Вінничани перестали віддавати свої гроші військовим льотчикам

Вінничани перестали віддавати свої гроші військовим льотчикам
Рахунок збору коштів, відкритий вінницькими підприємцями для Повітряних Сил України, вмирає. Так кажуть самі бізнесмени. Коли починали цю справу, очікували зібрати мільйонів з десять. За місяць вінничани віддали льотчикам два мільйони. Більше мешканці авіаційної столиці держави військовим не жертвують.

„Ну, треба ж, жодного негативного відгуку! Феноменальна робота!” – це один із останніх коментарів у групі в фейсбуку „Сбор средств для ВВС Украины”.
Тут звітують про надходження, витрати, закупки і передачу у військові частини Повітряних сил речей, придбаних за благочинні внески вінничан. Відчитуються до копійки і розміщують фото актів прийому-передачі, знімки акумуляторів, рацій, запчастин. Ще є тут фото людей, які будуть користуватися на службі покупками, зробленими волотерами проекту за людські гроші.  
"Шановні патріоти України, дякую за підтримку нашого спільного з вами проекту", - писав один з ініціаторів збору коштів для військових авіаторів вінницький підприємець Андрій Ковальський, щойно благочинний рахунок запрацював.
Тоді він закликав вінничан брати участь у цьому проекті, бо „через бюрократію нашої системи отримані від держави гроші можна витратити тільки через систему корупційних тендерів”.
У Вінниці ж рахунок спеціально відкрили на недержавну структуру - міжнародну асоціацію офіцерів „Центр-Вінниця”, статут якої дозволяє без тривалих процедур надавати допогу військовим. Підприємці знайшли можливість швидко використовувати благочинні кошти за потребою, бо якраз почалося вторгнення „зелених чоловічків”. Доречі, й відкрили вони рахунок в Ощадбанку за кілька днів. А зазвичай ця процедура через паперову тяганину займає тижні.  
- Наша перевага – оперативність, оскільки ми на зв’язку безпосередньо з військовими частинами і виконуємо поставки багатьох необхідних матеріалів протягом одного-двох днів, минаючи всі бюрократичні процедури, що є в держструктурах, - кажуть волонтери проекту.
Закуповувати примудрялися за невеликі гроші. Як? Організатори пояснюють: щойно продавці дізнавалися, що в них купують за народні внески, спускали ціни. Нагадаємо, що ж купували за кошти вінничани: радіостанції, акумулятори для військових літаків та автомобілів, постільні комплекти, авіаприлади, автошини, запчастини для техніки.    
Днями ще один організатор проекту, підприємець Михайло Ткач, журналісту розказав: благочинний рахунок більше не поповнюється грішми. Людей розчарували події на сході? Ймовірно, про вінницький рахунок менше знали, ніж про центральні Міністерські. Люди кидали туди гроші, дзвонили на 565...
В решті, про використання тих грошей уявлення не мають. А вінницький проект, хоч і зібрав у десятки разі менше від отриманих Києвом народних мільйонів, він прозорий та оперативний. Рахунок, за словами організаторів, закривати не будуть. Але – проект вмирає без нових надходжень.
Нагадаємо, що вінницький благодійний рахунок анонсувався, як проект збору коштів на пальне для льотчиків. Михайло Ткач пояснив, чому купували інше: бо одна із фірм (підприємець не назвав її) подарувала паливо військовим авіаторам, як свою благочинну допомогу. Скільки? На таку ж суму, як рахунок зібрав – на два мільйони гривень.     
Що ж до центральних казначейських рахунків, то вони досі поповнюються. За останніми даними, станом на 30 квітня, у рамках акції “Підтримай Українську армію” на рахунки Міністерства оборони України надійшло більше 114 мільйонів гривень. На початку квітня люди подвоювали суму благочинних внесків за тиждень. Зараз народна щедрість спадає, але вона ще є - за один день, 29 квітня, центральні рахунки побільшали на мільйон.
20minut.ua розповідала, що за пропозиціями Генштабу Міноборони визначило: в першу чергу витрачати людські гроші будуть на бронежилети, маскувальні сітки, спальні мішки, засоби зв’язку і комплектуючі. І ми рахували, що новий бронежилет дістанеться тільки кожному десятому військовослужбовцю, а спальний мішок – кожному сьомому...
Ще в середині квітня народні депутати дозволили армії використовувати пожертвувані народні гроші у разі збройної агресії або збройного конфлікту, прийнявши зміни до ряду Законів. Але досі військові не звітували про витрачання пожертв, відданих українцями на підвищення боєготовності та зміцнення обороноздатності своєї держави.
 

Коментарі (7)
  • Anonymous

    Давно перестати треба давати гроші, вони гади перекривають їх на свої потреби, палканиклянчать гроші бо на пенсію виходят, за наші рахунки годують гннералів палканів в солдатьських столовах і це нормально.
  • Anonymous

    Если Донбассу говорили "нет никаких бандеровцев", то после 2 мая весь Донбасс увидел их.
  • Anonymous

    Этим ублюдкам-карателям из ВВС Украины после Славянска, Краматорска и Одессы следует готовиться к тюремной камере и военному трибуналу.
  • Anonymous

    Во время войны, Порошенко открывает заводы, а слюдей клянчут 5грн на разворованную армию за 30 лет! Вот пусть 1 миллиард и даст на самолеты! Его "месячная зарплата" позволяет это! Сука!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 У терцентрі відновили заняття з психології: навчаються долати стрес у воєнний час 20:28 Дешевше спекти чи купити? Порахували, у скільки обійдеться великодня паска у Вінниці photo_camera 20:11 Ліквідували три канали переправлення військовозобов'язаних через кордон play_circle_filled photo_camera 19:40 «Роби так, щоб тебе порекомендували». «ВінЄвроБуд» провели незвичний майстер-клас для дітей (новини компаній) Від читача 17:22 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 19:15 Дружині та сину загиблого прикордонника Андрія Павлюка вручили орден photo_camera 18:29 Чому тут трапляються ДТП? Розібрали з експертом перехрестя Вінниці з найбільшою кількістю аварій play_circle_filled photo_camera 18:02 Травень-червень без гарячої води: адреси, де проводитимуть ремонтні роботи 17:56 Просто неба у центрі Вінниці відкрили виставку подільських писанок play_circle_filled 17:46 Будівництво на Гоголя: кличуть на чергові слухання по цьому торговельно-офісному центру 17:35 Митці об'єдналися для створення картини на підтримку ЗСУ та встановили рекорд photo_camera 17:15 Не беріть у руки! На Вінниччині розкладають принади з вакциною проти сказу для диких тварин 16:03 Дах не ремонтував, але взяв за це майже 300 тисяч: директору товариства загрожує тюрма photo_camera 15:45 «Мені так добре серед цих мовчазних людей». Жінка прибирає чужі поховання, але не могилу мами play_circle_filled photo_camera 15:18 VinSmart Центр запрошує дітей на творчі майстеркласи до Великодня 14:17 Три учениці здобули перемогу на Міжнародному конкурсі з української мови photo_camera 13:13 Спорт і підтримка ЗСУ. У центральному парку провели забіг з благодійною метою photo_camera 12:10 Вчора внаслідок обстрілів окупантів загинули та постраждали мирні жителі 11:32 На благодійному забігу у Вінниці збирали кошти на квадракоптер 11:02 У Вінниці 20 вулиць без води та світла: адреси та причини відключень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up