За рік до того, як розпочати власну справу, Ігор Козак вивчав тему розведення равликів у Тернополі.
— Кілька років тому, як накопичився певний капітал, ми дивилися в Інтернеті список креативних бізнесів. В одному відео серед ТОП-20 я побачив цю справу. Почав більше дізнаватися про розведення равликів. Сподобалось, що не потрібно багато землі, а ще це було чимось новеньким в Україні. Поки вдається. Позаминулого року виростили дві тони малька сорту Helix Aspersa Muller, який вважається чи не найпопулярнішим (вартість малька для вирощування однієї тонни на той час була близько 1000 євро), — розповідає Ігор Козак.
Равликова ферма розташована на 17 сотках землі у селі Широкому. Хоч для розведення равликів вистачить і звичайної присадибної ділянки, але все ж потрібні специфічні умови і особлива якість води. Ігор Козак згадує, як у 2019 році влітку була засуха і довелося висушити три криниці в селі, аби оросити територію.
— На 4 сотки йде куб води. Це має бути як мінімум свердловина і обов’язково потрібен аналіз води. Не кожна вода підійде для зрошення равлика, — каже Ігор Козак. — Равлики практично не хворіють, за півроку молюск повністю виростає, набираючи вагу в 30-40 разів, а взимку впадає у сплячку. Фахівці стверджують, що мільйон з гектара — це про равликів. Звісно, що у цій справі, як і у будь-якій іншій, є свої ризики, і якщо не дотримуватись певних правил та не мати основного багажу знань, то замість очікуваного мільйона можна залишитись ні з чим.
Равликів фермер не продає, а збуває за домовленістю, як сировину. Мріє відкрити власний ресторан, де будуть готувати страви з равликів. Наразі делікатесом смакують друзі — прищеплюють культуру споживання.
— Якщо до нас приїздять друзі на вихідні, то ми пригощаємо. І смажимо, і по-бургундськи готуємо. Але поки що не продаємо, — розповідає він. — Равлики дуже нагадують гриби, але цікаві вони тим, що майже не мають смаку.
Равликів, до речі, називають афродизіаком. Популярність м'яса цього молюска у країнах Європи обумовлюється його ніжною структурою та вишуканим смаком, складається воно з високоякісного і легкозасвоюваного білка, води і жирів. У хімічному складі — велика кількість вітамінів та мінеральних елементів.
Корисні властивості цього м'яса пов'язані, перш за все, із його дієтичними властивостями. Регулярне вживання равликів сприяє нормалізації вітамінно-мінерального балансу організму, зниженню рівня холестерину в крові та зміцненню серцево-судинної системи за рахунок жирних кислот тощо.
Ігор Козак говорить, що равликів можна адаптувати до улюблених продуктів: наприклад, з томатами чи травами. Равлики втягують всі смаки, з якими поєднуються при приготуванні.
— Ми куштували вдома равлика по-бургундськи, це коли його витягують з мушлі, додають до нього масло, зелень і сіль. Потім равлика потрібно перемістити назад в мушлю, скропити маслом і це все запекти у духовці. Пробували також тушкувати м’ясо равликів до спагеті на томатному соусі. Є дуже багато рецептів, тільки фантазія потрібна і хороший кухар, — всміхається Ігор Козак і додає, що потрохи родина друзі почали звикати до делікатесу в раціоні. Лише його батько перевагу надасть шматочку сала, а не равликам.
Для України равликівництво поки що незаповнена галузь, але вже динамічно розвивається не тільки на внутрішнє споживання, але і на експорт. Вже сьогодні експорт равликів перевищує експорт такого стратегічного національного продукту, як сало, у кільканадцять разів, каже Ігор Козак.
Підприємець зазначає, що було б дуже добре, якби в Україні розвинулось внутрішнє споживання цього делікатесу. Через банальну відсутність попиту, страждають підприємці, адже сировину доводиться продавати на експорт за заниженою ціною.
— Якби розвинулось внутрішнє споживання равлика в Україні, то це було б дуже прибутково. Равлик — це білки й амінокислоти, і в них зовсім немає холестерину, ще й засвоюється чудово. Тобто, для денної норми білка людині потрібно 12 равликів. У країнах, де активно їх їдять, значно здоровіші люди, — пояснює фермер.
У Барському районі сім’я Козаків стала першою у сфері розведення равликів. Ігор Козак зазначає, що якби було більше таких ідейних фермерів, було б краще.
— Тут чим більше нас тим краще, адже швидше готова партія і дешевші витрати на логістику. Може в майбутньому будемо конкурувати. У нас взагалі сільськогосподарська галузь занепадає. Було б класно, якби були державні програми, націлені на фермерські господарства, — підкреслює фермер.
Фото з Фейсбуку Ігоря Козака
Читайте також:
«Я вже мовчу, що це корупція». Що кажуть активісти й випускники про скандал у педагогічному
«Ми просто робимо те, що любимо». Історія вінничан, які відкрили на карантині власну справу
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 4 від 22 січня 2025
Читати номер