Як охолодитися в спеку без кондиціонера? Тримайте практичні поради

Як охолодитися в спеку без кондиціонера? Тримайте практичні поради
Фото ілюстративне
  • Аномальна спека в липні б'є рекорди, спричиняє дискомфорт, виснажує і може нашкодити здоров’ю.
  • Існує безліч інших способів, як охолодитися в спеку.
  • Практичні поради, як врятуватися від складної погоди, дають вінницькі медики.

Влітку, де б ми не знаходилися — вдома або на роботі, весь час страждаємо від спеки. І в голові лише одна думка: хоч би подув вітерець. Існує безліч інших способів, як охолодитися в спеку. У цій статті ми розглянемо корисні поради — хоч щось вам та стане в нагоді. Особливо, коли за вікном 30+.

1. Повішайте на вікна щільні темні штори або жалюзі. Вони будуть стримувати сонячні промені, які проникають в приміщення і нагрівають предмети інтер'єру. Однак доведеться їх тримати закритими майже весь день, щоб зберегти прохолодну температуру.

Відео дня

2. Наклеїти плівку на вікна. Є спеціальна сонцезахисна плівка, яку можна приклеїти на скло. Вона допомагає пережити спекотні дні тим, у кого вікна виходять на сонячну сторону. Як варіант — наклеїти на вікна тонувальну плівку для автомобілів.

3. Правильне провітрювання. Кращий час для провітрювання квартири – раніше ранок і пізній вечір. До 8-ї ранку в приміщення потрапить прохолодне повітря, а після 22:00 спека вже спадає. Якщо є така можливість — тримайте вікна відкритими всю ніч. А закривайте їх вранці — до настання спеки.

4. Зволоження повітря. Можна купити звичайний зволожувач і заливати в нього крижану воду. Можна додати пару крапель лимона. Якщо немає можливості користуватися спеціальним зволожувачем — підійде і звичайний пульверизатор. Розпорошувати потрібно крижану воду в годину-півтори.

5. Вимикайте всю побутову техніку в будинку. Вся побутова техніка, яка включена в розетку — нагріває повітря. Тому, відключайте кавоварки, чайники, телевізори та іншу техніку, якщо ви нею не користуєтеся.

6. Замініть лампи в будинку. Найсильніше в процесі роботи нагріваються лампи розжарювання, найменше — світлодіодні. І постарайтеся не включати освітлення у квартирі без потреби.

7. Вимкніть сушку для рушників. Ви здивуєтеся, але вона теж нагріває повітря в приміщенні навіть коли відключено опалення. Електричну можна просто вийняти з розетки.

8. Включайте витяжку. Під час приготування їжі або приймання душу  витяжка прибере частину гарячого повітря і пари з приміщення.

9. Вентилятор — теж вихід. Однак його можна зробити кращим та поставити перед вентилятором пляшки з крижаною водою. Ще можна їх трохи заморозити — ефект буде краще.

10. Простирадла можна охолодити в холодильнику. І потім їх можна розвісити по кімнаті — це охолодить повітря. Також ними можна накритися, щоб заснути. 10 хвилин в морозилці простирадлам буде достатньо.

11. Проводьте вологе прибирання. Використовуйте крижану воду. Це не тільки охолодить повітря у квартирі, але і позбавить від пилу.

12. Приберіть з підлоги все зайве. У спеку варто згорнути килими та звільнити підлогу. Також варто прибрати всі пилозбірники — фоторамки, статуетки, сувеніри, плюшеві іграшки та подушки.

13.  Японський кондиціонер або антишарф — це невелика хитрість, яка допоможе врятуватися в літню спеку. Для цього потрібна лише хустка, яка вимочується в холодній воді та пов'язується на шиї.

14. Найпопулярніша порада — скупатися на річці, в озері або водоймі. Звичайно, така можливість з'являється лише на вихідних, але і нею не варто нехтувати. Тільки вибираючи місце на пляжі, намагайтеся розташуватися де-небудь в тіні, а не під палючими променями сонця. Або прихопіть з собою пляжну парасольку.

Як врятуватися від спеки, запитали у медика

Тетяна Канунова, лікар загальної медицини:

— Не забувайте охолоджувати свій організм. Та будьте обережними з кондиціонерами — через різку зміну температур ризикуєте захворіти на бронхіт чи пневмонію.

Влітку у всіх нас спостерігається підвищене потовиділення, дану проблему треба вирішувати. Пийте воду в необхідній кількості, приймайте прохолодний душ.

Постарайтеся скоротити раціон харчування, відмовтеся від солоної їжі (чіпсів, горішок, ковбас) і додавайте менше солі в свої страви. Не зловживайте спиртними напоями.

Носіть легкий одяг. Відмовтеся від фізичних навантажень в денний час. Працювати на городі опівдні — не найкраща ідея. Будь-які фізичні активності краще перенести на вечірній час. Сонце почне заходити, температура спаде хоч на пару градусів і стане прохолодніше. Тоді можна і спортом займатися, і грядки на городі пополоти.

Особливу увагу в спеку необхідно приділяти дітям. Дитячий організм набагато чутливіший до підвищеної температури навколишнього середовища, ніж дорослий.

Високa тeмпeрaтурa повiтря — сeрйознe нaвaнтaжeння для оргaнiзму людини, нaсaмпeрeд у фiзичному вiдношeннi. Пeрeгрiвaння зaгрожує тeпловим i сонячним удaром, знeводнeнням, зaгострeнням хронiчних зaхворювaнь. 

Найперше — варто прислухатись до свого організму. Організм людини є дуже вразливим до зовнішніх факторів, і спека, так само як холод, також несе із собою негативні наслідки. Окрім відпочинку та весело проведеного часу можна отримати сонячні опіки, запаморочення, нудоту та інші негативні наслідки для вашого здоров’я.

 

Читайте також:

Пневмонія, отруєння, алергія. Яких ще небезпечних захворювань слід остерігатися влітку?

Вінничан цими вихідними запрошують щепитися вакциною від «Pfizer»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • AK

    Так собі поради. Темні штори все тепло у кімнаті залишать, а водні процедури із оббризкуванням та поливанням підходять для сухого повітря. У кали вологість у 80% як ось зараз була, допоможе тільки кондиціонер.
  • Наталія Борисівна

    Головне всю травичку налисо вистригти по місту (( https://hmarochos.kiev.ua/2021/06/28/u-lvovi-vymiryaly-temperaturu-riznyh-poverhon-vulycz-pid-chas-speky-foto/amp/

    AK reply Наталія Борисівна

    У нас тримери від газонокосарок керовніки не відрізняють.

keyboard_arrow_up