В армію беруть одного з десяти

В армію беруть одного з десяти
Щоб пройти „конкурс” на строкову службу, треба бути здоровим, мати 18 років і безпроблемну сім’ю. Навесні призвуть у армію 1100 вінницьких юнаків. Більше не дозволяє контрактне майбутнє та хворобливе сьогодення

Від служби в армії раніше намагалися „відкосити”, а тепер таке слово у сполученні зі службою не вживають. Зараз кажуть, треба шукати зв’язки, щоб стати призовником. Стати солдатом може тільки кожен десятий з усіх юнаків призовного віку.
- Збройні сили комплектуються за двома напрямками. Перший і основний – це військова служба за контрактом, - каже тимчасово виконуючий обов’язки військового комісара облвійськкомісаріату, полковник Олег Вінницький. -
Ми знаходимося у стадії переходу на контрактну армію, але ще призиваємо юнаків. Тих, яким виповнилося 18 років і яким дозволяє стан здоров’я та сімейний стан, служити. 

Фільтрують списки чиновники
Визначають, чи нічого не заважає стати строковиком, міські та районні комісії. Таких у області 28. Як каже начальник відділу обліково-призовної роботи і заступник військового комісара області, підполковник Михайло Дзигаленко, вся відповідальність відбору лежить на місцевих адміністраціях. Мовляв, лікарі, що спостерігали хлопця з дитинства, знають, чи потягне він службу. А місцеві чиновники скоріше розберуться у його сімейних проблемах та у тому, чи не завадять вони юнакові служити.
Місцеві комісії працювали цілий березень і діятимуть ще наступний тиждень. А вже 7-8 квітня у клубах області на урочистих проводах юнакам видадуть повістки. Їх отримає 1100 хлопців. Тобто тільки обрані з усіх підходящих 12 тисяч юнаків.    
Призов офіційно починається з першого квітня. І до кінця травня новими строковиками укомплектують військові частини країни. 

Хворих солдатів не буде
- Сьогодні немає проблеми з призовом. Тільки десятий, а то й одинадцятий піде в армію, - каже підполковник Микола Дзигаленко. – Чверть із усіх відібраних для призову мають обмеження по здоров’ю. Але 75 відсотків – абсолютно здорові хлопці.
Медкомісії області встановили, що 60 відсотків з усіх 12 тисяч оглянутих юнаків мають проблеми кістково-м’язової системи. Це хвороби „шкільної парти” - остеохондроз, сколіоз чи плоскостопість. Ще 12 відсотків мають розлади системи кровообігу. У військкоматі такий показник пояснюють Чорнобилем та неправильним харчуванням. У восьми відсотків юнаків хворі органи травлення.
- Є наказ Міністерства оборони перевіряти всіх призовників на ВІЛ і гепатит, - розповідає про нововведення підполковник Дзигаленко. – Їх роблять на місцях, бо це займає два-три тижні. І одне „але” тут є: мають право взяти такий аналіз тільки зі згоди призовника. А якщо не погодився, теж піде служити, бо це його право.
У Крижополі, як кажуть у обласному військкоматі, шестеро хлопців відмовилися здавати такий аналіз. Був випадок, коли із запізненням прийшли результати іншого призовника з того ж Крижополя. Він тоді вже прибув у Гайсинський навчальний центр, коли встановили: позитивний результат на ВІЛ. Кажуть, у Києві цей вердикт не підтвердився, і хлопець продовжив службу. Більше подібного не було.
- Дуже дорого обходиться державі повернути через місяць призовника додому, - каже Микола Дзигаленко. – І батькам прикро, що проводжали дитину з кабанчиком та музиками. І йому повертатися вже некрасиво.
Торік, після осіннього призову, додому з обласного відправного пункту повернули 12 призовників. Кажуть, через епідемію грипу. І цього призову теж може статися непередбачуване. У комісаріаті прогнозують не більше п’яти „забракованих” призовників. А повернених після провід додому у 1998 році було 400 осіб. Щоправда, призовників тоді було теж значно більше.      

Відео дня
>Де крокуватимуть вінничани
815 юнаків служитимуть у Збройних силах.
285 – у інших військових формуваннях.
234 направлять у сухопутні війська з навчальних центрів у смт. Десна, м. Полтава (зв’язківці) та у Кам’янець-Подільський (інженери).
273 юнака попадуть у Повітряні сили. Їх вчитимуть у Василькові та Гайсині.
65 хлопців з Вінниччини поповнять Військово-морські сили, більшість з яких спочатку вчитимуться у Севастополі.
30 майбутніх моряків одразу відвезуть на підшефний корабель „Корвет Вінниця”.
202 хлопці відібрали для частин Центрального підпорядкування Генштабу.
20 юнаків з нашої області потраплять у елітний Президентський полк. Всі зростом не менше 182 см та вагою 65 кг.
12 вінничан за такими ж критеріями відібрали у 101 бригаду охорони Генштабу.
240 призовників потраплять у війська МВС.
з 12 квітня по 21 травня новобранців відправлятимуть із обласного відправного пункту у Козятині.
28 травня – кінець весняної призовної кампанії. 

Довідка
У понеділок призовник прибуде в Козятин. Там пройде комісію. У вівторок його годуватимуть гарячої їжею в кафе „Юність”. Коштує одна добова норма для призовника 29 гривень. У середу чи четвер юнака доправлять на службу. На дорогу передбачено сухий пайок. Вартість добового 34 гривні.

Коментарі (21)
  • Anonymous

    Ничего себе! "60% всех юношей имеют проблемы костно-мышечной системы"... А ведь армия - это в первую очередь физические нагрузки. Действительно некому идти служить... Вот вырастили поколение, а? И если б они хоть знания какие-то действительно приобретали в той школе, а то ведь безграмотность сплошная! Заменить бы половину уроков физкультурой - может, хоть здоровье сберегли бы.

    Anonymous reply Anonymous

    Нет, лучше вместо урока физкультуры давали бы школьникам по тарелке молочного супа с лапшой.

    Anonymous reply Anonymous

    ага, чтобы проблемы с весом начались

    Anonymous reply Anonymous

    Зато на майдане кашу жрали.

    Anonymous reply Anonymous

    Пишите сразу в полон.Первый раз чтоли.
  • Anonymous

    Наша армия - это недорозумение. Я даже не воспринимаю всерьоз фразу о том, что в Украине есть армия. В Украине есть несколько тысяч солдат - голодных, холодных и несчасных. А армии нет. Начнись война - доблесные украинские офицеры первыми побегут в магазин покупать хлеб-соль. Уж кто-кто, а они знают - дрыгаться бесполезно.

    Anonymous reply Anonymous

    А зачем стране-неудачнику армия ?

    Anonymous reply Anonymous

    В нашей армии солдат учат на огородах работать и по хозяйству все делать. Бред. Вместо вояк имеем землекопов...

    Anonymous reply Anonymous

    То це ж добре! Хоч щось будуть уміти робити. Треба ще їм розряди там присвоювати і свідоцтва видавати. Щоб додому поверталися вже землекопами або спеціалістами з чистки картоплі 1-6 розрядів... :)
  • Anonymous

    Парадокс - от армии Союза (на несколько порядков больше похожей на вооруженные силы, даже с учетом нарядов на офицерские дачи и прочих отвратных вещей) люди давали деньги чтоб откосить. Сейчас в это убожество, которое по какому-то дикому недоразумению еще называют армией люди стремятся попасть, лишь бы не оставаться на гражданке, но без работы и перспектив...

    Anonymous reply Anonymous

    Как сказал один дедушка, глядя на теперешних солдат: "Хіба це армія? Це військо".

    Anonymous reply Anonymous

    А скорее толпа вооружённых людей, переодетых в военную форму.

    Anonymous reply Anonymous

    Только контрактная армия будет нормальной.Если будет выгода - тогда и служба будет какая и положена, без "откосов" и дедовщины.

    Anonymous reply Anonymous

    В Союзе мы так сомалийским не разрешали грабить .Где тот флот и армия
  • Anonymous

    тепер це перетвоюється в мистецтво - в кого за шо брати взятки!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up