Розливні квас і мохіто популярні у спекотні дні. Ми перевірили, чи якісні ці народні продукти

Розливні квас і мохіто популярні у спекотні дні. Ми перевірили, чи якісні ці народні продукти
Авторка статті (зліва) і професор кафедри товарознавства, експертизи та торговельного підприємництва ВТЕІ Ірина Власенко
  • Розливний квас та мохіто, які продають на зупинках та на площах Вінниці, є справжнім народним напоєм. Це один із доступних способів втамувати спрагу влітку в умовах міста.
  • А чи якісні ці смачні напої, які так полюбилися і старому і малому? Запитали в товарознавців Вінницького торговельно-економічного інституту.

У Вінниці та області щоденно продають 15-20 тонн розливного квасу і мохіто. Місцеві виробники квасу, який реалізують на вулицях нашого міста, переконують, що це натуральний продукт бродіння.

Сьогодні квас та мохіто розливають у спеціальні 25-літрові термокеги. У спекотну погоду такий об’єм розкуповують за годину. По місту 1600 таких ємностей. Раніше квас продавали з металевих автоцистерн, але на сьогодні їх більше не використовують. Продали на села.

Кажуть, рецепт приготування розливного вінницького квасу за два десятиліття не змінився. Його виготовляють з концентрату квасного сусла на основі житнього та ячмінного солоду, цукру, дріжджів та води з артезіанської свердловини. 

Відео дня

На виготовлення однієї партії квасу йде близько 14-16 годин. Термін придатності: дві-три доби. Після розлиття у термоємність та охолодження він відразу вирушає до споживачів. У місті працює близько 80 пунктів, через які реалізують напій. 

Мохіто виготовляємо інакше. Основу «лимон-лайм» закуповують в німецькій компанії Döhler. Кажуть, що це натуральний компонент, який додають у воду разом з цукровим сиропом. Далі напій охолоджується до двох градусів та розливається.

Чи справді вуличні квас і мохіто натуральні напої і чи немає в них барвників — ми запитали в експертів, фахівців кафедри товарознавства, експертизи та торговельного підприємництва Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ.

— Штучні барвники можуть бути шкідливі для здоров'я, особливо для дітей, — розповідає професор кафедри Ірина Власенко. — Тому виробники на етикетці пишуть, чи містить напій штучні барвники, підсолоджувачі синтетичного походження. Адже не всім рекомендуються цукрозамінники, дітям до семи років взагалі не бажано їх вживати.

В побутових умовах наявність штучних барвників в напоях можна перевірити за допомогою оцту. Взяли для досліду квас, оскільки він має яскравий колір, а мохіто майже прозорий.

— Якщо колір буде змінюватися, то це натуральний барвник, якщо колір залишається незмінним, то це синтетичний барвник, — говорить Власенко. — Під час нашого експерименту колір квасу став світлішим і яскравішим. Це значить, що напій має свій натуральний колір.

Фахівці рекомендують вуличні напої зберігати при температурі не вище 20-ти градусів. Неосвітлений квас може зберігатися до трьох днів, темний — до семи днів.

В лабораторіях Вінницького торговельно економічного інституту КНТЕУ ми перевірили вуличні напої ґрунтовніше. 

— Ми також провели досліди на кислотність напоїв і визначили вміст сухих речовин або цукру, —прокоментувала фахівець-товарознавець. — Кислотність квасу 2.6 сантиметрів кубічних на 100 мл, наявність цукру 6.6. В мохіто кислотність 2.8, цукру 6.8. Тобто продукти натуральні, рекомендовані до вживання.

Відео Володимира Бабкова

 

Читайте також:

Без крововиливів і поламаних кісток: ми дізналися у фахівців, як має виглядати якісна курятина

«Я вже 50 років у цій річці купаюсь і тьху-тьху». Як містяни відпочивають на пляжі «Хімік»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (33)
  • Людмила Пастушенко

    Я лично.не могу это пить.сразу изжога.Кислотность сильно поднимается.Кому то подходи .Как по мне .то лучше.чем то.что было в больших бочках.раньше.Но вот помню и автоматы с газводой .можно было попить и просто чистую воду.Сейчас этого нет.🤔
  • Юннка Горенюк

    Читаю коментарі і не перестаю дивуватися, як люди, які взагалі не орієнтуються у якості чи стерильності цього напою можуть писати такі відгуки! Село- другосортне- люди, ви про що взагалі?! Можливо ці діжки віддали взагалі під інше використання, Ви про це не подумали? А про стерильність- ми з чоловіком особисто їздили на завод, щоб побачити все на власні очі, бо в мене діти його п'ють, та й ми полюбляємо. Все миється добросовісно! А на рахунок рецептури- читайте, будь ласка, уважно статтю- там все вказано. Смаки у всіх різні і пити чи ні вирішує кожен сам, але навіщо ж лити бруд?! Ми ж європейці! А як же своє для своєх? Ці напої виробляються вінничанами для вінничан. Цей завод виробляє не тільки цю продукцію а й хрін, гірчицю, палички- все якісно і смачно! Я особисто це вживаю і всім рекомендую
  • Vitaliy Kukhar

    фу… огидний сайт… реклами понасовують у всі дири
  • Людмила Могир

    А санітарні умови, при яких продають цей "квас" - це окрема тема. Я споглядала таку картину: дівчинка продавчиня, сидячи на стульчику ковиряла ножицями нігтики на ногах, а ніжки ті були чорніше чорного (літо, спека, шльопки, ну таке), а потім цими руцями наливала бажаючим свіжого кваску... смакотєнь...

keyboard_arrow_up