Пандемічний дрес-код. Як карантин вплинув на стиль вінничани і світ моди?

Пандемічний дрес-код. Як карантин вплинув на стиль вінничани і світ моди?
автор статті Лариса Олійник за період карантину змінила класичний дрес-код на комфортний
  • Коронавірус змінив наше ставлення до комфорту: люди замість гламурних речей надають перевагу зручному, одомашненому одягу.
  • Наші журналісти, дизайнери та стилісти поспостерігали за зміною стилю в оточуючих і діляться враженнями від пандемічного дрес-коду.
  • Також ми провели опитування серед вінничан, як змінився їх гардероб під час карантину.

Днями у Фейсбуці привернув увагу допис журналістки Таїси Олійник під заголовком «Піжама-стайл». Йшлося про те, як змінився дрес-код українців під час карантину. Текст допису наступний:

«Сьогодні побачила в Сільпо дівчину в піжамі. В масці, в куртці. А під курткою стирчать справжні піжамні штани — фланелеві, в баранці та хмаринки з місяцем та зірочками. Дівчина оплатила на касі піцу з напоями, сіла на велосипед і поїхала. Думаю, лежати у ліжечку під ковдрою та дивитись серіальчик.

Пам'ятаю, колись розповіді про те, що в Америці люди їздять в супермаркет в піжамі викликали у мене щире здивування. У нас дівчата губи малювали, коли йшли викидати сміття. А тут — супермаркет! Можливо там на тебе чекає твоя доля? А в тебе губи непофарбовані. Тепер ця мода добралась і до нас».

Відео дня

Також Таїса Олійник закцентувала увагу на те, що «весь цей карантин повністю поміняв вигляд людей на вулиці. Всі стали одягатись у якомусь піжамно-спортивному стилі. А найбільші модники дотримуються бомж-стайл: розтягнуті треники, худі, розстібнута куртка, кросівки на голі ноги з яких звисають не зав'язані шнурки. Та й кольори теж стали якийсь вицвілі».

Я стала менше витрачати на одяг

Автор статті задумалася над словами журналістки і зрозуміла, що і мій дрес-код за пандемічний рік зазнав змін. Сукні від дизайнерів тепер одягаю лише на Новий рік, 8 березня та День народження. Натомість гардероб поповнився костюмами оверсайз, зручним взуттям. На початку карантину ще так хотілося одягнутися найкраще, фарбуватися і вийти в місто, просто подихати повітрям.

Через рік після того, як на світ одягнули маску, бажання дещо змінилися. Запрошення на світські заходи викликають паніку: «Сукню одягати обов'язково? І підбори? Це ще фарбуватися потрібно, і зачіску робити?  Може краще вдома, спортивки-кава? 

Склала перелік речей, які хочу придбати для весняно-літнього сезону. Там немає взагалі одягу «на вихід». Є ті, в яких я з чоловіком захочу поїхати на відпочинок, або сходити з друзями в кафе.

Автор статті журналіст Лариса Олійник за карантин ззмінила стильний одяг на зручний

Ми запитали вінничан 

Не лише я змінила свій гардероб, вінничани теж обрали комфорт. Це видно по перехожих на вулицях міста, які надають перевагу не сукням і класичним костюмам, а спортивному одягу.

На Фейсбук сторінці сайту 20 хвилин ми попросили вінничан поділитися, як змінився стиль їх одягу під час карантину? Чи побільшало у гардеробі не модних, а комфортних речей? Чи помітили вони, що всі святкові луки у вас на дальніх полицях, а на першому плані — спортивний одяг та взуття?

Вінничанка Наталія Скляр розповідає таке: «В мене, наприклад, на надцять спортивних костюмів стало більше. І вони тепер не тільки для  прогулянок з собакою, є і для виходу в люди. Каблуки далеко в шафі. Міняю тільки кросівки на різну погоду. О так, карантин та дистанційна робота змінили мій гардероб. Дуже сильно. Тепер він зручний та практичний».

Юлія Мельник поділилася своїми спостереженнями: «Стиль не змінився, але стала менше витрачати на одяг. Особливо це стосується суконь і взуття на підборах. Якщо вже і купую щось, то обираю повсякденні та зручні речі. Думаю, карантин в цьому плані пішов на користь і на поличках в шафі не примножується купа одягу».

СММ-редактор Юлія Мельник почала надавати перевагу стріт-стайлу

Катерина Мельник поділилася: «Минулого року після локдауну, одразу коли відкрили ТЦ, побігла купувати кросівки і спортивні костюми. Бо до того їх майже не було. Зараз побільшало зручного одягу уже на всі пори року».

Вікторія Вінницька написала: «Ніяк не змінився. Як народила молодшого сина 7 років тому, почала ходити в кросівках, так і зараз ходжу. Ногам стало легше, спині легше, та і якось байдуже, що думають про мене оточуючі, коли бачать в кросівках в в будь-яку погоду». 

А от Вікторія Байда розповіла, що стиль за карантин не змінила: «Насправді, ні. Сидячи майже весь час вдома і виходячи на прогулянку раз на тиждень, хочеться трохи розім'ятись у мистецтві мейкапу, вигуляти гарну сукню. Провітрюватись можна і красиво, не обов'язково все перетворювати на «комфортний локдаун».

Анатолій Ісаченко висловив чоловічу точку зору: «Я працюю відеооператором на телебаченні,теж помітив, як змінився дрес-код у колег. Якщо йде робота в студії, то журналісти для зйомок одягають класику, роблять макіяж і  зачіски. Поза камерою і на репортажі — всі ходять в  джинсах, кросівках, куртках, костюмах оверсайз, і я в тому числі. Здається, зараз дрес коду дотримуються лише в офісах і держструктурах».

Думка дизайнера і стиліста

Вінницькі дизайнери за період довготривалого карантину дещо урізноманітнили свою діяльність. Окрім розкішних луків від кутюр'є вони спочатку почали шити захисні маски, далі — виготовляти стильні образи для дому і відпочинку.

Для останніх колекцій студія Олександра Очеретного чи не вперше за весь період існування не шила речі з шовку та мережива. Дизайнер створює затишні чоловічі та жіночі оверсайз костюми, комфортні худі та шорти.

— Мода в усі часи була відображенням всього, що відбувалося в суспільстві і всередині кожного з нас, — розповідає Очеретний. — Зараз такий період, що хочеться затишку. Я і для весняно-літнього сезону створив комфортну колекцію стильного одягу для дому та активного відпочинку. От зараз усі модники ходять в оверсайз одягу. Це значить, що незабаром вони скинуть його, захочуть елегантності і мережива. Я крім комфортної, створив ще й трендову лінійку одягу, бо моду в карантин ніхто не відміняв.

Дизайнер Олександр Очеретний почав створювати комфортні колекції

Стиліст Юлія Савіна розповіла, що фешн-індустрія теж страждає через комфортно-карантинні модні вподобання  українців.

— Що стосується смаків, то дуже сильно змінилися споживацькі звички: світ так чи інакше рухається у бік комфорту, — ділиться стиліст. — Українці, і вінничани в тому числі, зараз обирають більш одомашнений одяг. І до нього, відповідно, потрібно таке ж зручне взуття. Щоб і собаку вигуляти, і на люди з’явитися.

Стосовно фешн-індустрії... Є бренди, які шиють домашній одяг або одяг для подорожей. У цьому питанні у них все добре, Вони перенесли продажі в інтернет і збираються далі розвивати цю частину свого бізнесу і не дуже зважають на те, що відбувається в офлайні. Бренди, які торгували через мережі, окремі магазинчики або шоуруми, звичайно, постраждали неймовірно. Я знаю кілька чудових брендів, які на межі виживання. По взуттю так само. 

Все, що ми носимо сьогодні, було колись робітничим та спортивним одягом у минулому. Як, наприклад, джинси, а от спортивні штани були одягом для дому, дачі чи лікарні. Навіть в тролейбусі проїхатися було незручно перед іншими пасажирами. Лосини або велосипедки були виключно спортивним одягом, зараз вони на піку моди. Їх носять навіть під жакет. І ми можемо прогнозувати, що все, що ми зараз називаємо спортивним одягом, за кілька років стане нормальним.

P.S.

А чи змінився і ваш стиль вбрання на простий-зручний замість ділового або гламурного? Якщо так, то, можливо, з настанням весни захочеться змінити одяг на більш яскравий, незважаючи на установлені карантином звички? Чи все таки головне маску не забути на виході з дому, а в кросівках ти чи на підборах, не має значення? Пишіть свої роздуми та розповіді у коментарях.

 

Читайте також:

Моду в карантин ніхто не відміняв. Вінницькі дизайнери готують колекції сезону «весна-літо»

Куртки з обличчям, кото-рюкзаки, прикраси з вовни, або як може хобі стати професією

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Behded Deded

    В интернете искала где прикупить себе шикарный бюстгальтер - https://mathilda.com.ua/byustgaltery/ . Увидела магазин Матильда, выбор очень большой, пол дня смотрела их товары. Купить хотелось всё) Очень мне понравился их каталог домашней одежды, заказала себе пижамку классную https://mathilda.com.ua/odejda/domashnyaya-odegda/.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up