ми знаємо, це усі знають. Усе село, голова…

Люди розповіли, що в поліцію вони не заявляли, бо сусід погрожує підірвати дім. Чи звучало прізвище неназваного сусіда у виступі Тараса Гука?

– Прізвищ, які ми тут почули, не знаємо. Але можемо запевнити, адвокат Гук – нормальна людина, – сказали люди.

«Я здогадався про конверт»

Щойно завели у залу Тараса Гука, колеги його кілька разів перепитали, як почувається. Сказали, якщо буде зле, то щоб не мовчав. Під час слухання вони озвучили інформацію, що арештований має гіпертонічну хворобу і що у нього критично підвищився тиск після затримання, а в СІЗО медичної допомоги не дочекатися.

 
Протягом слухання підозрюваний якийсь час сидів, тримаючись за серце. Наприкінці засідання – пожвавішав і став посміхатися. Коли судді оголосили рішення, яке означало, що його знов повезуть у СІЗО, посмішка стала саркастичною.

– Судді усіх вислухали, але бачите? – сказав журналісту RIA/20minut Тарас Гук, коли йому конвоїри одягали наручники. – Що думаєте, мене тримають, бо я вчинив злочин?

– Ви бачили той конверт до затримання? – питаю про 15 тисяч доларів, які вилучили з його авто працівники спецслужби, і які, як стало зрозуміло на суді, були несправжніми.

– Побачив, коли зупинили і сказали вийти з машини. Здогадався тоді, що конверт там є.

– Людина, яка його залишила, ще була з вами?

– Він вийшов раніше.

– Якщо не відреагували правоохоронці на інформацію про цього свідка, яку ви здобули, чому ви просто на «102» не заявили про це як про злочин? – питаю про лікаря, який нібито тримає лабораторію з виготовлення афетаміну в Агрономічному і через це підкинув той самий хабар.   

– У мене основна задача стояла – це інтереси мого клієнта Новіцького (прізвище наркозалежного, якого судять за виготовлення і збут), – відповідає арештований.

– Тобто ви торгувалися.

– Про що?

– Про якусь свою вигоду від інформації, якою володієте.

– Це зараз я можу торгуватися за себе, бо знаходжуся в тюрмі. А тоді, слава Богу, був на волі і торгуватися мені не було про що...  

– Раз не торгувалися, то навіщо вели перемовини?

– Перемовини провели вони, не бачите? – киває на стіл представника державного звинувачення Тарас Гук. – Була вказівка голови СБУ області про те, що «є – тримайте». От мене і затримали.

Адвокати – захисники арештованого і група підтримки після засідання скупчилися біля виходу з приміщення. Не підходили до колеги, коли його вів конвой, а обговорювали процес внесення застави. Із почутого було зрозуміло, що 140 тисяч за колегу вони, як не сьогодні, то завтра внесуть.

Нагадаємо, одразу після арешту адвоката його колеги кинули клич у Фейсбуку про збір грошей на оплату суми застави. Порахували, якщо по реєстру тільки у Вінниці більше чотирьох сотень власників адвокатських посвідчень, то скинутися зможуть. А в апеляційному суді захисники Гука ось як описали майнову ситуацію арештованого: живе з дружиною і двома дітьми в старій батьківській хаті в Аграномічному, у дальньому, за «Царським селом».


Читайте також:

Смерть на заробітках. Батько розслідує те, що правоохоронці впритул не бачать

Разом з активісткою Femen за спалений трамвайчик Roshen судитимуть вінничанина

Запроторити Самвела. Як «авторитету» міняють домашній арешт на слідчий ізолятор

Зять мера Могилів-Подільського знов у статусі підсудного. Почалась апеляція

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up