Екологи про «річку» добрив у селі Клебань. Що показали результати досліджень?

Екологи про «річку» добрив у селі Клебань. Що показали результати  досліджень?
Потік добрив перетворив дорогу на місиво
  • Завершено лабораторні дослідження  рідини, витік якої стався у селі Клебань Тульчинського району.
  • Які висновки екологів?
  • Результати дослідження води з криниць ще тривають, їх проводить ГО «ЕкоДія».

Витік рідких органічних добрив завдав негативної шкоди навколишньому природному середовищу у селі Клебань. Про це повідомив 20minut.ua

керівник Державної екологічної інспекції у Вінницькій області Юрій Дубовий. За його словами, лабораторно підтверджено перевищення встановлених норм низки показників шкідливих речовин у ґрунті і воді.

На прохання журналіста, посадовець надав довідку з конкретними результатами лабораторних досліджень.

Відео дня

Нагадаємо, наприкінці червня стався витік рідких органічних добрив з цистерни, що знаходилася край поля на узвишші біля центральної дороги «Тульчин-Ладижин». Під час їх переливу з цистерни в іншу ємкість пошкодили кран, тому зупинити витік не було можливості.

Рідина «річкою» залила проїжджу частину

Рідкі добрива доставили з біогазового комплексу, що належить МХП «Зернопродукт». Саме тому першими приступили до ліквідації наслідків надзвичайної події представники названого підприємства.

Була задіяна техніка, внизу викопали резервуар, аби рідина не потрапила в річку. Проїжджу частину автомобільної траси вкрили соломою, вона частково вбирала в себе пролиті добрива.

Наступного дня після надзвичайної події фахівці державної екологічної інспекції в області прибули на місце і взяли проби рідини у місці її скупчення, а також ґрунту і води зі струмка Безіменний, в який потрапила речовина.  

«Ми не тільки перевірили факт забруднення навколишнього середовища, — розповідає Юрій Дубовий. — Контролювали ліквідацію наслідків надзвичайної події».

За словами співрозмовника, забруднену ділянку дороги змивали водою із використанням дезінфікуючих засобів. Цим же розчином обробили обочину, по якій також стікала рідина. Потім її відкачували насосами з викопаного резервуару і вивозили на поля. Так само раніше зробили з рідкими добривами, що зібралися в резервуарі. Солому теж прибрали з дороги. Її складували на сміттєзвалищі. У подальшому її компостують. Принаймні так пояснив співрозмовник.

Олена Бучацька, представниця прес-служби ПрАТ «Зернопродукт», пояснила, що вилив рідких органічних добрив стався внаслідок ДТП. Рідкі органічні добрива вносять на поля задля підвищення урожайності та забезпечення родючості ґрунтів.

За її словами, в цистерні було 98 відсотків води і два відсотки органічних добрив на основі курячого посліду.

І вода, і органічні добрива не спричиняють негативного впливу ні на людину, ні на довкілля, тобто є абсолютно безпечними, стверджує співрозмовниця.

Що показали результати лабораторних досліджень?

За результатами лабораторних досліджень,  у ґрунті, куди проникла рідина, виявлено перевищення встановлених норм амонію (у перерахунку на азот амонійний) у 2,3 рази, у перерахунку на нітрати — у три рази, фосфору — в 1,2 рази. Екологи пояснюють це тим, що на одній ділянці була зібрана велика концентрація рідких добрив.

Проби води відібрано у місці потрапляння рідкого добрива у струмок Безіменний. У воді зафіксовано перевищення по вмісту азоту амонійному у 2,08 рази, хімічних сполук кисню — в 1,2 рази, біологічних сполук кисню —1,1 рази.

Висока концентрація амонію (аміаку) в питній воді призводить до серйозних порушень кислотно-лужного балансу в організмі.Навіть

Навіть у спеку худоба п’є не хотячи

Один з жителів села Клебань, який у свій час першим повідомив про надзвичайну подію, звати його Василь, розповів, що проби води з криниць брали представники ГО «ЕкоДія». Однак дослідження ще не завершили, принаймні, мешканцям села їх не повідомили.

«Воду на аналіз брали з криниць на вулиці Подільська, — говорить пан Василь. —  Вона знаходиться найближче до тієї ділянки поля, де вносили рідкі добрива і стався їх вилив. Там є одна громадська криниця, що знаходиться на вулиці, і є колодязі на подвір’ях людей. Не можу точно сказати, зі скількох з них набирали воду…»

За словами співрозмовника, йому відомо, що люди скаржаться на погану якість води в криницях. «Навіть у таку спеку худоба п’є, але не  хотячи», — каже чоловік.  Він розуміє, що причина поганої якості колодязної води не тільки в тому, що стався витік рідких добрив. Каже, ними щороку щедро поливають поля. А де вони діваються? Потрапляють у підземні води, а звідти у криниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up