Бізнес «для ледачих». Як барчанин створив равликову ферму

Бізнес «для ледачих». Як барчанин створив равликову ферму
Ігор Козак на своїй равликовій фермі
  • Барчанин Ігор Козак вирощує на власній фермі дієтичну продукцію у вигляді… равликів.
  • Понад два роки він разом з дружиною та батьками займається фермою сімейного типу. В районі він став одним з перших у цій справі і поки що не відчуває конкуренції.
  • Фермер розповідає, що для вирощування равликів не потрібно великої території, вистачає навіть присадибної ділянки. У 2019 році йому вдалося виростити дві тони молюсків.

За рік до того, як розпочати власну справу, Ігор Козак вивчав тему розведення равликів у Тернополі.

— Кілька років тому, як накопичився певний капітал, ми дивилися в Інтернеті список креативних бізнесів. В одному відео серед ТОП-20 я побачив цю справу. Почав більше дізнаватися про розведення равликів. Сподобалось, що не потрібно багато землі, а ще це було чимось новеньким в Україні. Поки вдається. Позаминулого року виростили дві тони малька сорту Helix Aspersa Muller, який вважається чи не найпопулярнішим (вартість малька для вирощування однієї тонни на той час була близько 1000 євро), — розповідає Ігор Козак.

Відео дня

Равликова ферма розташована на 17 сотках землі у селі Широкому. Хоч для розведення равликів вистачить і звичайної присадибної ділянки, але все ж потрібні специфічні умови і особлива якість води. Ігор Козак згадує, як у 2019 році влітку була засуха і довелося висушити три криниці в селі, аби оросити територію.

— На 4 сотки йде куб води. Це має бути як мінімум свердловина і обов’язково потрібен аналіз води. Не кожна вода підійде для зрошення равлика, — каже Ігор Козак. — Равлики практично не хворіють, за півроку молюск повністю виростає, набираючи вагу в 30-40 разів, а взимку впадає у сплячку. Фахівці стверджують, що мільйон з гектара — це про равликів. Звісно, що у цій справі, як і у будь-якій іншій, є свої ризики, і якщо не дотримуватись певних правил та не мати основного багажу знань, то замість очікуваного мільйона можна залишитись ні з чим.

Равликів фермер не продає, а збуває за домовленістю, як сировину. Мріє відкрити власний ресторан, де будуть готувати страви з равликів. Наразі делікатесом смакують друзі — прищеплюють культуру споживання.

— Якщо до нас приїздять друзі на вихідні, то ми пригощаємо. І смажимо, і по-бургундськи готуємо. Але поки що не продаємо, — розповідає він. — Равлики дуже нагадують гриби, але цікаві вони тим, що майже не мають смаку.

Равликів, до речі, називають афродизіаком. Популярність м'яса цього молюска у країнах Європи обумовлюється його ніжною структурою та вишуканим смаком, складається воно з високоякісного і легкозасвоюваного білка, води і жирів. У хімічному складі — велика кількість вітамінів та мінеральних елементів.

Корисні властивості цього м'яса пов'язані, перш за все, із його дієтичними властивостями. Регулярне вживання равликів сприяє нормалізації вітамінно-мінерального балансу організму, зниженню рівня холестерину в крові та зміцненню серцево-судинної системи за рахунок жирних кислот тощо.

Ігор Козак говорить, що равликів можна адаптувати до улюблених продуктів: наприклад, з томатами чи травами. Равлики втягують всі смаки, з якими поєднуються при приготуванні.

— Ми куштували вдома равлика по-бургундськи, це коли його витягують з мушлі, додають до нього масло, зелень і сіль. Потім равлика потрібно перемістити назад в мушлю, скропити маслом і це все запекти у духовці. Пробували також тушкувати м’ясо равликів до спагеті на томатному соусі. Є дуже багато рецептів, тільки фантазія потрібна і хороший кухар, — всміхається Ігор Козак і додає, що потрохи родина друзі почали звикати до делікатесу в раціоні. Лише його батько перевагу надасть шматочку сала, а не равликам.  

Для України равликівництво поки що незаповнена галузь, але вже динамічно розвивається не тільки на внутрішнє споживання, але і на експорт. Вже сьогодні експорт равликів перевищує експорт такого стратегічного національного продукту, як сало, у кільканадцять разів, каже Ігор Козак.

Підприємець зазначає, що було б дуже добре, якби в Україні розвинулось внутрішнє споживання цього делікатесу. Через банальну відсутність попиту, страждають підприємці, адже сировину доводиться продавати на експорт за заниженою ціною.  

— Якби розвинулось внутрішнє споживання равлика в Україні, то це було б дуже прибутково. Равлик — це білки й амінокислоти, і в них зовсім немає холестерину, ще й засвоюється чудово. Тобто, для денної норми білка людині потрібно 12 равликів. У країнах, де активно їх їдять, значно здоровіші люди, — пояснює фермер.

У Барському районі сім’я Козаків стала першою у сфері розведення равликів. Ігор Козак зазначає, що якби було більше таких ідейних фермерів, було б краще.

— Тут чим більше нас тим краще, адже швидше готова партія і дешевші витрати на логістику. Може в майбутньому будемо конкурувати. У нас взагалі сільськогосподарська галузь занепадає. Було б класно, якби були державні програми, націлені на фермерські господарства, — підкреслює фермер.

Фото з Фейсбуку Ігоря Козака


Читайте також:

«Я вже мовчу, що це корупція». Що кажуть активісти й випускники про скандал у педагогічному

«Ми просто робимо те, що любимо». Історія вінничан, які відкрили на карантині власну справу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up