Подкаст про ПТСР «Не вбивай. Себе»: чи дійсно в усіх бійців він є? (Перший випуск)

Подкаст про ПТСР «Не вбивай. Себе»: чи дійсно в усіх бійців він є? (Перший випуск)
  • Головний редактор RIA/20 хвилин Вадим Павлов разом із психологом Володимиром Скосогоренком розпочинають серію подкастів «Не вбивай. Себе» про посттравматичний стресовий розлад у бійців. 
  • У першому випуску говоримо про все, що пов’язано з ПТСР. Чи всі військові його переживають і як він проявляється. 

Подкасти з цієї серії ви можете прослухати на YouTube, Soundcloude або на Google Podcast. Нижче ми даємо текстову версію, де зібрали найголовніше. 

Подкастери:

  • Володимир Скосогоренко — психолог. Колишній військовий, який брав участь у бойових діях. Зараз допомагає бійцям встати на ноги та побороти психологічні проблеми. 
  • Вадим Павлов — головний редактор RIA/20хвилин. 

Відео дня
v class="video-block">

— Не будемо говорити науковою мовою. Простою мовою — що таке Посттравматичний стресовий розлад? 

—  Зараз ці кілька літер — як кліше. Що у всіх бійців ПТСР. На щастя, то не так. Це маленька частинка того, що може бути з військовим. Тому що є і бойовий стрес, і розлад соціальної адаптації. Треба дивитися на кожен діагноз і на симптоми. А не читати в інтернеті і лікувати когось. Не все так просто. Деякі лікарі ставили мені такий діагноз. Але це був не класичний розлад, а була симптоматика. 

— А розкажи свою історію. 

— Майдан. Після Майдану процес окупації Криму. Перша хвиля мобілізації, друга, третя — і тоді лише вийшло піти на війну. Потрапив у частину. Майже всю службу я ніс у Луганській області. І найважчою була перша ротація. Все було не так, як я собі уявляв. І це була моя помилка. Я собі війну намалював у голові. А потім прийшла реальність. І багато бійців з цим стикаються. У голові одне — а насправді інше. Думаєш, ти Рембо, а насправді це бомбардування, не миття, втрата близьких, втрата цінностей і переконань. У фільмах же це не так. І я потрапив на гачок. 

— Ти казав, що у тебе були травми. 

— Так, це під час служби був перелом ноги, і контузія. А потім воно вилазило через кризи глаукоми. І був певний процес лікування. 

— І потім тобі поставили діагноз ПТСР?

— Була симптоматика. Була агресія, тривожність, навіть хапанув «флешбек». Це якраз симптоми. Але я пішов навчатись, і на шостий день роботи над собою майже всі симптоми зникли. 

Коли проявляється?

— Як би ти назвав одним реченням «Що таке ПТСР?»

— Неадекватно переосмислений досвід. Я вважаю, що кожна ситуація нам дана для чогось. І кожна людина через свої звички сприймає ситуацію «погано чи добре». Ось розлучення, це добре чи погано? Деякі люди нормально це переносять. А деякі ж ні. По своєму психотипу вони пів життя зляться на іншу людину. Так і ПТСР. Є системний стрес, як ми на нього реагуємо і як переосмислюємо. 

— ПТСР проявляється одразу чи після повернення з війни? 

— Із плином часу. Найчастіше через пів року після стресів. І зараз не в усіх військових є цей стресовий розлад. Тому що вони знаходяться в середовищі, де є системний стрес. Якщо люди бачили смерті та були поранені ще на початку широкомасштабного вторгнення, то от зараз вони лише можуть відчувати перші симптоми. 

— Я бачив, що деякі психологи кажуть про те, що з мільйона людей 30% вже мають ПТСР. 

— Та не сказав би. Мені цікаво, як вони робили зрізи. Не всі військові на передовій. Скільки військових перебувають на передовій? Наприклад, 100 тисяч. ПТСР виникає, коли є системна загроза життю. Але тилова частина, чи в Тернопільській, у Вінницькій чи в іншій, не може мати стресовий розлад. Може бути виснаження психіки. 

Поради родичам бійців

— Я так розумію, що в кожного по різному проявляється ПТСР. Один кидається з агресією, інший замикається в собі або не виходить на вулицю. Що порадиш родичам бійців?

— Набратися терпіння. Самому почати ходити до терапевтів, щоб розуміти, що то таке. І особистим прикладом показувати, що нормально ходити до психологів. А ще не змушувати лікуватися. Краще запитати бійця, чи щось турбує, сказати, що хочете допомогти. І коли він буде готовий, то разом пошукаєте виходи з цієї ситуації. Відчуй різницю фраз: «Йди до психолога» і «Я бачу, що тебе щось турбує. Давай вирішимо разом».

— Які ще поради?

— Не лізти в душу. Зі словами: «А що там?» Бо там війна. Це жахіття і не прогулянка по лісу. І бійці часто не розказують, що з ними коїлось, тому що хочуть захистити своїх близьких. І через це люди можуть закриватися. Але є ще друга сторона, коли бійці уникають згадування травмуючої події. 

— Уявімо, що я повернувся з війни. У мене було поранення. І я починаю пити. Це дуже велика проблема зараз. А може я сплю з гранатою під подушкою. Що б ти мені сказав? 

— Я можу тільки пояснити й роз’яснити, що це погано. Що ти вбиваєш свій організм і тобі легше не буде. На скільки алкоголь полегшує тобі життя? На 5-10 хвилин? Ти не можеш розв'язувати проблему від чого ти вживаєш той алкоголь. Я буду радити, що давай звернемось до спеціалістів. Треба м’яко підходити. От наприклад, людина повернулася з війни і спить у спальнику на підлозі. Родичі думають, що з ним щось не так. А він просто банально звик! Він поспить так кілька днів і перелізе на ліжко. Не потрібно чіпати, тому що це ще більше спонукає закритись. Потрібен ліхтарик, коли лягає спати? Значить так потрібно. Потрібно, щоб працював телевізор? Так потрібно! Це нормально! А родичі, що кажуть? «Ти хворий!» І всі чомусь говорять про стресовий розлад, а не говорить про посттравматичне зростання. Чув про таке? 

— Ні. Поясни. 

— От ти потрапив у стресову ситуацію. І зробив щось таке, що вижив. Переступив через себе. І це все потім тобі дає поштовх до зростання. Але людина має цього захотіти. Досвід потрібно трансформувати в те, що хочеш. Тому я вважаю, що ПТСР, це заїжджений термін. 

Куди звертатись за допомогою?

— Якщо людина відчуває, що її криє. Куди їй бігти? Куди звертатися?

— Давай спочатку я про себе. Мене теж підгрібало. Були сварки з дружиною. Але лікар прописав заспокійливе на травах. І коли починало мене крити — я випивав цю пігулку. І відходив умовно в сторону, щоб заспокоїтись. Сам питав себе «А на що я злюсь?» Ходив до колег. Це особисто що було у мене. Але якщо зараз когось із бійців криє — я б радив звертатись у Ветеран Хаб і у них є системна допомога. Є український ветеранський Фонд, і у них є гаряча лінія (0800332029). У кожному обласному центрі в Україні є ветеранські спільноти. Можна попитати знайомих, чи зверталися вони кудись? Можна запитати про спільноти в шпиталі чи в лікарні. Як мінімум, можна звернутись до сімейного лікаря. Та просто вбити в Google. Але основне — не зупинятися на одному спеціалістові. Якщо не підійшов — шукайте іншого. 

— Я розумію тепер, чому ти почав не тільки займатися психологією, але і робити бізнес. Це був поштовх для розвитку? 

— Підтримка учасників бойових дій у нас в країні не ідеальна. Будемо говорити чесно. На психологію потрібні гроші, і не малі. Тому що навчання дорого коштує. І або ти робиш бізнес із цього, або ти вузько направлено допомагаєш. Тому моя місія — заробляти кошти, щоб оплачувати класних спеціалістів учасникам бойових дій і їх сім’ям. Тому я разом із побратимами заснували компанію Часничок. Це спільна робота фермерського господарства і ветеранів. Ми виробляємо часникову пасту і чорний часник. 

— Я думаю, це буде мотивувати наших слухачів, які пройшли війну і заробили стрес. І про це поговоримо в наступних випусках. Але скажи, будь ласка. Що найголовніше з нашої розмови? 

— Розвиватися. Зрозуміти, що якщо щось не виходить або вам погано — то краще звернутись по допомогу. А родичам військових — не пиляти їх. І розвиватися також. Готуватися до повернення близьких із війни, приводити себе та свою голову в порядок. 

Наступний, другий випуск подкасту «‎Не вбивай. Себе», слухайте в понеділок, о 19.00 на сайті 20minut.ua. 

Цей матеріал був створений за фінансової підтримки Європейського Союзу і Федерального Міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ). Вміст подкасту є одноосібною відповідальністю DW Akademie/ Програми Медіафіт для Південної та Східної України та не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу і Федерального Міністерству економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ)


Читайте також:

Що змінилося у військовому обліку з початку 2023-го? Пояснює юристка

Не тільки Залужний отримав мільйон доларів від вінничанина. Дізналися його історію

Якщо не можеш повпливати на ситуацію, впливай на себе. Як? Прості поради на складний час

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Наталка Колтун

    Класний матеріал, Вадим. Продовжуй.

    Vadim Pavlov reply Наталка Колтун

    Дякую, Наталка! ❤
  • Артур Ткаченко

    Потрібно більше такого матеріалу. Щоб люди знали, щоб люди розуміли, а не вішали ярлики

keyboard_arrow_up