Без крововиливів і поламаних кісток: ми дізналися у фахівців, як має виглядати якісна курятина

Без крововиливів і поламаних кісток: ми дізналися у фахівців, як має виглядати якісна курятина
Фото: Ірина Власенко, професор ВТЕІ Київського національного торговельно-економічного університету
  • Курятина — відмінне джерело білка, корисних амінокислот і мінімум калорій. Промислова курятина ще й готується швидко, демократична за ціною, універсальна за смаком — все це робить її частим гостем на нашому столі. А чи насправді м’ясо курки, яку нам пропонують сучасні виробники, без антибіотиків і гормонів?
  • Дізнавалися у фахівців Вінницького торговельно-економічного інститут КНТЕУ.

Через дороговартісну телятину та свинину українці перейшли на курятину. За рік пересічний українець з’їдає приблизно 25 кілограмів цього продукту, кажуть фахівці. Проте м'ясо курки може бути небезпечним. І все через антибіотики та гормони, якими годують курчат-бройлерів.

Ірина Власенко, професор кафедри товарознавства, експертизи та торговельного підприємництва ВТЕІ Київського національного торговельно-економічного університету допомогла розібратися, чи так це насправді.

Відео дня

— Промислова курка з моменту появи з яйця до її забою живе 40-45 днів, — говорить Ірина Власенко. — Її природа така, що вона за цей період набирає необхідну масу тіла, звісно, кальцію і всіх поживних елементів набирати не встигає. Звичайно антибіотиками і гормонами її теж годують. Виробники дають антибіотики птиці від інфекційних хвороб, для збереження поголів'я на великих підприємствах. Ну і гормонами для росту теж годують. Є допустима норма кількості речовин, яка не несе загрози для організму людини. Згідно із законодавством, за кілька днів до забою виробники зобов'язані припинити подачу антибіотиків і гормонів, щоб вони вивелись з організму курки. Гормони — це білкові речовини, а значить під дією високих температур розкладаються. Так, що боятися їх не варто, кажуть в Торговельно-економічному.

За словами фахівців інституту, якість курятини залежить не лише від виробника, а й від умов, в яких зберігається м'ясо птиці у продавців.

— Навіть найякісніша птиця, якщо її не правильно зберігати і реалізувати, може бути шкідливою, — каже професор інституту. — Інколи в процесі реалізації можуть обробляти хлором і пеніциліном.

Краще обирати не заморожену, а охолоджену птицю. Кількість води в курці має бути не більше 5% . В замороженій — води в рази більше. Після приготування вона перетворюється на холодець. Значить, виробники додають карагінати. Експерти-товарознавці кажуть, що це витяжки з водоростей і вони не шкідливі для людей.

— Заморожена птиця може бути не свіжою, адже її можуть кілька разів заморожувати-розморожувати. Якщо була заморожена, а потім її продають як охолоджену — можемо це визначити. Потрібно натиснути на м'ясо і подивитися: якщо вмятина не вирівнюється, продукція піддавалася заморозці, або це не свіжа птиця. Охолоджена курка зберігається не більше 7 діб. Якщо термін зберігання більший — це гарантія що вона нашпигована антибіотиками.

Також при купівлі курятини фахівці рекомендують звертати увагу і на такі речі.

— Перед покупкою звертайте увагу на розмір курки: грудка має бути не більше 20 см, ніжка —15 см, щоб частини птиці не були гігантських розмірів. Без сторонніх запахів. Подивіться на колір шкірки, він має бути біло-жовтуватий. Не купуйте курятину з червоно-синіми плямами на м'ясі (сліди від уколів, крововиливів і морозоопіків). Кістки мають бути світлими, курятину з чорною кісткою і з переломами не беріть.

Перед вживанням фахівці рекомендують довго вимочувати курятину, а готувати слід при високих температурах.

— Замочіть на дві години птицю в чистій воді, а краще проварити і перший бульйон злити, тоді ви будете впевнені, що там ніякої шкоди не буде, — ділиться Ірина Власенко. — Готувати рекомендую при високих температурах не менше години. Малим дітям промислову курятину часто давати не слід.

Читайте також:

На море з малечею. Що потрібно з собою мати і що варто знати?
Чому «цвіте» вода у водоймах і де в спеку не рекомендується купатися?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Светлана Огородник

    Курятину от Косюка не покупаю. Наша Ряба сплошная отрава.
  • Galina Sergienko

    Я курятіну ,,Рябу"не купую і батькам не дозволяю.
    Тому їжте її самі.
  • Galina Panasiuk

    На полицях магазинів безпечної курятини не продають!!! Її вже і в селі не особливо купиш без тої ядді,що дають їсти кврям задля швидкого росту!
  • Таня Вавилова

    Вот ещё бы , эта милая женщина сказала ,, в каком магазине можно купить такую курятину ,,

keyboard_arrow_up