В області працює 21 молокопереробне підприємство та п'ять приватних молокопереробних цехів, потужності яких дозволяють переробляти близько трьох тисяч тонн молока та виробляти за зміну 88 тонн масла, 15 тонн жирів.
З початку року вироблено товарної продукції всіма підприємствами молокопереробної галузі області значно більше, ніж торік.
Обсяги виробництва зросли на 33,1% ніж за аналогічний період 2007 року. Усього продукції вироблено на суму 482,7 млн грн.
Найвищі обсяги виробництва товарної продукції від початку року 2008 року у ТОВ "Тульчинський маслосирзавод" (на 129,6 млн грн), ТОВ "Люстдорф" (м. Іллінці) - (на 106,1 млн грн), ЗАТ "Бершадський молокозавод" (на 61,3 млн грн); ВАТ "Літинський молокозавод" (на 33,7 млн грн), ВАТ "Вінницький молокозавод" (на 31,5 млн грн).
Підприємствами молочної галузі за чотири місяці 2008 року придбано 164,3 тис. тонн молока, що на 18,5 тис. тонн (12,7%) більше ніж минулоріч. Від індивідуальних господарств населення закуплено молока 128,5 тис. тонн, що на 13,3 тис. тонн (11,5%) більше ніж у 2007 році і складає 78,2 відсотка до загальної кількості молока, що надійшла на переробку.
Заступник голови облдержадміністрації з АПК Василь Черній зазначає, що якісні показники молока, закупленого від сільськогосподарських підприємств є значно вищими, ніж того молока, що закуплене від індивідуальних господарств:
- Згідно з моніторингом закупівельних цін станом на 23 травня середні закупівельні ціни на молоко, в порівнянні з аналогічним періодом 2007 року, збільшились від сільгосппідприємств - на 0,55 грн за літр, від індивідуальних господарств населення - залишилися на рівні минулого року.
Середні закупівельні ціни на молоко становлять 1,91 за літр у сільгосппідприємств та 1,12 грн за літр у населення.
В області вже працює 36 таких молокоприймальних пунктів.
Шість молокопереробних заводів (Козятинський, Калинівський, Оратівський, Липовецький, Немирівський, Мурованокуриловецький) не виробляють товарної продукції. Ці заводи стали молокозаготівельними пунктами та поставляють молоко на інші молокопереробні підприємства.
- Значною проблемою в розвитку молокопереробного комплексу області є якість молока, що виробляється, - вважає Василь Черній. - Недостатня забезпеченість основними засобами молочних ферм, значний відсоток зношення, а в окремих випадках й взагалі відсутність необхідних сучасних систем доїння, охолоджувачів, пастеризаторів та іншого устаткування призводить до зниження закупівельної ціни на молоко та економічних втрат товаровиробників.
Основним із шляхів підвищення ефективності молокопереробного комплексу області є впровадження інвестицій та інновацій у виробництво молока, що дасть змогу вирішити проблему якості молочної продукції, підвищити рівень конкурентоспроможності продукції на зарубіжних ринках.
Довідка
Збут молочної продукції є також проблемний. На 23.05.2008 року залишки такої продукції на складах молокопереробних підприємств області складали: масло вершкове - 700 тонн; сири жирні - 650 тонн; молоко оброблене рідке - 1520 тонн; сухе молоко і вершки - 574 тонни; вершки - 154 тонни.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 13 від 26 березня 2025
Читати номер