Вінницькі депутати все рідше користуються своїм правом на виступ на сесії

25 жовтня 2020 року відбудуться вибори до місцевих рад України, тому рік очікується гарячий і насичений політичними баталіями. А от минулий 2019 рік для депутатів Вінницької міської ради був відносно тихим і спокійним, ба більше, якщо порівнювати з 2018 роком, то депутати стали більш пасивними і ще рідше виступали на сесіях міської ради. 

Так, якщо у 2018 році 35 з 54 депутатів не брали слово для виступу, то у 2019 році 46 депутатів Вінницької міської ради мовчки голосували за проекти рішень. 

Найактивнішою в контексті виступів на сесіях та обговорень різних питань, як і минулоріч, залишається депутатка від ВО «Батьківщина» Ганна Давиденко, яка виступала на чотирьох засіданнях з 11, які відбулись у 2019. Часто ці виступи перетікали у конфлікти з колегами, директорами департаментів, міським головою та супроводжувались взаємними звинуваченнями в популізмі, проте своїм правом пані Ганна користувалась. Адже у ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад» закріплена норма, відповідно до якої місцевим обранцям гарантоване право «виступати з обґрунтуванням своїх пропозицій та з мотивів голосування, давати довідки» (п.12 ч.2 ст.19 Закону). Депутати мають право пропонувати питання до розгляду радою та її органами, вносити пропозиції та зауваження до порядку денного засідань ради та її органів, порядку розгляду обговорюваних питань та їх суті. Тобто законодавець забезпечив місцевих депутатів доволі широким спектром інструментів для активної участі у роботі ради та представлення інтересів громадян. 

Виступи Ганни Давиденко стосувались роботи комунальних підприємств, зокрема КП «Вінницяміськтеплоенерго», КП «Вінницяоблводоканал» та вставки земельного податку.

Володимир Базелюк (ВО «Свобода») двічі брав слово для виступу і піднімав питання законопроекту про вільний ринок землі в Україні та про факт «рейдерського захоплення» консервного заводу у Вінниці.

По одному разу виступали депутати ПП «Вінницька Європейська стратегія» Наталя Панчук, Олександр Парвадов та Володимир Малінін, а також Віктор Кривіцький (БПП «Солідарність») Віктор Мартинюк (ВО «Свобода») та Юрій Іорданов (ВО «Батьківщина»).

Усі ж інші депутати жодного разу не виступали на сесіях міської ради. Аргументація для такої низької активності депутатів щодо використання свого права на виступ на сесії у депутатів залишається такою ж як і у 2018 році - усі питання порядку денного детально опрацьовуються під час засідань депутатських комісій, тому саме на них вносяться усі зауваження і пропозиції. Оцінку ж таким діям обранців дадуть мешканці Вінниці на прийдешніх місцевих виборах, до яких залишилось близько пів року.

Наразі за постійними оновленнями кампанії можна стежити: 
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад»

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація».

Коментарі (0)

 ГО «Центр громадської активності «Результат» у межах всеукраїнської громадської кампанії «Атестація...

У середу, 13 грудня, о 11:30 відбудеться пресконференція «Результати проведення прийому громадян депутатами Вінницької...

ГО «Центр громадської активності «Результат» у межах громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих...

Як вінницькі депутати відвідували сесії та комісії у 2022 році

ГО «Центр громадської активності «Результат» у рамках громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up