Таємна кімната в поліції. Як зберігають речдоки і коли повертають власникам (ІНФОГРАФІКА)

  • Туди має доступ тільки один співробітник, призначений генералом. Лише він розбирається, де стоїть цінне, лежить небезпечне та що пора спалити як непотріб.
  • Мова про кімнату зберігання речових доказів на Пирогова, 4 і про чоловіка, який три роки відповідає головою за все, що в ній знаходиться. 
  • Журналіст 20minut.uа дізналася, як охороняють потаємну поліцейську кімнату, що там складають, а які цінності ховають в банківському депозитарії.  
  • Весь шлях речових доказів, від вилучення до повернення власнику, редакція відтворила в інфографіці.
Таємна кімната в поліції. Як зберігають речдоки і коли повертають власникам (ІНФОГРАФІКА)

Награбоване, викрадене чи вилучене в якомусь іншому криміналі. Усі ті речі, які зібрала поліція, як докази злочинів, складають в кімнаті зберігання речових доказів. Така є в кожному підрозділі. Журналіст заглянула в ту, що на Пирогова, 4. Вона без вікон. У підвалі. В середину без спецдоступу не пускають.  

Як розповів 20minut.uа перший заступник керівника Вінницького міського відділу поліції, начальник слідства Максим Рижов, у кімнату зберігання речових доказів ніхто не має права зайти, крім одного співробітника. Відповідального призначають раз на рік, наказом начальника головного управління Нацполіції. Цей поліцейський зобов’язаний забезпечувати збереженість речей в кімнаті, утримувати її в належному стані, систематизувати масу доказів по роках і типу. Телевізор до телевізора, велосипед до велосипеда, комп’ютер до комп’ютера.

Всі речдоки за три роки

— У мене тут зберігаються речдоки за три останні роки, — каже головний по речовим доказам на Пирогова, 4 Михайло Пшук. — Звісно, я знаю, що де знаходиться. У сейфі зброя і наркотики. Усе інше на полицях складене. У окремому ящику ті речові докази, які за рішеннями судів треба знищити. Ми їх спалимо комісійно в котельні тут, через дорогу. Вона приватна, не платимо за це, маємо домовленість…   

Відео дня

Саму кімнату зберігання відповідальний не показав, бо заборонено. Продемонстрував тільки, що вона на сигналізації, виведеній на пульт поліції охорони і своєї чергової частини. Також кімната без вікон обладнана протипожежкою, вентиляцією і опалюється.

Чи бувало, що викликали вночі по тривозі відповідального за речові докази?   

— Так, було, але через технічні збої, нічого такого, — говорить Михайло.

Він на цьому місці третій рік. Приймає нові речдоки від слідчих, веде документацію, за потреби возить пакунки на суди, а після остаточних рішень — повертає крадене людям. Тобто видає ті речі, які у вироках присудили повернути власникам.

Чого немає в таємній кімнаті?

— Коли відповідальний отримує від слідчого речовий доказ, то записує його в журнал обліку, який веде за кожний рік окремо, — розповідає Максим Рижов. — Після цього складає квитанцію про отримання речового доказу і віддає взамін слідчому. Ця квитанція з номером вшивається в кримінальне провадження. При перечитуванні матеріалів, прокурор, потерпіла сторона, всі бачать, що річ вилучили і куди вона поділася.

Які ж речі зараз є в кімнаті зберігання речдоків на Пирогова? Які завгодно, крім продуктів (такі не зберігаються), грошей, коштовностей і цінних паперів. Гроші, золото, коштовне каміння та цінні папери поліція не тримає в своєму приміщенні. Вінницький міський відділ ховає особливо цінні речові докази в депозитарії «Укргазбанку».

В правилах бувають винятки

Як сказав Максим Рижов, усі речові докази мають пройти через арешт і кімнату зберігання, але інколи слідчі роблять винятки. Які речдоки можуть на час розслідування залишити власнику на відповідальне зберігання?

— Гроші можуть людині тільки віддати, якщо немає сумніву, кому вони належать, — говорить головний слідчий міста. — Ну, вкрали в людини 10 тисяч, а ці гроші вона складала на лікарню. Перефотографуємо, опишемо при понятих і віддамо людині, бо вони їй зараз треба, а не через рік. І слухання можуть роками тривати.

Долю вилучених речових доказів прописують у вироку обов’язковим пунктом. Рішення судів приходить в канцелярію поліції, а потім розписуються на виконання відповідальному за кімнату зберігання речових доказів. Михайло Пшук має зателефонувати людині, якій повертається її річ.

— Так буває, що люди приходять раніше, ніж нам надходять судові ухвали, — каже Максим Рижов. — Тоді людині треба написати заяву, що є така-то ухвала. Ми її перевіримо в Єдиному реєстрі судових рішень і, якщо вона дійсна, віддамо речові докази.

Він не згадав жодного випадку, аби вінничани скаржилися на те, що якась цінна річ зіпсувался в кімнаті зберігання доказів. А чи трапляється так, що люди не хочуть забирати свої речі з кімнати зберігання? У поліції кажуть, що переконують прийти і забрати, бо не повернення речей — це невиконання рішення суду, яке тягне за собою відповідальність.
 



Читайте також:

Куди жалітися на поліцейського чи прокурора? Зібрали всі адреси та телефони для скарг

Дорослі забирають речі в дітей на вулицях Вінниці. «Хочеш повернути, йди зі мною»

Перебігти дорогу перед машинами. Вінничани поширюють інформацію про нову суїцидальну гру
 

Коментарі (3)
  • Наталья

    Знаю, що телефони не вертають. Менти беруть собі
  • Вадим Бондарчук

    Хіба Рижова знову призначили першим заступник керівника Вінницького міського відділу поліції, начальником слідства? Його ж після цієї посади ще в тому році перевели в Гнівань...
  • Ols Kat

    Просю выдать во временное пользование два литра самогона
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Вінниці за сьогодні

21:11 Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих релігійних свят 19:43 На Вінниччині три медзаклади надають безкоштовну допомогу передчасно народженим немовлятам 18:07 Дванадцять класів та три роки профільної освіти: як зміниться навчання у вінницьких школах 17:46 Додому «на щиті» повертається Андрій Коценко, який понад рік вважався безвісти зниклим Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 17:44 Моделі морських дронів і корвету «Вінниця». Фінішував чемпіонат з судномодельного спорту photo_camera 16:33 Через низький рівень вакцинації на Вінниччині зростає кількість хворих на кашлюк 15:50 Найцікавіші відео про Вінницю. Яким наше місто бачать у різних популярних проєктах? play_circle_filled 15:24 До лав Небесного війська приєднався Геннадій Шуліков з Вінниччини 14:12 Уродженця Вінниччини генерала Олександра Яковця призначили головою Адміністрації Держспецтрансслужби 12:42 Наркозбувачка з Вінниці знову попалась на зберіганні наркотиків у великих розмірах photo_camera 11:47 Вінниця в Instagram. Кращі фото за тиждень, що минає photo_camera 11:23 Під час масованої ракетної атаки ворог серйозно пошкодив обладнання на чотирьох ТЕС 10:21 В останню земну путь вінничани проводжатимуть Костянтина Шушкова 09:07 Сьогодні відзначають Всесвітній день ветеринара. Історія, заборони та прикмети 27 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Афіша та квитки на Moemisto.ua Афіша:
keyboard_arrow_up