Герої тилу. Як у Вінниці позашляховики переробляють на бандеромобілі та передають на фронт

Герої тилу. Як у Вінниці позашляховики переробляють на бандеромобілі та передають на фронт
Головний редактор RIA/20minut.ua разом з автомобілем Ford Explorer. Після ремонту і фарбування в піксель цей позашляховик передали бійцям на передову
  • Вінницькі волонтери передали на фронт пару позашляховиків. 
  • На одній з міських СТО їх перефарбували в піксель та підготували до експлуатації на передовій. 
  • Ми зафільмували, як машини виглядали до підготовки та після.

Продовжуємо серію публікацій про Героїв тилу.

Раніше ми писали про команду «Боже, вільної школи», які створили зі свого навчального закладу прихисток для переселенців. Також розповіли історію 15-річного волонтера. І говорили з військовою волонтеркою Діаною Подолянчук про актуальні потреби фронту.

Цього разу наш матеріал присвячений одній з головних потреб на передовій, ну і, звісно, людям, які працюють заради їх забезпечення. Мова про автомобілі для фронту та волонтерів, що їх знаходять і готують до війни.

Відео дня

— З початку я і мій друг Олексій Рябоконь домовилися із власником Ford Explorer, який був на арештмайданчику. Це авто потрапило туди після експертизи, яку робив сам власник — виявили невідповідність у номері кузову. Власник сказав, що якщо позашляховик піде на потреби ЗСУ, то він не матиме нічого проти. Цією людиною виявився львів’янин Вадим Черніченко. Але машину з арештмайданчика вилучили самі поліцейські і за нашим проханням передали на військову частину, бійці якої, до речі, вінничани і воюють на передовій, — розповів головний редактор RIA/20minut.ua Вадим Павлов, який займався оформленням і відправкою цього авто на передову. 

Павлов каже, що у поліції після оцінки автівки, відповідно до усіх вимог, її передали на департамент цивільного захисту ОВА, а вже звідти на військову частину. Бійці ЗСУ в четвер забрали її на Донеччину.

За останній тиждень позашляховик зазнав справжнього перевтілення. Його перевірили на справність та перефарбували.

За словами Вадима Павлова, в цьому допоміг власник СТО Ігор Чистоколяний. Всі роботи провели безкоштовно.

— Від початку війни це вже мабуть десята автівка, яку ми перефарбовуємо та лагодимо. Окремі з них ми взагалі переробляємо. Все з власної волі. Зараз в роботі ще один позашляховик. Серед усього він буде обладнаний і для встановлення кулемету, — поділився власник СТО Ігор Чистоколяний.

Підприємець також розповів, що останню машину перефарбували буквально за п’ять годин, адже розуміли, що вона потрібна на передовій і люди вже виїхали за нею.

— А наскільки складною є процедура передачі машини для потреб фронту? — запитали ми у Вадима Павлова. 

— В разі згоди власника авто взагалі ніяких складнощів не виникає. Але головне, щоб поліція і військова адміністрація йшли назустріч. Вони обіцяли ще одне авто для спецпризначенців. Тому закликаємо до співпраці в цьому напрямку і власників, і поліцейських, і органи влади. До прикладу скажу, що в авангарді передачі машин на ЗСУ з арештмайданчиків нині перебуває Хмельниччина. Ми поки відстаємо у цьому відношенні. Зокрема і в питанні машин, які вилучили по славнозвісній 130-й статті. 

Вадим Павлов каже, що передача авто бійцям на передову — спільна праця багатьох людей. 

— Ford поїхав вже на передову. Туди, де він вкрай потрібен. І це не моя заслуга. Це спільна робота усіх моїх друзів. Маю сказати слова вдячності начальнику поліції Івану Іщенку і голові військової адміністрації Сергію Борзову. Вони без вагань передали авто і підписали усі папери. Потім були інші роботи по автомобілю. Хлопці з СТО «Автошторм» відремонтували ходову, Ігор Чистоколяний і його хлопці з «Вінавтоцентру» перефарбували Ford в піксель — вийшов справжній бандеромобіль! Також механіки і мої гарні знайомі з «Віанору» промили систему охолодження і залили новий тосол. Вони усі для мене — маленькі герої тилу. До слова — ніхто з них не взяв жодної копійки за ремонт і обслуговування! Від бійців їм велика вдячність! Як і від мене. 

Головний лікар дитячої обласної лікарні Василь Паненко передає бійцям турнікети і ліки. Разом з позашляховиком вони поїхали на передову.

Також Вадим каже, що авто завантажили їжею і медикаментами. 

— Слова вдячності також хочу сказати головному лікарю дитячої обласної лікарні Василю Паненко. Він передав хлопцям турнікети, бандажі і різноманітні ліки. А Діана Подолянчук зі своїми дівчатами з волонтерського центру завантажили авто продуктами та різними засобами гігієни і не тільки. З центру «Квадрат» Наталія Штогріна передала хлопцям маскувальні сітки. Тому моя роль в передачі авто була невелика. Це все робота десятків людей. І ці люди просто неймовірні! — каже Вадим Павлов. 

Консолідація зусиль влади, поліції та волонтерів з огляду на це є визначальною. Тим більше, що автівок на арештмайданчиках області не мало. У тому числі й таких, які не поспішають забирати власники. Волонтери зі свого боку готові виступити як посередниками, так і ініціаторами перемовин, передач та переобладнання по кожному окремому випадку. До того ж з обов’язковим дотриманням вимог законодавства. 

Волонтери звертають увагу: Україна нині у найбільшій біді. Мільйони з наших співвітчизників віддають на фронт останнє. Будьте із ними, а інакше нас не буде кому захищати!

Головний редактор RIA/20minut.ua також просить вінничан підтримати гривнею пошиття бронежилетів. Їх віддають бійцям на передову. 

  • Карта Приватбанку:
    5167 9855 0026 1946 (Павлов В.С.)

Слава Україні!


Читайте також:

В аеропорту Тель-Авіву літакам РФ вінничанин подавав сигнали прапором України. Його звільнили?

Кохання під час війни: скільки у Вінниці одружилося пар та народилося дітей

Георгій Самков заснував «банку допомоги» та ініціював виплату стипендій ветеранам спорту

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up