«Я вже 50 років у цій річці купаюсь і тьху-тьху». Як містяни відпочивають на пляжі «Хімік»

«Я вже 50 років у цій річці купаюсь і тьху-тьху». Як містяни відпочивають на пляжі «Хімік»
  • Чистота вінницького Бугу часто викликає занепокоєння. А довкола питання безпеки міських пляжів не вщухають суперечки.
  • Остання перевірка проб води з водойм та ґрунту пляжів міста закінчилась черговою забороною купатись там.
  • Та чи розділяють занепокоєння фахівців самі вінничани?

Не дивлячись на те, що санстанція заборонила купання на «Хіміку», річковий берег під київським мостом користується все тією ж популярністю. Та і судячи із настрою відпочивальників, ніяких небезпечних бактерій вони не бояться. Навіть у ранішній порі температура сягає 30 градусів. Декого цікавить лише засмага, та в основному — водні процедури.

Журналісти 20minut.ua запитали любителів покупатись, чи не лякає їх перспектива «підхопити» кишкову паличку. Що ж вони нам відповіли?

— Не боїмося, — без вагань відповідає на питання журналіста одна з вінничанок. — Ми плаваємо вже роками й нічого не боїмось.

Відео дня

— Я, наприклад, вважаю, що вода має властивість самоочищуватись, — висловлює свою думку ще одна відпочивальниця. — Кишкова паличка… Ми її не ковтаємо. Це ж не пити, не їсти її, а плавати… Тим більше у нас є хороший душ.

До розмови приєднується третя жінка.  

— Вони, може й забороняють, а хто їх послухає. Подивіться: тут чисто, прибирають, взагалі, для пенсіонерів — рай. Я тут з 86-го року купаюсь і нічого в мене не було, — по черзі говорять вінничанки. — Ось, 79 років жінці, вона три з половиною години плаває, не виходячи взагалі з води.

До подібних заборон вінничани вже звикли. Про це говорить і рятувальник Олександр Онофріюк: кишкові палички у річці — явище з року в рік повторюване.

— Прийшла санінспекція, принесла папірці — пляж закрити, бо знайшли те й те. Ми поставили знак, щоб люди бачили, — робить невелику паузу Олександр Онофріюк. — Та заборонити не можемо.

Містяни здебільшого у перестороги епідеміологів не вірять. Від так, їхня думка про чистоту води у Бугові відрізняється. Кажуть, взнаки дається втома від постійних карантинних обмежень. Та й, звісно, пляжі міські безкоштовні, а тому доступні. Зрештою, до завершення теплої літньої пори залишилось не так і багато часу.

— Я підготовлений до всього. Я навіть Covida-19 не дуже боюсь, — зізнається вінничанин.

Його відразу підтримує інший чоловік.

— Сам я медик, лікар, але нічого не боюсь. Так що, — багатозначно замовкає він. — Кишкова поличка? Та перестаньте, нічого тут нема. Скільки живу у Вінниці, завжди купаюсь.


— Ми намагаємось не мочити обличчя і голову. Але зараз дуже жарко й в місті не реально гуляти, — говорить ще одна відпочивальниця. — А сидіти дома у квартирі літом — якось не дуже.

Серед вінничан на пляжі є і такі, хто навпаки вірить у користь подібних «експериментів зі здоров’ям».

— Купаючись у такій воді, ми підвищуємо наш імунітет, — переконаний чоловік. — Все, що нас не вбиває — робить сильнішими!

Висловлює свою думку ще один містянин. Відсутність страху пояснює багаторічним досвідом купання.

— Я вже 50 років у цій річці купаюсь і «тьху-тьху». Думаю, головне — не ковтати воду. А дітей, звичайно, небезпечно купати… Я б не купав, — після нетривалої паузи говорить він. — Я думаю, що в нас під краном також вода не дуже чиста, плюс екологія, плюс сміття, плюс вся ця гидота. Так що тоді взагалі жити не потрібно? 

Більше відповідей відпочивальників радимо подивитись у нашому відео. 



А що ж говорять експерти?

Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області регулярно інформує населення про результати лабораторних досліджень якості проб води з водойм та ґрунту вінницьких міських пляжів. У липні фахівці Вінницького обласного лабораторного центру МОЗ України відібрали чергові зразки для досліджень і тепер готові висновки. 

«За результатами досліджень встановлено, що на пляжі «Гонти» якість води не відповідає нормативним значенням по вмісту лактозопозитивних кишкових паличок, який становив 290000 КУО в куб.дм при нормі не більше 5000 в куб.дм, також встановлена невідповідність по вмісту ентерококу, який становив 15000 та запаху, який становив три бали при нормі не більше одного балу, біохімічна потреба в кисні становила 11,0 мгО2/куб.дм при нормі не більше 6 мгО2/куб.дм, — читаємо повідомлення Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області. — На пляжі «Хімік» вміст лактозопозитивних кишкових паличок становив 210000 КУО в куб.дм при нормі не більше 5000 КУО в куб.дм, вміст ентерококів становив 14000, виявлено стафілокок, запах становив три бали при нормі не більше одного бала, біохімічна потреба в кисні становила 10,4 мгО2/куб.дм при нормі не більше 6 мгО2/куб.дм».

Що стосується Центрального пляжу, то тут, за інформацією фахівців, вміст лактозопозитивних кишкових паличок становив 460000 КУО в куб.дм при нормі не більше 5000КУО в куб.дм., вміст ентерококів становив 23000, виявлено стафілокок, запах становив три бали при нормі не більше одного балу, біохімічна потреба в кисні становила 10,65 мгО2 /куб.дм при нормі не більше 6мгО2/куб.дм.

«На Вишенському озері вміст лактозопозитивних кишкових паличок становив 160000 КУО в куб.дм при нормі не більше 5000 КУО в куб.дм, вміст ентерококу становив 15000, запах становив 3 бали при нормі не більше 1 балу, біохімічна потреба в кисні становила 10,1 мгО2/куб.дм, — йдеться далі у повідомленні. — Крім того, за результатами лабораторних досліджень виявлені бактерії групи кишкових паличок в ґрунті на всіх пляжах, а на пляжах «Гонти», «Хімік» та Вишенському озері — ще й ентерокок».

Експерти наголошують, що з метою недопущення виникнення інфекційних захворювань та погіршення стану здоров’я населення, купатись на пляжах «Гонти», «Хімік», «Центральний», а також на Вишенському озері не дозволяється.

«На адресу начальника комунального підприємства Вінницької міської ради «Комбінат комунальних підприємств» та в копії заступнику директора департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради направлено листи про необхідність встановлення інформаційних табличок на вказаних пляжах з написом «Купатись заборонено», — додали у Держпродспоживслужбі. 

Відеосюжет Володимира БАБКОВА 

 

Читайте також:

Бери й здавай: куди у Вінниці можна передати відпрацьовані батарейки на гарантовану переробку

Кльові місця. Де вінницькі рибалки полюбляють посидіти з вудкою?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Olexandr

    Приватні будинки в тому числі "Єлітні" скидають все лайно в буг а ви не купайтесь бо вода брудна. Зате патруль на катері ганяє туди сюди. краще б робили щось для охорони річки.
  • Олег Дяченко

    А які дії для очищення води у Бугу виконала ДержСпоживСлужба? Чи може перевірила разом із водолазами, з яких маєтків над Бугом іде викидання фекалій без очищення у річку? Чи може запровадила аерацію води, або очистку річкової води вапном? Крім заборон, вони щось здатні генерувати? А може розібратися із тими панами, які позахоплювали береги?

keyboard_arrow_up