Чому різні хлібини псуються інакше і про що говорить хлібна цвіль? Перевірили з експертами

Чому різні хлібини псуються інакше і про що говорить хлібна цвіль? Перевірили з експертами
Ірина Власенко прокоментувала чотири хлібини, які зацвіли по-різному
  • Якщо різного виду хліб покривається інакшою цвіллю, то що це означає? Редакція провела перевірку та запитала в експертів про причину такого явища. 
  • Товарознавець і лікарка розказали, чим загрожує поява цвілі, плісняви, грибка. Та як обирати хлібобулочні, щоб не зашкодити здоров’ю. 

Редакція «20 хвилин» провела експеримент. На прилавках магазинів ми купили 4 хлібини: «Бородинський на заквасках», чорний житній хліб та сірий хліб від вінницького виробника і «Бородинський» Рівненської фабрики «Хлібодар». Перевірити, чи дійсно цвіль на різних хлібинах буде відрізнятися, нам підказали читачі. 

— Проведіть експеримент і ви побачите: випечений з неякісної муки хліб зацвіте інакше. Це добре видно на чорному-бородинському. Якщо з’являється біла цвіль, схожа на порошок, це значить виробник закупив зіпсовану сировину, щоб здешевити виробництво, — розповів по телефону редакції постійний читач 20minut.ua.

І наші журналісти домовилися зі спеціалістами, щоб вони візуально оцінили вигляд цвілі на різних хлібинах та дали свої експертні пояснення. Оскільки термін придатності на упаковках вказував 5-7 діб, ми рівно через тиждень усі зразки хліба віднесли до фахівців. 

На момент зустрічі зі спеціалістом з кафедри товарознавства, експертизи та торговельного підприємництва Вінницького торговельно-економічного інституту хлібини вкрилися цвіллю. Лишень рівненський «Бородинський» був без видимих ознак грибка. У «Бородинського на заквасках» цвіль була білого кольору, схожа на крейду (таку описував читач). А у чорного та сірого — звичайна зелена пліснява. 

Відео дня

Чому різна пліснява і чим вона небезпечна?

Завідувач кафедри товарознавства, експертизи та торговельного підприємництва Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ Ірини Власенко дала оцінку хлібним виробам. У лабораторії вона оглянула продукт і розповіла, чому хліб швидко пліснявіє, чому на різних сортах цвіль різна і чому грибок небезпечний для людини. 

— У світі існує сотні видів грибка різного походження, — розповідає експерт. — Колір цвілі на хлібних виробах залежить не лише від якості борошна, а й технології виготовлення продукту, від умов його реалізації та зберігання. Якщо на хлібі з часом грибок не з'являється — це може свідчити про високу кількість консервантів у продукті. Так чи інакше хліб з ознаками цвілі не лише непридатний для вживання, його навіть в приміщеннях зберігати не можна. Пліснява токсична. Вона завдає шкоди внутрішнім органам, викликає алергії, навіть може викликати рак.

 

Фахівець з торговельно-економічного стверджує: сьогодні якість хлібних продуктів залишає бажати кращого. Це підтверджують численні лабораторні дослідження. Виробники намагаються максимально зменшити витратну частину, що одразу позначається на якості, поживних і корисних властивостях майже усіх хлібобулочних виробів. 

Крім того, у торгових точках реалізують ще теплий хліб, упакований в пакет. Споживач такий розбирає, оскільки він свіжий, проте має знати — запрілий в упаковці хліб швидко зацвіте.

 

Лікар: обирайте хліб з натуральними складовими

Асистент кафедри «Пропедевтична педіатрія» Вінницького національного медичного університету імені Пирогова Тетяна Антонець розкрила медичний аспект питання.

— Хліб часто вживаний продукт. Окрім того, що його щодня вживають дорослі, його їдять діти. Тому варто не ігнорувати надписи на упаковках, — каже лікар. — Хліб має бути виготовлений виключно з натуральних компонентів. Звертайте увагу на термін зберігання. Наша родина купує бездріжджовий хліб. І саме таку кількість, яку вистачить на 1-2 дні.

— Якщо побачили плісняву на хлібопродуктах, не потрібно її видаляти потім пекти чи смажити хліб, — застерігає Тетяна Антонець . — Токсини термостійкі, вони небезпечні для організму людини. Не варто вважати плісняву корисною і плутати її з цвілевими грибами роду Penicillum, з яких у 1896 році було виділено перший антибіотик Пеніцилін. До речі антибіотики — це не цукерки, їх теж варто приймати відповідно до призначення лікарів. У споживачів також виникне питання: а як же модні сири з пліснявою? На сирах вона штучно культивована, корисна, містить вітамін В. Узагалі будь-яка цвіль, грибки не мають знаходитися в приміщеннях, де живуть чи працюють люди. Подивіться фільм «Пліснява», і ви все зрозумієте.

Експерти порадили: перед тим, як купити хліб, на упаковці уважно прочитайте склад продукту, термін і умови зберігання обраного виробу. І ще нагадали, що цвітуть хлібобулочні вироби також і при неправильному зберіганні. Наприклад, при високій вологості повітря (вище 70 відсотків) і підвищеній температурі (вище 25 ° С).


Читайте також:

Взути і забути або Як правильно обрати якісне взуття. Розповідають товарознавці

Випити і залишитись живим. Як обрати якісний алкоголь, розповідають експерти

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (21)
  • Павло Гук
    вашим сайтом  не зручно користуватися. мало того, що треба залогинитися, так ще й реклама затуляє півекрана тексту. ганьба таким програмістам
  • Лана Ландик
    Хліб цвіте через 2-3 дні і пахне кислим. Зрозуміло що якийсь наколот. І який продукт не візьми то не натуральний. Масла вдень з вогнем не знайдеш. Сметани теж.
  • александр никитин
    Різаний хліб швидко цвіте,а не ризаний зберігається довше,ще у нас продають на базарі бездрожевий і в бумажних пакетах ,а не в полієтіленових?Пора ці пакети зовсім заборонити!
  • Женя Магдий
    вам авторизация на сайте новостей ??  )))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 30 червня по 7 липня, які ви могли пропустити 20:08 «Страх був лише за дітей»: історія кухарки Лариси, яка годує бійців 120-ї бригади ТрО 19:04 Палац Меринга у Старій Прилуці руйнується. Національну пам’ятку залишили без уваги і фінансування photo_camera 18:04 Не стало Віктора Насушного — досвідченого хірурга з Іллінців Від читача 15:10 Кінологічний центр — не розкіш, а потреба ! 17:34 Занедбана пам’ятка у Гущинцях: історія палацу княгині Абамелек на Вінниччині photo_camera 17:03 Етнолокація з душею: як на Вінниччині перетворили старий клуб на туристичну родзинку photo_camera 16:03 «Італійський брейнрот» атакує TikTok: бабусі в хороводах співають меми, а ШІ вигадує нових зірок інтернету play_circle_filled 16:00 HEARTBEAT LIVE: сольний концерт DOROFEEVA у Pirogov Sky 8 вересня (Новини компаній) 15:32 Як змінювалася Вінниця з 1796 по 1982 рік? Місто на історичних картах 15:12 У Вінниці організовують безкоштовний сплав на катамаранах для дітей Захисників 14:09 ТОП-5 оригінальних рецептів холодної кави, які варто спробувати вдома 13:31 Якби ви зустріли мера, що б ви у нього запитали? Ми запитали вінничан 13:04 У Гнівані відкрили модернізований дитсадок за підтримки ЄС play_circle_filled 11:56 На Хмельницькому шосе згорів легковик — відео. По області рятувальники ліквідували ще 15 пожеж play_circle_filled 11:34 «Квітки соняха»: у Вінниці відкривається група підтримки для тих, хто втратив рідних через війну 11:10 Б’ють по ТЦК: за тиждень — третій прицільний удар росії по центрах комплектування photo_camera 10:12 Вінничанка Лілія Бакар здобула срібло на Всесвітньому фестивалі української культури photo_camera 10:08 Укрзалізниця запускає «Паспорт мандрівника» для дітей — отримати можна у Вінниці play_circle_filled 09:42 «Нива» на останніх хвилинах контрольного поєдинку вирвала перемогу у «Буковини-2»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up