Вінниця велосипедна, поїхали!

  • Ярова Світлана
  • Автор: Ярова Світлана
  • Депутат Вінницької міської ради VII скликання, секретар постійної комісії міської ради з питань планування, фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку.

  • access_time

Мій тиждень велосипедиста складався з чотирьох днів активного катання та трьох днів спостереження за іншими велосипедистами. 

Передували всьому відмовляння друзів, та консультації з досвідченими велосипедистами з приводу того, як потрібно себе поводити в різних ситуаціях, та які обов’язкові елементи одягу мають бути у будь-якого велосипедиста. Чи ти їдеш в офіс, чи ти просто катаєшся по місту. 

Для мене було не зрозумілим, як можна сісти на велосипед в офіційному одязі. Я бачила, як в офісних костюмах та кросівках люди їздять на велосипедах в Голландії, Німеччині та Британії. Приїжджають в офіс, змінюють взуття та продовжують свій робочий день. Та мені складно було уявити це в українських реаліях. Виявляється можна все, та обов’язково потрібно дотриматись кількох золотих правил перед поїзкою на велосипеді: утеплити коліна, руки і одягнути головний убір. Також обов’язковим елементом для поїздки на велосипеді є окуляри, про захворювання рогівки ока, спричинених катанням без окулярів, я вам розповідати не буду. 

 Отже, перший мій виїзд відбувся спільно з Яковом, активним вінничанином, котрий написав мені ряд зауважень з приводу велоінфраструктури в соціальній мережі фейсбук, тому ми з ним поїхали вивчати найпроблемніші зони для велосипедистів. Одразу підмітили, що є нові велодоріжки, а є велосмуги сумісного використання, котрі були нанесені фарбою на території існуючих тротуарів чи доріг. Така практика почала використовуватись на звернення велосипедистів міста, з метою відокремити для них законне місце для пересування. Нові велодоріжки значно відрізняються, за якістю покриття, від велосмуг та зважаючи, що одночасно капітальний ремонт всіх велодоріжок в місті провести неможливо, ці роботи виконуються поступово, згідно стратегії розвитку міста до 2020 року.  

Загалом, в 2013 році депутати Вінницької міської  ради за ініціативи тоді ще мера Гройсмана, проголосували за прийняття Програми розвитку велосипедного руху у м. Вінниці на 2013 – 2020 роки. Згідно цієї Програми до 2020 році у Вінниці має бути облаштовано ряд велопарковок та велодоріжок. Тому ми спостерігаємо тенденцію, коли в місті проводять капітальні ремонти чи реконструкції місць загального користування – в проекті завжди включена велодоріжка. 

Велосипедна карта міста в 2020 виглядатиме приблизно так: 

Цього дня я також познайомилась з активними учасниками Вінницької велотусовки, та дізналась про ряд заходів, які проходять в Вінниці для популяризації велоруху, паради, заїзди, навіть нічні велокатання. 

На другий велодень я поїхала випробовувати нові вінницькі велодоріжки та пересувалась переважно вулицями Порика, Юності, Космонавтів. Та мала вечірню прогулянку з моїм братом, котрий вже більше 5 років пересувається по місту велосипедом. Щоправда в Вінниці лише рік, до цього він жив в Лондоні і прийняв для себе рішення, що для хорошого самопочуття та гарного настрою пересідає з авто на велосипед. Я довго не могла зрозуміти як він пересувався велосипедом в самій дощовій столиці світу, та цієї осені мала змогу побачити таких самих відчайдухів і у Вінниці. Нажаль не маю багато знімків з цієї прогулянки, так як вимкнувся телефон, та я змогла його трохи підзарядити від нових вуличних розеток на проспекті Космонавтів та ще зробила фото майбутніх велодоріжок Вінниці.  

Висновок - вечірня велоВінниця прекрасна! 

Коментарі (0)

Сьогодні я змушена від’їхати з Вінниці на навчання MPA до Львову. Львів також знаний своїми велошляхами тому...

Понеділок день і так важкий, а коли тобі потрібно все встигнути пересуваючись велосипедом, тебе мимоволі охоплює жах. “Як...

Мій тиждень велосипедиста складався з чотирьох днів активного катання та трьох днів спостереження за іншими велосипедистами.  Передували...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up