Хатія Деканоїдзе: «Шевцов – не мій кандидат... Була якась дивна політична гра…»

Хатія Деканоїдзе: «Шевцов – не мій кандидат...  Була якась дивна політична гра…»

Прізвище колишнього начальника Вінницької поліції Антона Шевцова знову згадала екс-керівник Національної поліції Хатія Деканоїдзе в інтерв`ю «Главкому». Вона запевняє, що пішла з посади сама, але й не приховує - її звільненню аплодували багато українських посадовців. Єдиний, хто пропонував їй залишитись на посаді – президент Петро Порошенко, але Хатія не вірить у щирість пропозиції. 

Сам Антон Шевцов судиться. 23 і 24 листопада у трьох київських судах слухатимуть його справи. Три позови – спростування інформації та захист честі й гідності, поновлення на роботі та відшкодування моральної шкоди громадянину завданої незаконними діями органами досудового розслідування та прокуратури. 

Власне, в інтерв’ю Хатія Деканоїдзе назвала «дивною політичною грою» призначення Антона Шевцова на посаду керівника поліції Вінницької області у січні цього року. До анексії Криму він працював у МВС Севастополя, у березні 2014-го був звільнений у запас ЗСУ за власним бажанням. Згодом проходив службу в АТО у батальйоні «Луганськ-1». А з липня 2015 року очолив поліцію Чернігівської області.
« — У поясненні свого звільнення з поліції ви натякнули, що «не можуть і не повинні призначення в правоохоронних органах узгоджуватися з політиками». Перше, що спадає на думку, – вам нав’язували людей на посади в Нацполіції. І хто міг би це робити, як не ваш безпосередній керівник Аваков? Можете навести приклади, кого і як вам нав’язували?
— В Україні призначення за політичними мотивами – загальна проблема, і вона є не лише у поліції. За законом (про Національну поліцію, – «Главком»), в написанні якого я не брала участі, голова поліції, на жаль, не є незалежною фігурою. Я подаю міністру кадрову пропозицію щодо звільнення або призначення, а міністр у свою чергу затверджує чи не затверджує цю пропозицію.
Я вам наведу один красномовний приклад, який ілюструє, що політичні інтереси, тісно переплетені з економічними, задають тон у певних напрямках.
Всім відома історія з Антоном Шевцовим (колишній начальник ГУ НПУ у Вінницькій області, - «Главком»).
Всі розуміють, що це – не мій кандидат. Це був кандидат від Адміністрації президента. Була якась дивна політична гра, в якій Шевцова подавали як гарного кандидата, що може впоратись із завданнями на посаді очільника поліції області. Чим ця історія завершилась, усім відомо (Шевцова зі скандалом звільнили цього року, – «Главком»): репутаційним ударом по поліції.
- А як вас просили за нього?
- Сказали, що він нормальний, може впоратись… До речі, результати роботи показали, що він справді може і готовий працювати.
- Все ж таки, від кого надійшла ця кадрова пропозиція?
- Я сказала: з Адміністрації президента».

Матвієнко, племінник і решта з вінницької влади
Тут слід пригадати і березневий приїзд у Вінницю народного депутата Анатолія Матвієнка.  Тоді скандал із призначення Антона Шевцова уже розгорався. Суть у тому, що племінник колишнього начальника Вінницької облдержадмінстрації Анатолія Матвієнка – Сергій Березенко 26 липня 2015 року переміг на проміжних виборах народного депутата України в Чернігові з результатом у 35,90 %. Висувався від Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Відрив від найближчого переслідувача, Геннадія Корбана склав більше 20 %. Під час виборів та після них на адресу переможця і його головного опонента лунали чисельні звинувачення у підкупі виборців. Щодо Березенка — прямий підкуп виборців, використанні адміністративного ресурсу і чорного піару та інших порушеннях виборчого законодавства. Однак, у суді звинувачення проти обох кандидатів доведені не були. А саме тоді чернігівських правоохоронців очолював Антон Шевцов... 
Після приїзду Матвієнка вінницька влада написала звернення. Керівництво області та міста акції протесту називали «непритаманним для толерантної Вінниччини проявами агресії, неповаги до щоденних потреб вінничан безпечно та комфортно пересуватись містом та областю». І що «певні заклики та дії, які наближаються до межі екстремістських, можуть розпочати процес дестабілізації в нашій області… Громадськість і влада не має права допустити процес руйнації тієї взаємоповаги, діалогу та ефективної співпраці. Все, що вибудовувалось роками не повинно руйнуватись водночас, і наносити репутаційних втрат місту та його мешканцям, Вінниччині та всій країні». Правда, згодом – вже після звільнення Шевцова, голова облради Анатолій Олійник заявив, що не називав дії вінницьких активістів під управлінням Нацполіції Вінниччини екстремістськими:

- Я не казав «екстремістські». Я, як відповідальний за громадський порядок, лише прагнув убезпечити громадян, - пояснив голова облради.
Саме «заради безпеки громадян», заявив Олійник, він і долучився до заяви мера та губернатора, проте хто її писав - не знав, він просто підписав звернення:
- Мені запропонували, як посадовцю, поставити підпис під спільною заявою влади – обласної та міської. Це була спільна позиція керівництва області. Напевно, обласна державна адміністрація як відповідальна за громадський порядок розробляла даний проект. Тому, в принципі, мені запропонували ознайомитися і або приєднатися, або не приєднатися. Але я не можу сказати прізвище виконавця звернення.
Коментував ситуацію навколо «сепартизму» Шевцова і нардеп Сергій Березенко. І навіть депутат Державної Думи РФ Микола Валуєв…

Шевцов: суд, фейсбук і знову суд 
Чим все закінчилося в березні для Антона Шевцова – усім відомо. Він сам написав рапорт на звільнення з органів поліції, пояснив свій вчинок на Фейсбуці: 
«Ушел сам. Потому что не согласен с системой, где нужна красивая картинка для СМИ, а не результат. Именно этой картинке мы обязаны тому развалу и бардаку, который творится в стране.
Я привык работать, а не позировать перед камерами и ублажать криминальных элементов псевдопатриотов, называющих себя активистами. Я привык пресекать выдачу разрешений на оружие людям, которые захватывали государственные здания и кидали в них коктейли Молотова…
Нынешние обстоятельства в нашей стране требуют гибкости, а не прямолинейной работы. Я всего-то привык бороться с криминалом и отбросами, а не задумываться над политической основой своих действий. Это основная причина моего увольнения…» 

Потім СБУ затримало на кордоні із Білорусі – за «державну зраду». Був суд, були «швидкі»… Антона Шевцова відпустили. Він пішов у Генпрокуратуру... Справу закрили
Згодом, в інтерв’ю на «Букві» Антон Шевцов розповів свою правду: 
« — Хочу обратить внимание, что в Чернигове, в момент того, когда я был восстановлен на службу и назначен главой местной милиции, проводились довыборы по 205-му избирательному округу. Тогда один из кандидатов (Геннадий Корбан - прим. ред.) всю эту информацию: и фотографию с Валуевым, и парад победы, и фотографию возле российского консульства в Анталии, датированную 2013 годом, публиковал в средствах массовой информации, но в тот момент, наверное, я был никому не нужен и неинтересен. Поэтому все как-то прошло незамеченным.
– Но почему заметили сразу после вашего назначения в Винницу?
– Наверное нужно было меня убрать с занимаемой должности.
– Кому?
– Я думаю, что политической элите Винницкой области.
– Чем вы не угодили элите?
– В Виннице есть ряд «смотрящих» за городом, у меня с ними как-то не заладилось сразу же. Я начал с того, что перетряхнул кадровый аппарат ГУ НП Винницкой области. И наверное, люди, которым есть чего бояться, подумали, что «еще пару месяцев такой жизни и доберется и до нас». Вот поэтому был и создан этот проект.
– Какой проект?
– Проект активистов, которые должны были информационное пространство убедить в том, что народ Винницы восстал против сепаратиста Шевцова.
– А кто был инициатором вашего назначения в Винницу?
– Наверное тот, кто подписывал приказ, тот и инициатором был.
– А кто подписывал?
– Подписывал тот, кому положено по должности, – Хатия Деканоидзе, а утверждал Аваков Арсен Борисович.
– Тем не менее вас представлял лично Президент.
– Нет, меня не представлял Президент, это ошибочная информация, представлял меня заместитель главы Национальной полиции, а Президент приехал через 2 недели на открытие патрульной полиции.
– Есть мнение, что вы – креатура Президента, который приехал в Винницу представлять новую полицию.
– Нет, еще раз повторюсь, меня представлял заместитель главы Национальной полиции, Алексей Алексеевич Руденко. Президент здесь абсолютно ни при чем…»

Відео дня

Три позови Шевцова у трьох судах Києва: спростування слів Гайди, поновлення в Нацполіції та моральна шкода від дії СБУ і прокуратури
Останній запис в хроніці Антона Шевцова на Фейсбуці датований 14 листопада – день звільнення Хатії  Деконаїдзе:
«Не буду обсуждать человека. О начальниках либо хорошо, либо ничего. Так учили меня. Но не могу промолчать.
14.03.2016 Вы, пани, очень сильно взывали к моей совести и чести офицера. Помните? А у Вас, пани подполковник Национальной полиции Украины, она есть? Сбежать в период всех этих событий, всех обвиняя, это по офицерски? По честному?
Какие командиры, такой и результат. Завтра что то случится, не дай Бог?
Хочется чистенькими остаться? Дёшево».
Тепер Антон Шевцов судиться. Вимагає спростування недостовірної інформації, яку озвучила Таїсія Гайда – про те, що «він – агент ФСБ». У Печерському суді м. Києва екс-начальник Вінницької поліції захищатиме свою честь і гідність. Наступне засідання цього тижня – 24 листопада. В столичному окружному адмінсуді Антон Шевцов поновлюватиметься в органах – позивається до Нацполіції України – слухання теж 24 листопада. Третій позов Антона Шевцова розглядатимуть у Подільському районному суді м. Києва - про відшкодування моральної шкоди громадянин завданої незаконними діями органами досудового розслідування та прокуратури. Серед відповідачів - УСБУ у Вінницькій області, УСБУ у Чернігівський області, прокуратура Вінницької області і Державна казначейська служба – слухання 23 листопада.   
А значить – «дивна політична гра» продовжується… Тим паче, нового начальника Вінницької поліції так і не призначили - досі виконує обов'язки Юрій Педос. Уже вісім місяців... 
Читайте також:
Історія екс-начальника поліції Вінниччини Антона Шевцова в картинках

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    Шевцов в этой ситуации выглядит на порядок выше гайды и ее соратников))))))))))
  • Anonymous

    Шевцов молодец не дал себя  оскорбить бандитам которые с помощью аферистки Гайды все это делали. А на Гайду суд будет,на это дело срока давности нет)
  • Пупкин Вася

    О, пошли мемуары !
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up