Випити і залишитись живим. Як обрати якісний алкоголь, розповідають експерти

Випити і залишитись живим. Як обрати якісний алкоголь, розповідають експерти
  • Навіть якщо п'єте спиртне раз на рік, можете стати жертвою так званого паленого алкоголю. Особливо багато фальсифікату з'являється перед святами.
  • Фахівці-товарознавці дали кілька порад, як можна швидко перевірити якість спиртних напоїв, зокрема коньяку і горілки.

Напередодні новорічних свят збільшується попит на алкоголь, але зростає й активність шахраїв, які продають під виглядом відомих марок спиртного сурогат. Найбільший ризик придбати підробку в тих, хто віддає перевагу віскі, коньяку, рому і горілці.

Експерти з Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ цього разу дали кілька рекомендацій по найбільш вживаним міцним напоям, які користуються попитом у період новорічних та різдвяних свят — коньяку та горілці.

Сергій Гирич, декан факультету торгівлі, маркетингу та сфери обслуговування ВТЕІ КНТЕУ показує популярні бренди коньяку і вказує, на що варто звернути увагу.

Відео дня

— При купівлі коньяку в першу чергу звертаємо на зовнішню атрибутику на пляшці та на прозорість рідини. Про оригінальність напою вказує герметично закупорена пляшка з акцизною маркою. По кольору важко визначити якість коньяку. Навіть коли алкогольний напій має витримку 3-5 років, він буде не насиченого коричневого кольору, скоріше світлого, солом'яного. Навіть не фальсифікований коньяк виготовляють з додаванням колору, зробленого з карамелізованого цукру. Це не шкідливо. Але так можна підробити і палений коньяк. Тому в першу чергу звертаємо увагу на прозорість напою. Якщо коньяк не прозорий, в ньому є осад, значить він неякісний, фальсифікований, — розповідає Сергій Гирич. 

—  Смак напою теж розповість вам про його якість, — продовжує спеціаліст. — Ванільний тон характерний для коньяка, витриманого 5-10 років. Якщо гостро відчувається смак спирту — це підробка. Бо коньяк — це спиртова суміш, а спирту ньому може бути не лише якісний етиловий, а й небезпечні метиловий і технічний спирт. Звертайте увагу на вартість. Від коньяку за 90-120 гривень не чекайте високої якості. Хоча і за 1000 гривень коньяк може бути фальсифікатом. Але якщо він має високу вартість, реалізується у фірмових магазинах — ймовірність підробки мінімізується. Якщо купуєте у придорожному генделику, будьте обережними. 

Якщо вміст фальсифікованого коньяку можна зафарбувати, то з горілкою важче. Оковита має бути чистою, як сльоза. Неякісна горілка відрізняється великим вмістом сивушних масел — це побічний продукт бродіння етанолу. Ця масляниста рідина з неприємним запахом у великих кількостях шкідлива для здоров'я, вживаючи напої з концентрованим вмістом таких масел, легко отримати достатньо серйозне отруєння, говорять експерти-товарознавці. 

— Знову ж таки, звертайте увагу на торговий вигляд тари. Дизайн пляшки дорогої горілки підробити важко. Етикетка на ній має бути рівно приклеєна, кольєретка теж. Коли пляшку відкриваємо, маємо відчути наскільки щільною була пробка, — додає коментар Ірина Власенко, завідувач кафедри товарознавства, експертизи та торговельного підприємництва ВТЕІ.

— Висока міцність горілки не дає оцінити смак і аромат. Куштуючи вино, можна оцінити букет, особливість смаку напою. Якщо у горілки відчули різкий смак і запах — це значить, що спирт не очищений, не високоякісний етиловий, а низькосортний, який викликає отруєння. Тому ще раз наголошуємо: купуйте алкогольні напої у спеціалізованих магазинах і супермаркетах.Там контроль якості більш жорсткий, і це запорука того, що після застілля здоров'ю вашому нічого не зашкодить,— підсумовує декан факультету торгівлі, маркетингу та сфери обслуговування.




Читайте також:

Скільки коштуватиме новорічний стіл для вінничан у 2020 році

Для святкового настрою і на подарунки. Наш ТОП-10 новорічно-різдвяних книжок

Чому різні хлібини псуються інакше і про що говорить хлібна цвіль? Перевірили з експертами

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Vlad Batuk

    с каких пор Гирич - Эксперт?????

    Вадим Дмитриев reply Vlad Batuk

    Почему нет? Лет 10 назад он был вполне себе эксперт. Вижу уже декан нашего реформированного факультета. И не удивительно. В памяти отложилось не так много имен пристойных преподов, которым было интересно их дело. Среди всех тех серых и скучных людей, занимающихся рутинной отбываловкой на парах. Во времена моей бытности там, людей с огнем внутри и любовью к делу, работавших с нашим потоком, могу пересчитать на пальцах одной руки. Гирич был одним из таковых, харизматичных, компетентных и интересных людей.
  • Dmitriy Kolobnev

    Попробовал польский алкоголь, и наш теперь пить не буду.
  • AK

    Стаття з пальця висмоктана, а фото людини у білому халаті, то для того, щоб солідніше було?
  • Віктор Присяжнюк

    то чому ж потрібно авторизуватися?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up