Подкаст «Не вбивай. Себе»: про маркери, за якими можна впізнати ПТСР і стрес (#2 випуск)

Подкаст «Не вбивай. Себе»: про маркери, за якими можна впізнати ПТСР і стрес (#2 випуск)
  • Другий епізод серії подкасту «Не вбивай. Себе» ми записали з Олександром Корольовим. З психологом, який допомагає військовим подолати емоційні «гойдалки». 
  • У цьому випуску ми поговорили про перші дзвіночки, коли треба звернути увагу на симптоми стресу і його наслідки. 

Подкастери: 

  • Олександр Корольов — психолог в Медичних Силах Збройних Сил України. 
  • Вадим Павлов — головний редактор RIA/20хвилин

Цей подкаст ви можете прослухати на YouTube, SoundCloud, Google Podcast, або ж прочитати нижче текстову версію. Також пропонуємо прослухати подкаст з першої серії: Чи дійсно в усіх бійців є ПТСР?

Відео дня
v class="video-block">

Стрес — до місяця. Далі — ПТСР

— Службу психологічної підтримки ми створили ще у квітні та працюємо дотепер. Працюємо в лікарнях і шпиталях. Надаємо психологічну допомогу військовим прямо в палатах. І тому мені є що розказати. Спочатку треба поділити ПТСР на часові відрізки. Якщо проміжок два-три дні від травматичної події до зустрічі з психологом, то можемо казати, що це гостра стресова реакція чи бойовий стрес. Люди пережили якусь травматичну подію і ми їх зустрічаємо. І цей проміжок часу може характеризуватись якимось шоковим станом та дезорієнтацією. Це стан, який може проявлятись в тілі як завмирання. Далі ми можемо казати про гострий стресовий розлад. Його ми можемо діагностувати до місяця від травми.  

— Наприклад?

— Ну ось коли хлопці приїжджають в лікарню і ми починаємо говорити про травматичну подію, то у них може прискорюватись серцебиття, змінюватись ритм дихання, з’являтись пітливість. 

— Це симптоматика? 

— Так. Це гостра стресова реакція. Може бути порушення сну, коли людина не може заснути або часто прокидається. Також можуть бути наявними флешбеки на події, які були на війні, але почали проявлятись тут. Це такі собі картинки. Також може бути уникання розповіді про травму, дратівливість, порушення концентрації. І якщо ця симптоматика відбувається місяць, то ми можемо говорити про гострий стресовий розлад. А от якщо ця симптоматика продовжується і набуває інших змін, то ми можемо говорити про ПТСР. 

— Тобто, який з’являється вже згодом. 

— Так. Це особливість цього розладу. Тому що він відбувається не одразу, а після травми. Він може проявлятись від місяця до пів року після травматичної події і є більш ніж психіка людини, яка може опрацювати цю подію. Тому про що важливо сказати — що ПТСР має свою тріаду. Три великих маркери, що це саме постравматичний стресовий розлад. 

Про маркери розладу

— Що це за маркери? 

— Перше — це уникання. Наприклад, розмовляти про цю стресову подію. 

— Це уникання спілкування будь з ким? З психологами, з рідними, друзями? 

— Так. Я часто стикаюсь з тим, що бійців часто питають: «А скільки ти убив?». Це не зовсім коректно. Це те, що викликає травмуючі спогади та занурює в них. Уникання може проявлятись в тому, що якщо якась розмова виникає про стресову подію, людина може просто вийти. І люди не зрозуміють чому. 

— А другий маркер? 

— Повторювання переживання. Воно проявляється через сни та флешбеки. Якщо запитати бійця що йому сниться, то він буде казати, що вбиває, воює, стріляє, сидить в окопі. Психіка намагається опрацювати це уві сні. Флешбеки — це коли людина починає бачити тут те, що було на війні. І людина може впасти на землю, когось схопити. Це може бути у вигляді панічної атаки. Може бути задишка, дуже прискоритись серцебиття. Людина може думати, що зараз помре. Але це психічний розлад, а не фізичний. Тому це тільки здається. 

— Третій маркер? 

— Це гіперактивність. Воно може проявлятись через роздратування, через спалахи агресії або люті. І зрозуміло, що це може спричиняти для близьких військових загрозу. Але зазвичай людина носить це в собі. І ось це все — тріада ПТСР. 

ПТСР зараз майже немає. Але..

— Як би зараз дивно не звучало, але зараз у наших військових майже немає ПТСР. Тому що ми усі зараз живемо в травмуючому полі, коли є тривоги, де можуть прилетіти ракети. Війна триває. І фізична безпека досить умовна. Зараз гостра стресова реакція виникає десь у 40% бійців, які беруть участь в бойових діях. Коли війна закінчиться, ось тоді ми будемо діагностувати ПТСР.  

— Тобто, ми маємо позбутися подразників і адреналіну? 

— Повинна закінчитися війна. Але травмуюча подія досі триває. Так, деякі люди переживають ПТСР. Наприклад, люди, які пережили бомбардування. Але ми знаходимось ще всередині цього всього. Є ще багато маркерів, які вказують на посттравматичний стресовий розлад. Це вживання алкоголю, наркотиків. Або проблеми з соціалізацією, коли людина не може знайти собі місце серед людей. Це все входить в тріаду ПТСР. І дивлячись на симптоми, ми можемо використовувати різні техніки. 

— Тобто є техніки, які допомагають взяти себе в руки? 

— Є. І про них поговоримо в наступному, третьому епізоді. 

Наступний епізод подкасту з серії «Не вбивай. Себе» вийде у вівторок, 31 січня о 19.00.
Якщо у вас є питання щодо ПТСР чи стресового розладу — залишайте в коментарях. Ми обов’язково дамо відповіді на усі питання разом з психологами.  

Цей матеріал був створений за фінансової підтримки Європейського Союзу і Федерального Міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ). Вміст подкасту є одноосібною відповідальністю DW Akademie/ Програми Медіафіт для Південної та Східної України та не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу і Федерального Міністерству економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ)

 

Читайте також:

Що змінилося у військовому обліку з початку 2023-го? юристка

Не тільки Залужний отримав мільйон доларів від вінничанина. Дізналися його історію

Якщо не можеш повпливати на ситуацію, впливай на себе. Як? Прості поради на складний час

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Віта Шевчук

    Практичні поради.Дякую.

keyboard_arrow_up