На море з малечею. Що потрібно з собою мати і що варто знати?

На море з малечею. Що потрібно з собою мати і що варто знати?
Фото ілюстративне
  • В житті багатьох людей, які звикли до відпочинку на морі, з появою дитини постають питання, як подорожувати далі. Хтось вирішує на якийсь час відмовитися від подорожей, хтось залишає дітей на батьків на час поїздки, а хтось ризикує і привчає малечу до пізнання світу з раннього віку.
  • Ми дізналися, що потрібно, аби безпечно подорожувати з малечею.

Подорож з дитиною вимагає особливої ​​підготовки. Зібрати дитину на море — завдання також не з легких. Крім кількох комплектів одягу і взуття для різної погоди, в валізу доведеться покласти улюблені іграшки чада, аптечку, сонцезахисні засоби. А якщо дитина зовсім маленька, то ще й памперси, пляшечки, пелюшки та інші потрібні дрібниці. Щоб відпочинок вдався, потрібно скласти список всього необхідного.

На скільки їхати на море з дитиною?

Найкраще їхати щонайменше на тиждень, бо дитині треба час на адаптацію. Якщо їхати на кілька днів, то весь час піде на акліматизацію, а до оздоровлення справа не дійде.

Лікарі рекомендують планувати такі поїздки з немовлятами на період від двох до трьох тижнів. Дитині важливо прийняти нові умови не лише фізично, а й психологічно.

Відео дня

Малеча має почуватися в безпеці у новому, незвичному для неї місці. Для цього можна взяти з собою улюблену іграшку або піжаму, які добре їй знайомі.

Документи 

У цьому розділі ми зібрали вимоги, які не змінилися від початку пандемії, але вони все одно важливі — тож нагадаємо та поділимося тонкощами, які можуть стати у пригоді, навіть якщо ви вже подорожували з дитиною та знаєте правила.

Очевидна річ: якщо подорожуєте літаком, то має бути квиток на літак (окремий квиток, нагадаємо, має бути навіть у немовляти). Але коли купуєте квиток, зверніть увагу на норми багажу.

Для дітей до 12 років, а особливо для немовлят до двох років, для яких у літаку не резервують окремого місця (маленька дитина має бути на руках у батька чи матері, пристебнута спеціальним ременем, який дасть стюардеса), авіакомпанії зазвичай передбачають менші дозволені норми багажу — як ручної поклажі, яку беруть у салон, так і валізи, яку треба здавати на реєстрації. З іншого боку, складаний дитячий візок більшість авіакомпаній дозволяють перевозити безкоштовно. Але це обов’язково треба перевірити наперед, щоби не було неприємних несподіванок в аеропорту.

Наступний пункт — закордонний паспорт дитини. Нагадаємо, нині окремі паспорти видають навіть найменшим немовлятам. 

Ще один документ, про який батьки часом забувають — це свідоцтво про народження. Його немає у списку обов’язкових, але ми дуже, дуже рекомендуємо його взяти. Бо на практиці іноді виявляється, що без нього кордон з дитиною не перетнути.

Якщо дитину захитує

Найкраще запланувати переїзд на той час, коли дитина спить. Але не завжди можна з цим вгадати, тож якщо дитині стало погано під час поїздки, треба, перш за все, спробувати відволікти її увагу. Можна розмовляти, слухати музику, гратися в ігри.

Медики не рекомендують використовувати планшети, електронні книжки й телефони — вони лише погіршують ситуацію. Також радять увімкнути кондиціонер або відчинити вікно, щоб був потік прохолодного повітря.

Якщо дитині й раніше ставало зле під час переїздів, тоді слід мати в аптечці спеціальні препарати (якщо, звісно, немає протипоказань).

Що їсти в дорозі?

У дорогу варто брати лише ті продукти, які не псуються в спеку. Хіба що у вас є портативна сумка-холодильник. Але й тоді краще утриматися від гори канапок з сиром та маслом.

Для дошкільнят можна взяти гранолу (проте в жодному разі не беріть йогурт), з сухофрукти, галетне печиво та горішки.

Для найменших — готові фруктові та овочеві пюре у баночках або просто свіжі фрукти (наприклад, банан або яблуко). Пити найкраще звичайну негазовану воду.

Пляжні смаколики

І навіть з трубочками зі згущеним молоком. Харчування на відпочинку має бути збалансованим. Солоні креветки, копченості, які продають на пляжах або на вулиці   це те, від чого варто триматися якнайдалі (причому дорослим теж).

Якщо ж дитині на морі закортить чогось солоденького, то можна запропонувати їй корисну альтернативу — фрукти, солодку медову гранолу. Варто також уникати продуктів, які можуть швидко зіпсуватися. Навіть домашній компот, який ви візьмете з собою на екскурсію у пластиковій пляшці, вже за кілька годин може скиснути. Будьте обережними з екзотичними фруктами і цитрусовими, щоб в дитини не виникла алергія.

Сонцезахисні засоби

У перші півроку життя дитина занадто вразлива і їй краще взагалі не перебувати на відкритому сонці. Проте, якщо контакт із сонцем неминучий, то слід подбати про спеціальні сонцезахисні засоби для малюків. Ці креми мають спеціальне маркування із позначкою 0+.

Кілька важливих нюансів:

  • засіб обов’язково мусить мати комплексну дію;
  • має захищати шкіру як від А, так і від В променів ультрафіолету
  • SPF має становити 30+ або 50+
  • варто обрати правильний фільтр крему.
  • сонцезахисні засоби для дітей варто купувати в аптечних мережах.

Не економте крем. Тонкий шар засобу не впорається з ультрафіолетом. І уникайте період найагресивнішого сонця: з 11 ранку до 4 вечора. Не забувайте про одяг — він має бути світлим і з натуральних тканин.

Якщо дитина все ж прибігла з пляжу червоною, не треба бігти по сметану. Будь-які жирні засоби утворюють плівку, яка не дає теплу вийти назовні. Найперша допомога – це охолодження і знеболення. Спочатку треба помістити уражену ділянку під холодну протічну воду. Наступний крок — Ібупрофен, щоб послабити біль. Далі  можна скористатися Пантенолом.

Якщо дитина постійно у воді

У контакті з водою (а тим паче з солоною) ультрафіолетові промені ще більше вражають шкіру дитини, а захисні засоби при купанні змиваються. Тому лікарка рекомендує одягати дитину або в спеціальний плавальний костюм з довгими рукавами або хоча б накидати світлу футболку або реглан, які закриватимуть плечі та руки. На голові має бути панамка із широкими полями.

Навіть якщо дитина добре плаває, біля неї має бути дорослий

Мають також бути нарукавники та надувний жилет. Бо надувне коло — це така собі тимчасова розвага, з ним треба бути обережним, діти з кола часто вислизають.

Що повинно бути в дитячій аптечці

Юрій Таранюк, лікар загальної медицини:

— Як би там не було, а на море важливо захопити з собою аптечку. Цей список містить основне, що може знадобитися, якщо ви подорожуєте з дитиною.

Що має бути в дитячій аптечці: жарознижувальні та знеболювальні препарати, крем від укусів комах, опіків, засоби від алергії, антисептик і сорбент, засіб від шлунково-кишкових розладів або отруєння, стерильний бинт і вата, пластир, краплі в очі, в вуха, сольовий фізрозчин для носа.

Якщо дитині необхідне індивідуальне лікування, варто подбати, щоб потрібні їй ліки завжди були під рукою. Антибіотики ж має призначати лише лікар після огляду та аналізів. Домовтеся, щоб бути на зв'язку з вашим сімейним лікарем.

 

Читайте також:

На моречко! Дізналися, які закордонні морські курорти обирають вінничани всередині літа

Як охолодитися в спеку без кондиціонера? Тримайте практичні поради

Пневмонія, отруєння, алергія. Яких ще небезпечних захворювань слід остерігатися влітку?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up