Напередодні новорічних свят збільшується попит на алкоголь, але зростає й активність шахраїв, які продають під виглядом відомих марок спиртного сурогат. Найбільший ризик придбати підробку в тих, хто віддає перевагу віскі, коньяку, рому і горілці.
Експерти з Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ цього разу дали кілька рекомендацій по найбільш вживаним міцним напоям, які користуються попитом у період новорічних та різдвяних свят — коньяку та горілці.
Сергій Гирич, декан факультету торгівлі, маркетингу та сфери обслуговування ВТЕІ КНТЕУ показує популярні бренди коньяку і вказує, на що варто звернути увагу.
— При купівлі коньяку в першу чергу звертаємо на зовнішню атрибутику на пляшці та на прозорість рідини. Про оригінальність напою вказує герметично закупорена пляшка з акцизною маркою. По кольору важко визначити якість коньяку. Навіть коли алкогольний напій має витримку 3-5 років, він буде не насиченого коричневого кольору, скоріше світлого, солом'яного. Навіть не фальсифікований коньяк виготовляють з додаванням колору, зробленого з карамелізованого цукру. Це не шкідливо. Але так можна підробити і палений коньяк. Тому в першу чергу звертаємо увагу на прозорість напою. Якщо коньяк не прозорий, в ньому є осад, значить він неякісний, фальсифікований, — розповідає Сергій Гирич.
— Смак напою теж розповість вам про його якість, — продовжує спеціаліст. — Ванільний тон характерний для коньяка, витриманого 5-10 років. Якщо гостро відчувається смак спирту — це підробка. Бо коньяк — це спиртова суміш, а спирту ньому може бути не лише якісний етиловий, а й небезпечні метиловий і технічний спирт. Звертайте увагу на вартість. Від коньяку за 90-120 гривень не чекайте високої якості. Хоча і за 1000 гривень коньяк може бути фальсифікатом. Але якщо він має високу вартість, реалізується у фірмових магазинах — ймовірність підробки мінімізується. Якщо купуєте у придорожному генделику, будьте обережними.
Якщо вміст фальсифікованого коньяку можна зафарбувати, то з горілкою важче. Оковита має бути чистою, як сльоза. Неякісна горілка відрізняється великим вмістом сивушних масел — це побічний продукт бродіння етанолу. Ця масляниста рідина з неприємним запахом у великих кількостях шкідлива для здоров'я, вживаючи напої з концентрованим вмістом таких масел, легко отримати достатньо серйозне отруєння, говорять експерти-товарознавці.
— Знову ж таки, звертайте увагу на торговий вигляд тари. Дизайн пляшки дорогої горілки підробити важко. Етикетка на ній має бути рівно приклеєна, кольєретка теж. Коли пляшку відкриваємо, маємо відчути наскільки щільною була пробка, — додає коментар Ірина Власенко, завідувач кафедри товарознавства, експертизи та торговельного підприємництва ВТЕІ.
— Висока міцність горілки не дає оцінити смак і аромат. Куштуючи вино, можна оцінити букет, особливість смаку напою. Якщо у горілки відчули різкий смак і запах — це значить, що спирт не очищений, не високоякісний етиловий, а низькосортний, який викликає отруєння. Тому ще раз наголошуємо: купуйте алкогольні напої у спеціалізованих магазинах і супермаркетах.Там контроль якості більш жорсткий, і це запорука того, що після застілля здоров'ю вашому нічого не зашкодить,— підсумовує декан факультету торгівлі, маркетингу та сфери обслуговування.
Читайте також:
Скільки коштуватиме новорічний стіл для вінничан у 2020 році
Для святкового настрою і на подарунки. Наш ТОП-10 новорічно-різдвяних книжок
Чому різні хлібини псуються інакше і про що говорить хлібна цвіль? Перевірили з експертами
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер