«Використовуйте санітайзери в закладах харчування, сплачуйте замовлення безконтактно, знімайте захисну маску безпосередньо перед їжею, відпочивайте разом з друзями, але не більше 4 осіб за столиком», — йдеться в рекомендаціях Міністерство охорони здоров'я.
Чому у помаранчевій карантинній зоні в одних кафе і ресторанах дотримуються санітарних норм, в інших — ніби і карантину не було? До слова, всі керівники закладів громадського харчування та розважальні заклади ознайомлені з постановами Кабміну.
Директор вінницького ресторану Rich Катерина Ковтун розповідає, як все відбувається у її закладі.
— У помаранчевій карантинній зоні адміністрація, обслуговуючий персонал та працівники кухні закладів громадського харчування зобов'язані бути в захисній масці, окулярах та рукавичках.Перед початком роботи усі робітники проходять температурний скринінг, хворих відправляємо на лікарняне,— розповідає керівник ресторану.— Приміщення і поверхні регулярно дезінфікують. Гості закладу можуть сидіти по чотири за столом, а відстань між столами — 1.5 метри. Температуру при вході відвідувачам не міряємо, лише просимо обробити руки антисептиком. Їм дозволяється зняти маску лише під час прийому їжі. Оскільки наш ресторан знаходиться у центрі міста, перевірки у нас відбуваються часто.Представники муніципальної поліції патрулюють неподалік, тому навідуються регулярно.
Шеф ресторану Red Zeppelin Андрій Паньковський розповідає, як працює його команда і заклад в цілому.
— Працівники кухні, офіціанти і адміністрація — усі в ресторані в рукавичках і масках, — розповідає Андрій.— Ніхто хворий працювати не може, оскільки ми щодня вимірюємо температуру і вносимо в журнал показники. Також у карантин рекомендують гостей садити по 4 за столик, якщо банкет — максимум по 10 чоловік. Заклади громадського харчування зобов'язують зачинятися о 22 годині, інакше штрафують.
Також ми подзвонили у вінницькі клуби, де розважальні програми починаються лише пізно ввечері. Набрали номер популярного вінницького пабу Beer&Blues.
— Ми по можливості намагаємося дотримуватися карантинних норм,— відповіла дівчина-адміністратор.
Запитали, о котрій зачиняється паб, якщо музичні гурти у них починають працювати з 21-ї години? Дівчина повідомила — о 22-й…
Подзвонили у ресторанно-готельний комплекс Гостевія. Тут повідомили, що банкет і весілля в них можна замовити в будь-який час, є зали і для 50, і для сотні гостей. Заклад працює до 23 години.
То обмеження помаранчевої зони для всіх різні, чи все у цьому карантині відносно?
Запитали у головного управління Держспоживслужби у Вінницькій області. Керівництво коментувати відмовилося, мовляв кожен заклад громадського харчування сам відповідає за свою роботу. А перевіряє служба ті кафе і ресторани, на які приходять скарги.
Читайте також:
Сімейна амбулаторія чи жіноча консультація: кому належатиме лікарня на Воїнів- інтернаціоналістів?
Не житловий комплекс, а гуртожиток єврозразка. Педуніверситет готується до реконструкції будівлі на Замостянській
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 19 від 7 травня 2025
Читати номер