Не тільки Залужний отримав мільйон доларів від вінничанина. Дізналися його історію

Не тільки Залужний отримав мільйон доларів від вінничанина. Дізналися його історію
Всі кошти, отримані у спадок від вінничанина, Валерій Залужний переказав у Нацбанк на потреби ЗСУ, але це ще не весь спадок
  • Мільйон доларів для Залужного і ще пять мільйонів від вінничанина у спадок.
  • Кому дісталися гроші від благодійника?
  • Ким був наш земляк і де заробив такі великі кошти?

Факт наявності заповіту і отримання грошей Залужним підтвердили у Генштабі. Всю суму коштів Головнокомандувач ЗСУ переказав у Нацбанк України на потреби ЗСУ. Це підтверджується SWIFT-повідомленням Нацбанку від 5 січня 2023 року.

Копія заповіту є в одного з українських журналістів. У документі значиться не тільки прізвище нашого Головнокомандувача.Крім Залужного, Степанець заповів ще пять мільйонів доларів. 

Помер благодійник 24 жовтня 2022 року.

Відео дня

Батько загинув на війні з гітлерівцями

Інформацію про нього 20minut.ua знайшли у Вікіпедії, а також у деяких інших джерелах.

Григорій Степанець народився у 1938 році у Вінниці. Його батько воював у Другій світовій війні, загинув у жовтні 1941 року. Григорія з мамою евакуювали на Урал. Вони зазнали голоду і холоду. Одразу після війни повернулися додому. Вижити їм допоміг дядько, який повернувся з фронту без однієї ноги, тому отримував військовий пайок, дещиця з нього перепадала мамі і Григорію.

Хлопець був здібним до навчання, особливо легко йому давалися точні науки. Закінчив у рідному місті школу із золотою медаллю. Було це у 1956 році. На жаль, у Вікіпедії не сказано номер школи.

У тому ж році Григорій вступив на навчання до Московського державного університету імені Ломоносова. Цей заклад теж закінчив з відзнакою. Досконало опанував такі науки як математика та хімія. Захистив наукову дисертацію на здобуття ступеня кандидата наук з фізичної хімії.

Окрім того, детально вивчав іноземні мови. Крім рідної української, володів російською, італійською, німецькою та англійською. Здійснив переклад декількох книг з іноземних на російську мову.

Спершу він працював у московському університеті науковим співробітником, пізніше — в деяких наукових установах старшим системним програмістом і аналітиком.

Переломним моментом у житті молодого науковця стала його підтримка дисидентського руху. На той час він працював у Геофізичному науково-дослідному інституті у Москві. Григорій Степанець підписав листа на підтримку дисидентів. Одразу після цього його звільнили з інституту.

Талановитий вчений не мав можливості влаштуватися ніде на роботу. Йому скрізь відмовляли через переслідування КДБ. Прийняв рішення про виїзд за межі Союзу. Однак і в цьому йому відмовили. Зробити це вдалося у часи так званої «горбачовської відлиги».

Працював у Microsoft

У 1989 році Степанець емігрував до США. На той час йому виповнився 51 рік. І навіть у такому віці зумів заробити великі гроші. Завдяки чому? Завдяки своїм знанням і таланту, які не цінували у Союзі.

В Америці наш земляк почав працювати у Microsoft у Редмонті, штат Вашингтон. Він був розробником програмного забезпечення. Разом з іншими співробітниками є автором патенту на декодування кодів даних змінної довжини.

Григорій до останніх днів згадував про рідну Вінницю. На жаль, дружина Алла, з якою вони познайомилися у 1959 році під час навчання в університеті, теж померла. У них залишилася донька, внук і правнук.

Чи приїжджав Григорій Степанець з Америки до Вінниці, на жаль, у нас нема такої інформації. Так само нічого не відомо про його можливих родичів у нашому місті, хоча прізвище Степанць поширене у нас.

Якщо у когось є інформація про цю Людину з великим серцем, просимо повідомити редакцію.

Світла пам'ять про нашого земляка, кошти якого, і немалі, працюватимуть на Перемогу.

По два мільйони двом вишам і не тільки

Інформацію про залишений спадок поширив у Фейсбуці також Борислав Береза, народний депутат ВР одного з попередніх скликань. Він опубілкував скрін - фрагмент заповіту коштів для Валерія Залужного.

-Це повідомлення - бомба! - написав Борислав Береза. - Залужний третій у списку на спадок. По два мільйони доларів Степанець заповів двом університетам - Могилянці і Українському католицькому університету. Ще один мільйон залишив для армії Ізраїлю ЦАХАЛ.  

Ізраїльський журналіст Едвард Докс, з яким спілкувлаися 20minut.ua, розповів у телефонній розмові, що у єврейській державі ЗМІ активно поширюють інформацію про спадок Степанця.

Випадково зустрілися у Козятині - поруч з ним була красива дівчина

Про Григорія Степанця дещо розповіли на фейсбук-сторінці Вінниця Цікава. У дописі навели фрагмент з книги Ніла Краса "Моя Вінниця", розділ називається "Про школи" (книга на російській мові).

Публікаця супроводужється фотознімками. Один з них - випускного класу Степанця. На ньому видно навчальний рік, коли він закінчив школу, --1954-1955.

Автор книги згадує зустірч із Степанцем. Пише, що вона відбулася восени 1956, чи 1957 року. Побачися випадково на залізничному вокзалі у Козятині. Автор з друзями приїхав у Козятин з одного із сіл, де вони, студенти, працювали на сільскогосподарських роботах. Зізнається, що приїхали купити горілки. На пероні побачив знайоме обличчя Степанця. Звернув увагу, що він тримав у руках газету на німецькій мові, куплену у кіоску. Розповів, що їде у Москву з Вінниці. Проживає у  гуртожитку з німцем з НДР (Німецька Демократична Республіка). Є нагода вивчити мову. 

Під час розмови з вагона вийшла красива дівчина. Вона підійшла до них. Степанець перекинувся з нею декількома словами на інмецькій мові. Дівчина повернулася у СВ-вагон, йдеться у пубілкації.

Автор книги розпоідає, що після тієї зустрічі він не мв іонформації про Степанця аж до 2012 року. Про що дізнвіся тоді, і від кого, про це і не тільки також йдеться у дописі на фейсбук-сторінці Вінниця Цікава. 
 

Читайте також:

«Не говоріть з нею, бо вона за бандерівців». За чим сумує переселенка з Донеччини?

«Тримаємо небо України!»: у Вінниці випустили марку, присвячену Повітряним Силам

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Лилия Чадаева

    Настоящий українець Степанець!!!!
  • Раїса Уманець

    Закінчив Вінницьку 4 школу в 1956 році!
  • Iuliia Rysak

  • Марія Мороз

    Вічна пам'ять та царство небесне співчуття рідним і близьким нашого земляка Вінничанина. Велика подяка, йому від нас, ми всі повинні пам'ятати про його допомогу.Нажаль багато наших земляків які проживають в Росії не тільки не допомагають нам не співчувають,  але і вбивають нас та наших дітей!

keyboard_arrow_up