Чотири тисячі вінничан отримали захмарні рахунки за газ. У чому справа? (оновлено)

Чотири тисячі вінничан отримали захмарні рахунки за газ. У чому справа? (оновлено)
Читачка додала на сайт новину. У тексті йдеться про захмарний січневий рахунок за газ. Авторка мешкає в гуртожитку на Станіславського, лічильників там немає. У платіжці побачила суму 1092 гривні 46 копійок і мало не зомліла.

У коментарях багато вінничан поскаржилися, що за перший місяць 2016-го також побачили у рахунках необґрунтовано великі цифри саме за газопостачання. При чому, ті, хто має лічильник, також. У чому ж причина такої «накрутки», і чи варто бити на сполох?

Тестували систему. Ситуацію пояснила прес-секретар компанії «Вінницягаз» Оксана Поліщук. Виявилося, що справа зовсім не у змінах тарифів – вони залишились такими, як і раніше. І навіть заява-приєднання, яку отримали споживачі у січні разом із рахунком, тут ні до чого.

– Такі рахунки отримали близько чотирьох тисяч вінничан. Це – масштабна технічна помилка. Стався збій в автоматизованій системі. Деякий час наша база працювала у тестовому режимі. І, коли дані передавали в Центр муніципальних систем управління, щоб сформувати рахунки, ці космічні суми випадково потрапили у платіжки, – каже Поліщук.

Відео дня

Зараз оператори «Вінницягазу» через контакт-центр пояснюють людям, що нічого страшного насправді не сталося і не станеться. Помилкові рахунки із величезними сумами за газ сплачувати не потрібно. Адже, щойно виявили цю помилку, надрукували нові правильні квитанції від «Вінницягаззбут».

– Ціна і схема газових розрахунків не змінилася. Просто люди вже співставили укладання угод нового зразка із заявою-приєднанням та нараховані суми до сплати. От і вирішили, що їх змусили підписати документи зі збільшеною ціною. Але насправді ані росту тарифів, ані боргів немає. Намагаємось заспокоїти людей і все їм пояснити, – говорить Оксана.

«Лже-рахунки» за січень отримали чотири тисячі зі 160 тисяч вінницьких споживачів блакитного палива. Якщо вас торкнулася ця проблема, варто просто зачекати, поки прийде новий, скоригований рахунок. Або ж можна звернутися до будь-якого відділення, де приймають оператори «Вінницягаз», і переконатися, що помилки у базі вже ліквідовані.

Звідки ноги ростуть? Наприкінці квітня минулого року кабмін прийняв постанову про зменшення норм споживання газу користувачами без приладів обліку. До сьогодні люди без лічильників платили саме за тарифами, встановленими тоді Кабінетом міністрів (поки що так платитимуть і надалі).

А 28 січня Вищий адміністративний суд визнав постанову недійсною. Чому – зрозуміло із тексту ухвали: «Позивачі, вважаючи, що спірна постанова ставить їх в нерівні умови зі споживачами газу, які не мають лічильників, що вони змушені сплачувати за спожитий газ значно більше в порівнянні з ними, звернулись до суду з даним позовом про визнання незаконною та скасування постанови».

Оксана Поліщук пояснює, що постанову визнали недійсною з моменту набуття чинності. Це означає, що споживачам без лічильника мали б перерахувати газ за попередньою, вдвічі більшою ціною, починаючи з 29 квітня 2015 року. Жодних конкретних вказівок з цього приводу вінницькі газовики не отримали, тому рахували й далі за нормами низьких «кабмінних» тарифів. Тобто, діяли так само, як останні дев’ять місяців, коли постанова була в силі.

– Ми ознайомились із цим рішенням, і просто вирішили підготуватися до можливого перерахунку. Здійснили пробний – це повинна була бути виключно внутрішня робота компанії. Товариство не планувало надсилати платіжки із перерахунками, оскільки ми чекаємо на оприлюднення офіційної позиції Кабінету міністрів, – розповідає Поліщук, – тож приносимо свої вибачення за допущену помилку. До судових процесів, пов'язаних із перерахунками тарифів для помешкань без приладів обліку, "Вінницягаз" не має жодного відношення.

Отже, зараз "Вінницягаз" вважають дійсними ті норми, які діяли з 29 квітня і по сьогодні.

А ще однією причиною «дивного» нарахування суми за газ може бути невчасне подання інформації за спожите паливо. Нагадаємо, покази лічильника слід знімати станом на перше число поточного місяця і надавати їх у газову компанію до п’ятого числа. У випадку, якщо споживач цього не зробив, йому порахують використаний газ за плановими показниками (тобто так само, як рахують людям без лічильника). 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (50)
  • Тамара Козлова-Олейник

    Та это не ошибка,а проверка реакции. Как народ отреагирует. Или стали все полными дураками,или пока нет. Оп,видать еще не все. Значить следующий шаг,будет немножечко другой. Как мне на днях в транспорт сказали,панове,не забувайте де ми живемо, і цим все сказано.Увы(((
  • Bogdan Severin

    хай на 200грн більше (по мінімуму) * 4т абонентів = 800 000 грн на рівному місці за місяць, норм схема.



    Хтось купив би собі квартиру або крузака або по писку отримав би...
  • Анонім

    самое интересное, что мне тоже пришел счет за газ ровно в 10 раз больше обычного ежемесячного платежа. после звонка на гор.линию, мальчик сказал : " Извините, это техническая ошибка....".. Них..на себе техн.ошибка !!! А кто за эту тех.ошибку понесет наказание ??? уволят кого-то, лишат премии, объявят выговор ????? да наср..ть им всем на людей.... ничего в этой дол...ной стране не поменяется НИКОГДА !!!!
  • Анонім

    Просто лишу це тут...

    "Щомісячний платіж за газ буде складатися з двох частин: перша буде змінною, і її розмір буде залежати від обсягу спожитого газу; друга частина буде фіксованою, це свого роду абонентська плата з боку споживача «за доступ до потужності» газопроводу."

    https://104.ua/ua/news/id/z-kvitnja-nabuvajut-chinnosti-novi-pravila-oplati--15413

    Тобто доведеться платити навіть тоді, коли споживання газу відсутнє.

    Vlad Vinn reply Анонім

    Ну да, а как же им еще набить карманы... у всех будут стоять счетчики, лишний газ намутить не получится, вот и придумали абонплату.

    Анонім reply Vlad Vinn

    Ідея впровадження абонплати за комунальні послуги "з лічильниками" мусувалася ще років 10-12 тому, коли масове встановлення лічильників лише починалося. Але тоді чогось не вистачило...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up