Такого тепла в грудні не було 75 років. Як впливає аномальна зима на здоров'я вінничан

Такого тепла в грудні не було 75 років. Як впливає аномальна зима на здоров'я вінничан
  • У другій половині грудня синоптики зафіксували рекордне тепло — 12 градусів вище нуля, у деяких регіонах температура зросла до +15.
  • Фахівці кажуть, що це найтепліший грудень за останні 75 років.
  • Як настільки аномальна зима впливає на здоров'я вінничан? І чи можна підготувати організм до температурних коливань? 
  • Журналісти «20 хвилин» розпитали експертів.  

Хоча на календарі кінець грудня, метеорологічна зима цього року ще не почалась. При цьому температура перевищує кліматичну норму. За вікном замість пухкого снігу — тумани, дощі, розквітлі дерева

Такого грудня українці не бачили давно. Не лише природа потерпає від погодних  курйозів. Метеозалежні люди страждають від такої аномалії. Коливання температури в межах 10-15 градусів у холодну пору небезпечні для людей, у яких є хронічні  захворювання, проблеми із серцево-судинною системою, переконують фахівці.

Загострення хвороб взимку

Кожен третій українець має підвищений артеріальний тиск і часто не знає про це. Підвищення артеріального тиску (артеріальна гіпертензія, гіпертонічна хвороба) виявляється у 25% дорослого населення України і належить до захворювань, які скорочують тривалість життя. 

Відео дня

Під час перепаду температур в зоні ризику знаходяться саме люди з серцево-судинними захворюваннями. Тепла зима супроводжується зниженням атмосферного тиску, який впливає і на гіпотоніків. В результаті таких атмосферних коливань вони починають страждати від відчуття нестачі повітря.

Тому фахівці рекомендують: слідкувати за артеріальним тиском, вчасно вживати рекомендовані лікарем медикаменти. У разі погіршення стану — звертатися до лікарів швидкої медичної  допомоги.

— Виклики на станцію зросли в рази, — розповідають у Вінницькому центрі екстреної медичної допомоги. — Здебільшого люди похилого віку потерпають від погоднього катаклізму, і вже в критичному стані телефонують до нас. Найчастіше викликають швидку через серцеві напади і гіпертонічну хворобу.

— У нас в аптеці щодня ажіотаж, — діляться фармацевти в аптеці. — Багато людей різного віку просять виміряти артеріальний тиск, скаржаться на погане самопочуття. Продаж ліків від серцево-судинних захворювань теж значно збільшилися.

Потерпають від аномальної зими і метеозалежні люди. Також складнощі з диханням через нестабільну вологу і теплу зимову погоду мають астматики. 

В кінці грудня синоптики обіцяють зниження температури та сніг. На сторожі лікарі-травматологи: така підступна погода небезпечна різкими заморозками, які спричинять обледеніння, відтак слід очікувати різкого сплеску травматизму. Будьте обережними.

Імуномодулюючий режим харчування

Якщо людина споживає достатньо вітамінів, то її імунітет буде залишатися захищеним у найгіршу погоду. Так сказали 20minut.ua фахівці-імунологи. Ідеально підійде в зимовий час вівсяна каша, йогурт, мед і апельсиновий сік. Організм отримає набір корисних речовин, а ви — гарне самопочуття і чудовий настрій. 

— До перекусів обов’язково включайте різні цитрусові, ківі, а в основних прийомах їжі повинна бути квашена капуста. З таким раціоном вітамін С буде у в достатку, — каже лікарка. — Особливо це стосується людей, схильних до застудних захворювань та серцевих хвороб.

Взимку організму людини просто катастрофічно не вистачає вітаміну D, який виробляється під впливом сонячних променів. Цей вітамін сприяє зміцненню імунітету, допомагає протистояти алергії і інфекціям, а також запобігає появі зимової депресії. 

— Нестачу вітаміну D можна заповнити завдяки штучним препаратам або ж деяким розмаїттям в харчуванні. Так, якщо на вулиці стало зовсім мало сонця — включіть в свій раціон більше, морської риби, яєць, грибів, молочних продуктів, — говорить імунолог. 

На зміцнення імунітету в зимовий період, за словами медиків, гарно впливає міцний сон, відсутність стресів, заняття спортом, правильний режим харчування, прогулянки на свіжому повітрі. Слідкуйте за своїм здоров'ям! Бережіть себе і близьких!


Автор Лариса ОЛІЙНИК


Читайте також:

На початку епідемії. Як вінничани хворіють на грип і ГРВІ та чи купують вакцину

Чому навіть важко хворі можуть вакцинуватися? Медики все пояснили

Чому різні хлібини псуються інакше і про що говорить хлібна цвіль? Перевірили з експертами

«Хоспісу бути»: Володимир Шамрай розповів, чому так необхідний цей заклад
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up