Не житловий комплекс, а гуртожиток єврозразка. Педуніверситет готується до реконструкції будівлі на Замостянській

Не житловий комплекс, а гуртожиток єврозразка. Педуніверситет готується до реконструкції будівлі на Замостянській
  • Після рішення виконкому Вінницької міської ради, про те, що гуртожиток №2 ВДПУ переобладнають в житловий комплекс, містом почали ширитися різні чутки.
  • Гуртожиток за попереднього керівника було закрито.
  • Зараз будівлі нададуть нове життя, і в ньому мешкатимуть студенти і викладачі педагогічного. 

— На місці гуртожитку педуніверситету може бути лише гуртожиток педуніверситету, — заявила в інтерв'ю Наталія Лазаренко, ректор Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. 

Про те, що гуртожиток №2 педуніверситету, що по вулиці Замостянській,22 у Вінниці планують переобладнати в житловий комплекс, у місті почали говорити після рішення виконавчого комітету міської ради від 24 вересня. Тоді рішенням міської ради надано дозвіл на містобудівні умови для  проектування реконструкції цієї будівлі.

Відео дня

 — Це гарний гуртожиток, який знаходиться  у  привабливому місці. Дійсно було багато бажаючих змінити його призначення, — говорить керівник університету. — Гуртожиток побудовано за старим проектом у 1968 році, але і зараз будівля залишається витривалою. Однак за офіційною версією попереднього ректора університету Олександра Шестопалюка, гуртожиток у 2013 році закрили через аварійний стан будівлі. Тоді керівництво університету замовило технічне обстеження гуртожитку уманському підприємству ТОВ «А-Пілон». За результатами експертизи стан гуртожитку був оцінений як ІІІ – незадовільний.

Для забезпечення надійної та безпечної експлуатації об’єкта експерти рекомендували посилити і відновити несучу спроможність конструкцій в підвальних приміщеннях та провести капітальний ремонт покрівлі. Звісно, ніяких відновлювальних робіт проведено не було. Наказом Шестопалюка від 16 травня 2013 року експлуатацію гуртожитку №2 було припинено, — додає Лазаренко.

— Існує версія, що колишній ректор будівлю навмисне доводив до руйнації, щоб згодом передати будівлю гуртожитку під чергову багатоповерхівку чи бізнес-центр. Жодних документів про те, що гуртожиток збиралися реанімувати, в університеті немає, — ділиться керівник вишу.

За словами ректорату Вінницького педагогічного університету, біля тисячі студентів цьогоріч залишилися без можливості поселення в гуртожиток. Тим часом на Замостянській, 22 продовжує руйнуватись споруда, яка ще сім років тому забезпечувала житлом не менше 400 студентів університету. З вересня 2015 року, з початку роботи Наталії Лазаренко на посаді ректора, університет почав боротьбу за свій гуртожиток. 

— Ми шукали можливості і тих, хто б зміг відремонтувати будівлю, — розповідає керівник педагогічного. — Почали писати листи у Міністерство освіти і науки України з проханням сприяти  реконструкції гуртожитку. Оскільки кошти для відновлення будівлі є чималі, тому на той час їх не могли виділити. Лише нещодавно ми отримали згоду на реконструкцію гуртожитку, площа котрого сягає 5687.25 квадратних метрів. Він є найстарішою спорудою, яка входить до комплексу ВДПУ імені Михайла Коцюбинського. Відповідно до державного реєстру речових прав на нерухоме майно, ця будівля  підпорядкована Міністерству освіти і науки України, а університет є лише утримувачем. Тому державна власність не може перейти до третіх осіб.

 — Зараз ми готуємо пакет документів на реконструкцію гуртожитку, — говорить ректор Наталія Лазаренко.— Нещодавно замовили експретну комісію, яка дала оцінку стану будівлі, провела геодезичні обстеження. За результатами перевірки ми отримали документ, в якому зазначено, що після проведення відповідних ремонтних робіт об'єкт може експлуатуватися як житловий. Наразі ми співпрацюємо з  міською архітектурою та  готуємо документи для передачі у Міністерство освіти і науки України.

 Є декілька претендентів на здійснення реконструкції, але без погодження з міністерством, роботи розпочинатися не будуть. Виконком Вінницької міської ради надав дозвіл Вінницькому державному педагогічному університету імені Михайла Коцюбинського на проектування реконструкції будівлі гуртожитку №2 під житловий комплекс по вулиці Замостянській, 22 у місті Вінниця.

— Житловий комплекс — це не багатоповерхівка, як написали ЗМІ міста. Мова йде про оновлену будівлю гуртожитку із кімнатами європейського зразка для комфортного проживання студентів та викладачів педуніверситету, — наголошує ректор ВДПУ Наталія Лазаренко.

Читайте також:

Мовний табір онлайн, або як вінницькі школярі вивчають з іноземцями англійську
Вінницьких школярів розпустили на канікули. Коли виходити на навчання?
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • Анна Мария

    Ойойой
  • Анна Мария

    Щось клюнуло в одне місце. Швидко треба зображати діяльність
  • Наталья Белова

    Так чего ж его ни как не отремонтируют? Давно пустует здание.
  • Ksana Okuneva

    И что только перед выборами не пообещаешь? Перед ректорскими, конечно.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:03 У Вінницькому районі буде гучно. Підриватимуть кар'єр play_circle_filled 18:32 «Без вашої допомоги трошки тяжкувато». Мама полеглого воїна зібрала для побратимів сина 200 тисяч гривень 18:04 Правова допомога для військовослужбовців: як її отримати безкоштовно 16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловом планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera 10:02 Майже рік медики боролися за його життя. Вінниця прощається з Героєм Дмитром Ковальовим 09:51 Вночі збили дев'ять «шахедів», а на фронті за добу відбулося 104 бойових зіткнення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up