Редакція «20 хвилин» провела експеримент. На прилавках магазинів ми купили 4 хлібини: «Бородинський на заквасках», чорний житній хліб та сірий хліб від вінницького виробника і «Бородинський» Рівненської фабрики «Хлібодар». Перевірити, чи дійсно цвіль на різних хлібинах буде відрізнятися, нам підказали читачі.
— Проведіть експеримент і ви побачите: випечений з неякісної муки хліб зацвіте інакше. Це добре видно на чорному-бородинському. Якщо з’являється біла цвіль, схожа на порошок, це значить виробник закупив зіпсовану сировину, щоб здешевити виробництво, — розповів по телефону редакції постійний читач 20minut.ua.
І наші журналісти домовилися зі спеціалістами, щоб вони візуально оцінили вигляд цвілі на різних хлібинах та дали свої експертні пояснення. Оскільки термін придатності на упаковках вказував 5-7 діб, ми рівно через тиждень усі зразки хліба віднесли до фахівців.
На момент зустрічі зі спеціалістом з кафедри товарознавства, експертизи та торговельного підприємництва Вінницького торговельно-економічного інституту хлібини вкрилися цвіллю. Лишень рівненський «Бородинський» був без видимих ознак грибка. У «Бородинського на заквасках» цвіль була білого кольору, схожа на крейду (таку описував читач). А у чорного та сірого — звичайна зелена пліснява.
Завідувач кафедри товарознавства, експертизи та торговельного підприємництва Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ Ірини Власенко дала оцінку хлібним виробам. У лабораторії вона оглянула продукт і розповіла, чому хліб швидко пліснявіє, чому на різних сортах цвіль різна і чому грибок небезпечний для людини.
— У світі існує сотні видів грибка різного походження, — розповідає експерт. — Колір цвілі на хлібних виробах залежить не лише від якості борошна, а й технології виготовлення продукту, від умов його реалізації та зберігання. Якщо на хлібі з часом грибок не з'являється — це може свідчити про високу кількість консервантів у продукті. Так чи інакше хліб з ознаками цвілі не лише непридатний для вживання, його навіть в приміщеннях зберігати не можна. Пліснява токсична. Вона завдає шкоди внутрішнім органам, викликає алергії, навіть може викликати рак.
Фахівець з торговельно-економічного стверджує: сьогодні якість хлібних продуктів залишає бажати кращого. Це підтверджують численні лабораторні дослідження. Виробники намагаються максимально зменшити витратну частину, що одразу позначається на якості, поживних і корисних властивостях майже усіх хлібобулочних виробів.
Крім того, у торгових точках реалізують ще теплий хліб, упакований в пакет. Споживач такий розбирає, оскільки він свіжий, проте має знати — запрілий в упаковці хліб швидко зацвіте.
Асистент кафедри «Пропедевтична педіатрія» Вінницького національного медичного університету імені Пирогова Тетяна Антонець розкрила медичний аспект питання.
— Хліб часто вживаний продукт. Окрім того, що його щодня вживають дорослі, його їдять діти. Тому варто не ігнорувати надписи на упаковках, — каже лікар. — Хліб має бути виготовлений виключно з натуральних компонентів. Звертайте увагу на термін зберігання. Наша родина купує бездріжджовий хліб. І саме таку кількість, яку вистачить на 1-2 дні.
Експерти порадили: перед тим, як купити хліб, на упаковці уважно прочитайте склад продукту, термін і умови зберігання обраного виробу. І ще нагадали, що цвітуть хлібобулочні вироби також і при неправильному зберіганні. Наприклад, при високій вологості повітря (вище 70 відсотків) і підвищеній температурі (вище 25 ° С).
Читайте також:
Взути і забути або Як правильно обрати якісне взуття. Розповідають товарознавці
Випити і залишитись живим. Як обрати якісний алкоголь, розповідають експерти
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер