Чому «цвіте» вода у водоймах і де в спеку не рекомендується купатися?

Чому «цвіте» вода у водоймах і де в спеку не рекомендується купатися?
Фото ілюстративне
  • З настанням спекотного літа, ми все частіше спостерігаємо, як вода у більшості водойм стає зеленуватою.
  • Чому це відбувається? І яких водоймах небезпечно купатися? Розповідають фахівці.

Природна водойма є збалансованою екосистемою, яка самоочищується і самовідновлюється. Цей природний стан може бути порушений в результаті природного старіння, штучного забруднення водойми органічними речовинами, затяжної спеки.

«Цвітіння» води — це природне явище, яке проявляється в зміні забарвлення води внаслідок масового розмноження синьо-зелених водоростей — ціанобактерій. Вода з прозорої стає мутновато-зеленою, а незабаром і зовсім набуває яскраво-зеленого кольору. Бактерії розвиваються тоді, коли у воді є достатньо фосфору та азотовмісних органічних сполук. При розкладанні вони інтенсивно забирають з води кисень.

Синьо-зелені водорості масово поширюються при температурі від 20 °C, саме тому це явище характерне для спекотного літнього періоду.

Відео дня

— Через розмноження синьо-зелених водоростей, які споживають з води кисень і виділяють токсичні речовини, відбувається зниження концентрації розчиненого кисню у воді, що є передумовою для замору риби, — розповів Олег Ющук, заступник начальника Державної екологічної інспекції у Вінницькій області. — Масова загибель риби є загрозою для флори і фауни таких водойм.

До цвітіння води може призводити надходження у водойми мінеральних, особливо азотних і фосфатних добрив, синтетичних мийних засобів, органічних забруднюючих речовин, скид побутових відходів, — говорять екологи.

Періодично лабораторія Державної екологічної інспекції у Вінницькій області робить контрольний забір води в наших водоймах. Переконують, що вода цвісти стала менше, а от рівень амонію досить високий.

— Головними джерелами надходження амонію у водойми є тваринницькі ферми, господарсько-побутові стічні води, стік із сільгоспугідь при використанні амонійних добрив, а також стічні води підприємств, — зазначили представники екологічної служби.

Небезпека відпочинку на водоймах у спеку 

Зараз температура повітря близько 30 градусів. Щоб охолодитися та легше перенести спеку, люди йдуть відпочивати на міські пляжі до водойм. Проте далеко не в усіх них безпечно купатися.

Як, та де відпочити, щоб не підхопити інфекційну хворобу — дають поради медики.

  • На яких пляжах можна купатися?

Для того, щоб покупатися та відпочити, варто обирати лише ті пляжі, за якими доглядають комунальні підприємства, та де регулярно перевіряють якість води.  

На таких пляжах мають бути встановлені позначки або прапори зеленого, жовтого чи червоного кольору, за якими можна визначити — де дозволяють, рекомендують чи забороняють заходити у воду. 

Торік в липні фахівці Вінницького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області спільно з представником Вінницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби відібірали проби води з водойм у місцях купання людей на території обласного центру. 

Вінницькі пляжі «Гонти»та «Хімік» не пройшли перевірку якості води на відповідність санітарним вимогам. Держпродспоживслужба забороняє купатися, там виявили кишкову паличку. Водночас «Центральний» пляж та вода у Вишенському озері були визнані допустимими за санітарними нормами. 

  • Яким має бути безпечний пляж?

Ліпше не купатися на диких, тобто необлаштованих пляжах. 

Для відпочинку варто обирати пляжі, за якими доглядають комунальні підприємства. Там працівники стежать, щоб у воду не скидали різний бруд, щоб дно пляжу мало безпечний рельєф. Водолази обстежують і очищають дно. Дбають, аби пісок був чистим.

На таких пляжах щодня прибирають сміття, проводять щосезонні протиепідемічні заходи. Там є кабінки для переодягання, навіси від сонця, лави для сидіння, фонтанчики з питною водою, душові установки й туалет.

Також там є медики та рятувальники, які чергують на постах, та під’їзди для швидкої допомоги. 

  • У яких водоймах не варто купатися?

У тих, де немає протоку води: у ставках та озерах. Там у спекотну погоду може розмножуватися кишкова паличка.

Також не варто купатися в тих водоймах, біля яких розташовані очисні споруди, заводи, фермерські господарства. А ще там, де цвіте вода або плаває сміття.

Не варто заходити у воду після сильного дощу, коли пестициди та бруд можуть стікати у водойму.

  • Як уникнути зараження у воді?

Важливо не ковтати воду та не купатися, якщо на тілі є відкриті рани. Одразу після купання — сходити в душ. У жодному разі не можна мити овочі та фрукти водою з озера чи ставка. 

Також потрібно контролювати, щоб дитина не ковтала воду з водойми.

  • Що таке кишкова паличка?

Під час досліджень якості води у водоймах доволі часто виявляють лактопозитивну кишкову паличку, через що в них забороняють купатися. 

Кишкова паличка — це бактерія, яка живе в кишківнику людей і тварин. У воду вона може потрапити разом із побутовими та каналізаційними стоками, відходами життєдіяльності.

  • Чим небезпечний лептоспіроз?

Під час купання у водоймах, де не перевіряють якість води, можна також інфікуватися лептоспірозом. Це інфекційна яку спричиняє збудник-бактерія Leptospira. Якщо не лікувати хворобу, то вона може призвести до ураження нирок, печінки, запалення оболонок головного і спинного мозку. 

Джерело збудників лептоспірозу — інфіковані тварини. У воду збудник хвороби потрапляє із їхньою сечею. У тіло людини збудник лептоспірозу проникає через тріщини, порізи, рани на шкірі чи через очі, ніс, рот. Від зараження до хвороби може минути від двох днів до чотирьох тижнів.

Симптоми інфікування: головний біль, гарячка, біль у м’язах, почервоніння очей, діарея, висипання. В разі винекнення недуги — звертайтеся до лікаря.

 

Читайте також:

Екологи про «річку» добрив у селі Клебань. Що показали результати досліджень?

На двох пляжах міста заборонили купатися. Там виявили кишкову паличку

«Моря немає, то хоч в річці покупаємось». Як вінничани відпочивають на міських пляжах

Як охолодитися в спеку без кондиціонера? Тримайте практичні поради

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Людмила Пастушенко

    Треба не тiльки перевiряти.констатувати та забороняти а й щось робити.за для покращення стану води у водоймах.Й про те що робиться. повиннi знати люди.
  • Patricia Maya Maya

    Вам потрібен швидкий і надійний кредит під 2%? зв’яжіться з нами електронною поштою, якщо ваш кредит вимагає від 5000 до 500 000 $/€: [email protected]

  • Павел Радостев

    Перевіряли минулого року. А що сьогодні? Чи будемо знати це у липні 2023?
  • Ядвига Фениксовна

    Зелений борщ.

keyboard_arrow_up