Айдарівець Володимир Огородник: «У клітці СБУ морально важко...»

Айдарівець Володимир Огородник: «У клітці СБУ морально важко...»
Айдарівець Володимир Огородник після того, як його відпустили з-під варти під грошову заставу, розповів журналісту RIA, за що його «загребли» есбеушники

Айдарівця Володимира Огородника “взяли” СБУшники, нібито за торгівлю зброї. Потримали, а суд відпустив…за грошову заставу в 55 тисяч гривень. Чоловік припускає, його арешт може бути спланованою підставою…  

Колегія Вінницького обласного апеляційного суду зменшила суму грошової застави для утримуваного під вартою демобілізованого бійця батальйону «Айдар»  29-річного Володимира Огородника з 90 тисяч гривень до 55 тисяч гривень (його утримували під вартою за підозрою у перевезенні із зони АТО і продажу зброї та боєприпасів). Батьки, рідні і друзі зібрали необхідну суму і Володимир вийшов із слідчого ізолятора на волю. Після цього він провідав батьків, а тоді забрав дружину і дворічну дитину та поїхав у село Приборівка Липовецького району. Звідти родом його батько. Там Володимир виріс. Тепер балотується на посаду сільського голови.  Крім нього, у списках ще троє кандидатів - 24-річний хлопець, а також нинішній і колишній сільські голови. Кого з них підтримають виборці, стане відомо уже в неділю. Після затримання Володимир хвилювався, що його прізвище можуть викреслити з виборчих бюлетенів. Не викреслили. Чи пов’язане затримання Огородника з виборами? В чому звинувачують  його, патріота, який у бою за визволення міста Щастя отримав поранення у руку, а на Майдані йому прострелили ногу?

У мене дві версії

Відео дня

Володимира  Огородника затримали через тиждень після реєстрації кандидатом на посаду сільського голови. Таке співпадіння у часі наштовхує на думку, що його «замовили» недоброзичливці.

- Таке припущення потребує перевірки, - каже пан Володимир. – Чи має воно місце, стане зрозуміло з подальшого розслідування моєї справи. Не хочу поспішати з висновками, аби не бути голослівним. Скажу тільки, що дехто з працівників СБУ мають стосунок до одного із скандалів на території нашого села. Їм протистояли мої батьки.

Іншою причиною затримання Володимира могла стати помилка «чекістів». Принаймні, таку версію не відхиляє затриманий.

- Після ознайомлення з матеріалами, де йдеться про оголошення мені підозри, а також під час аналізу ситуації з адвокатом, я зрозумів, що СБУ вийшло на слід тих, хто можливо займався доставкою і продажем зброї. Серед них побачив прізвище бійця, з яким я служив і спілкувався. Думаю, що саме через стосунки з ним «загребли» і мене.

Володимир стверджує, що не відчуває за собою вини у скоєнні того, що йому приписують. Після демобілізації Огородник їздив у школи і зустрічався з учнями. Брав з собою макети автомата і кулемета. Їх демонстрація і розповідь про те, як користуватися, викликали більший інтерес, ніж суха розповідь. Згадував про те, як формувався «Айдар», як заняття з ними проводила легендарна нині Надія Савченко.

- Треба бути ідіотом, щоб після занять з дітьми робити те, в чому мене звинувачують, продавати зброю, - каже пан Володимир.

Звідки набої?

- Мого підзахисного Володимира Огородника затримали першого жовтня о 12 годині 40 хвилин, через п’ять хвилин після того розпочали обшуки, - розповідає адвокат Олексій Балманенко. – Їх проводили одночасно у квартирі у Вінниці і в сільському будинку, де мешкають батьки дружини Володимира. На квартирі не знайшли нічого підозрілого. У будинку в селі два макети – автомата і кулемета. Вони є у вільному продажу. У кишені камуфляжної куртки був один патрон до автомата. Причому, його калібр не підходить до муляжного автомата. Мій підзахисний не приховував від слідчих, що у нього зберігається один патрон, привезений із зони бойових дій. Пояснив це тим, що багато бійців тримали такі набої, як вони кажуть, для себе. На той випадок, щоб не потрапити у полон.

За словами адвоката, після проведених обшуків ситуація набуває загадкового характеру.

- Зверніть увагу, - наголошує адвокат Балманенко. – Обшук рюкзака, який був на плечі під час затримання Огородника, слідчі почали проводити через дві години після його затримання. До речі, обшук у квартирі і будинку на той час уже закінчився, він тривав приблизно стільки ж часу, тобто дві години.  Тобто слідчі уже мали інформацію про те, що вдома у затриманого не знайдено нічого підозрілого. Цілком ймовірно, що саме у цей момент у рюкзаку міг з’явитися невеликий пакетик із 30-ти набоями до автомата. Втім, це лише моє припущення. Бо насправді Володимир, за його словами, залишав рюкзак у знайомого у магазині на ринку, коли ходив за покупками.

Під час судового засідання, коли обирали запобіжний захід, затриманий стверджував, що ніяких набоїв у його рюкзаку не було, звідки вони там взялися, чоловік не знає, тому не може пояснити.

- Одного разу у газеті RIA я читав статтю про те, як СБУ затримувала у Вінниці чоловіка, який приїхав з Донбасу, - каже Володимир. – Ви є автором тієї статті. Того хлопця також затримували у людному місці, на тротуарі уздовж вулиці Пирогова, недалеко від «Урожаю».  Все відбувалося за таким само сценарієм, як зі мною. Коли той йшов по тротуару, біля нього зупинився бус, вистрибнули люди у масках, накинули мішок на голову. Словом, затримали. Тільки одна-єдина деталь не схожа на мою історію.

Володимир каже, дотепер пам’ятає фотографію з місця затримання, надруковану в газеті. Затриманий лежав на асфальті із наручниками на руках. А біля нього знаходилися граната і ще деякі речі. Тобто обшук речового мішка і кишень провели одразу. Ревізію мого рюкзака, чомусь, провели аж через дві години після затримання. Весь цей час я сидів у клітці із наручниками на руках.

- Як слідчі могли допустити, що одразу не обшукали речі і кишені мого підзахисного? – запитує адвокат Олексій Балманенко. – Адже його підозрюють у таких небезпечних кримінальних діяннях, називають мало не терористом. А раптом у рюкзаку виявилася б вибухівка?  А рюкзак дві години пролежав у будівлі СБУ.  

Адвокат вірить своєму підзахисному. Каже, людина, яка пройшла Майдан і брала участь у бойових діях, яка отримані на лікування кошти від міськради передала на потреби батальйону, не може раптово оступитися з праведного шляху. Принаймні, адвокат не вірить у висунуті підозри.

- Одна експертиза уже підтвердила про відсутність відбитків пальців підзахисного на тих 30-ти набоях, - каже адвокат. – Чекаємо результат ще однієї експертизи. Умовно її можна назвати генетично-молекулярною. Вона має показати, чи знаходився підозрюваний поруч з набоями. Якщо ні, то які тоді до нього претензії? Про те, що виявлена зброя є макетами, підтвердження експертів уже отримано.

Керівник прес-служби СБУ у Вінницькій області Ірина Єрмолова не коментує ситуацію. Наголошує, що слідчі не розголошують ні прізвища, ні імені, навіть вік затриманих. Про все це можна буде дізнатися тільки після того, як рішення прийме суд.

Знешкоджено злочинне угрупування торгівців зброєю

На сайті СБУ України повідомляється, що на Вінниччині знешкоджене злочинне угрупування, учасники якого торгували зброєю, доставленою із зони АТО. Організаторами є колишні бійці одного з добровольчих батальйонів - вінничанин і два мешканці області. В обласному центрі та кількох прилеглих селах співробітники Управління СБ України у Вінницькій області провели одночасні обшуки на 14 об’єктах: у приватних помешканнях, гаражах, складах, а також на території найбільш багатолюдного вінницького ринку, де зброя зберігалась безпосередньо у торговельному павільйоні, - йдеться у повідомленні. - З незаконного обігу вилучено два автомати, 4,6 кг тротилу, 15 гранат Ф-1 та РГД-5 із запалами, велику кількість набоїв різного калібру.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу України. Термін покарання за таке порушення - від двох до п’яти років позбавлення волі. Тривають оперативно-слідчі дії.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    диму без вогню не буває - менти скоріш за все взнали через своїх стукачів про нелегальний бізнес вояки і попросили поділитися, він відмовився, тепер буде ділитися з адвокатами та суддями... скупий платить двічі !!!

    Анонім reply Анонім

    Підстава, кінець року, потрібні звіти про розкриття, зірочки отримати, премію!

    Відразу здивувало, чому не зробили обшук на місці!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up