Чому різні хлібини псуються інакше і про що говорить хлібна цвіль? Перевірили з експертами

Чому різні хлібини псуються інакше і про що говорить хлібна цвіль? Перевірили з експертами
Ірина Власенко прокоментувала чотири хлібини, які зацвіли по-різному
  • Якщо різного виду хліб покривається інакшою цвіллю, то що це означає? Редакція провела перевірку та запитала в експертів про причину такого явища. 
  • Товарознавець і лікарка розказали, чим загрожує поява цвілі, плісняви, грибка. Та як обирати хлібобулочні, щоб не зашкодити здоров’ю. 

Редакція «20 хвилин» провела експеримент. На прилавках магазинів ми купили 4 хлібини: «Бородинський на заквасках», чорний житній хліб та сірий хліб від вінницького виробника і «Бородинський» Рівненської фабрики «Хлібодар». Перевірити, чи дійсно цвіль на різних хлібинах буде відрізнятися, нам підказали читачі. 

— Проведіть експеримент і ви побачите: випечений з неякісної муки хліб зацвіте інакше. Це добре видно на чорному-бородинському. Якщо з’являється біла цвіль, схожа на порошок, це значить виробник закупив зіпсовану сировину, щоб здешевити виробництво, — розповів по телефону редакції постійний читач 20minut.ua.

І наші журналісти домовилися зі спеціалістами, щоб вони візуально оцінили вигляд цвілі на різних хлібинах та дали свої експертні пояснення. Оскільки термін придатності на упаковках вказував 5-7 діб, ми рівно через тиждень усі зразки хліба віднесли до фахівців. 

На момент зустрічі зі спеціалістом з кафедри товарознавства, експертизи та торговельного підприємництва Вінницького торговельно-економічного інституту хлібини вкрилися цвіллю. Лишень рівненський «Бородинський» був без видимих ознак грибка. У «Бородинського на заквасках» цвіль була білого кольору, схожа на крейду (таку описував читач). А у чорного та сірого — звичайна зелена пліснява. 

Відео дня

Чому різна пліснява і чим вона небезпечна?

Завідувач кафедри товарознавства, експертизи та торговельного підприємництва Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ Ірини Власенко дала оцінку хлібним виробам. У лабораторії вона оглянула продукт і розповіла, чому хліб швидко пліснявіє, чому на різних сортах цвіль різна і чому грибок небезпечний для людини. 

— У світі існує сотні видів грибка різного походження, — розповідає експерт. — Колір цвілі на хлібних виробах залежить не лише від якості борошна, а й технології виготовлення продукту, від умов його реалізації та зберігання. Якщо на хлібі з часом грибок не з'являється — це може свідчити про високу кількість консервантів у продукті. Так чи інакше хліб з ознаками цвілі не лише непридатний для вживання, його навіть в приміщеннях зберігати не можна. Пліснява токсична. Вона завдає шкоди внутрішнім органам, викликає алергії, навіть може викликати рак.

 

Фахівець з торговельно-економічного стверджує: сьогодні якість хлібних продуктів залишає бажати кращого. Це підтверджують численні лабораторні дослідження. Виробники намагаються максимально зменшити витратну частину, що одразу позначається на якості, поживних і корисних властивостях майже усіх хлібобулочних виробів. 

Крім того, у торгових точках реалізують ще теплий хліб, упакований в пакет. Споживач такий розбирає, оскільки він свіжий, проте має знати — запрілий в упаковці хліб швидко зацвіте.

 

Лікар: обирайте хліб з натуральними складовими

Асистент кафедри «Пропедевтична педіатрія» Вінницького національного медичного університету імені Пирогова Тетяна Антонець розкрила медичний аспект питання.

— Хліб часто вживаний продукт. Окрім того, що його щодня вживають дорослі, його їдять діти. Тому варто не ігнорувати надписи на упаковках, — каже лікар. — Хліб має бути виготовлений виключно з натуральних компонентів. Звертайте увагу на термін зберігання. Наша родина купує бездріжджовий хліб. І саме таку кількість, яку вистачить на 1-2 дні.

— Якщо побачили плісняву на хлібопродуктах, не потрібно її видаляти потім пекти чи смажити хліб, — застерігає Тетяна Антонець . — Токсини термостійкі, вони небезпечні для організму людини. Не варто вважати плісняву корисною і плутати її з цвілевими грибами роду Penicillum, з яких у 1896 році було виділено перший антибіотик Пеніцилін. До речі антибіотики — це не цукерки, їх теж варто приймати відповідно до призначення лікарів. У споживачів також виникне питання: а як же модні сири з пліснявою? На сирах вона штучно культивована, корисна, містить вітамін В. Узагалі будь-яка цвіль, грибки не мають знаходитися в приміщеннях, де живуть чи працюють люди. Подивіться фільм «Пліснява», і ви все зрозумієте.

Експерти порадили: перед тим, як купити хліб, на упаковці уважно прочитайте склад продукту, термін і умови зберігання обраного виробу. І ще нагадали, що цвітуть хлібобулочні вироби також і при неправильному зберіганні. Наприклад, при високій вологості повітря (вище 70 відсотків) і підвищеній температурі (вище 25 ° С).


Читайте також:

Взути і забути або Як правильно обрати якісне взуття. Розповідають товарознавці

Випити і залишитись живим. Як обрати якісний алкоголь, розповідають експерти

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (21)
  • Павло Гук

    вашим сайтом  не зручно користуватися. мало того, що треба залогинитися, так ще й реклама затуляє півекрана тексту. ганьба таким програмістам
  • Лана Ландик

    Хліб цвіте через 2-3 дні і пахне кислим. Зрозуміло що якийсь наколот. І який продукт не візьми то не натуральний. Масла вдень з вогнем не знайдеш. Сметани теж.
  • александр никитин

    Різаний хліб швидко цвіте,а не ризаний зберігається довше,ще у нас продають на базарі бездрожевий і в бумажних пакетах ,а не в полієтіленових?Пора ці пакети зовсім заборонити!
  • Женя Магдий

    вам авторизация на сайте новостей ??  )))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up