Що може зіпсувати відпустку для військового? Про ситуації в мирному житті, які роздратують

Що може зіпсувати відпустку для військового? Про ситуації в мирному житті, які роздратують
  • Молоді люди пʼяними співають гімн надворі чи у сусідньому генделику гучно лунає патріотична пісня. Ніби нормальна ситуація? Люди ж демонструють свою проукраїнську позицію.
  • Але військовому таке може бути неприємним. Про дратівливі ситуації мирного життя, у які захисники можуть потрапити під час відпустки, розповів військовий психолог Андрій Козінчук. 

— Хоч нас і не вивели на відновлення, але все таки зʼявилася можливість відправляти у коротенькі відпустки хлопців. І дівчат також, — розповідає Андрій Козінчук. — Ну і ми намагаємось на інструктажі моделювати ситуації підвищеного стресу. І у всіх реакція така: «Ой, та я норм, мені б додому, я ж не псих якийсь»... І з самого початку все круто. Родина щаслива, діти задоволені, друзі телефонують, колеги по роботі. І тут приходить третій день. Привіт, мирне місто (село, селище, хутір). Починають в око кидатися самі прості і елементарні речі. Наприклад, молоді люди, які пʼяними співають гімн. Або проїжджєш через генделик, звідки дуже гучна і патріотична музика. І не докопаєшся ж. Адже вони дійсно проявляють свою позицію і вона проукраїнська. А ти що хочеш, газманова з шаманом слухати? 

Тому аби такого не було і так вже сталося, що ти військовий і ти їдеш у відпустку, намагайся зробити наступне (далі цитуємо поради Андрія Козінчука):

1. Сплануй свою відпусточку. От прямо по дням. Що саме ти хочеш зробити.

Відео дня

2. Задача на відпустку — відновитися і відпочити. Подумай, яким чином ти це зробиш.

3. Не перевантажуй відпустку сотнями зустрічей і незакритими справами.

4. Дуже не рекомендую приїздити у відпустку сюрпризом. Це додатковий стрес для всіх. Тобі все одно будуть раді, але дай можливість своїм рідним підготуватися до спільного проведення часу — порозсувати всі справи, наготувати всякого і навіть постіль змінити.

5. Будь готовий до того, що дома тобі щось може не сподобатись (поведінка людей, ідеологічна підготовка цивілів, натовпи зовнішньо придатних до військової служби богатирів, затори, черги в магазини, відсутність вільних столиків в кавʼярнях). Ти можеш їх вчити жити правильно, а можеш вести себе величаво, спокійно і впевнено в собі).

6. Будь на звʼязку зі своїми, але маєш право відпочити. Не перетворюй сімейну вечерю на розмову на «гучному режимі» зі своїми пацанами.

7. Тебе постійно будуть питати «Ну як там?». Придумай однакову відповідь. Це може бути навіть «Мені важко про це говорити і я би не хотів чіпати цю тему». Вони питають, бо хочуть бути дотичними, а не перевірити тебе, який ти рекс. Тому не варто агресувати через це питання.

8. Можна, звісно, накидатися в умат. В хламіну. В дрєбєзги. Але ти вже стільки всього пережив/пережила, що можеш це зробити легко, красиво і без наслідків.

9. Повернися вчасно, привези щось домашнє своїй грядці.

10. До відпустки дай собі відповідь на питання: «Яку історію я хотів би розказати хлопцям по поверненню?». І йди до цієї історії.

Воюємо далі. Війна ще не кінчилась.

Якщо хочете додати порад з власного досвіду, то напишіть їх у коментарях. А поставити питання психологу з цього приводу можна за цим посиланням


Читайте також:

Якщо не можеш повпливати на ситуацію, впливай на себе. Як? Прості поради на складний час

Заїдаєш та запиваєш стрес? Військовий психолог дав поради, від яких легше голові та шлунку

Як пережити втрату близької людини, домівки, роботи? Військовий психолог про наслідки війни

Слова та вчинки можуть образити. Чого не варто робити і казати у спілкуванні з військовими?

Бий, біжи або замри. Військовий розповів бійцям-новачкам, яким буде страх і що з ним робити

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Bodya Butenko

    Поясніть це тим вилупкам для яких ну дітки ж полюбляють салюти
  • Татьяна Костюкова

    Гарні поради. Дякую.
  • Galina Blanka

    Бред сивой кобылы про "І не докопаєшся ж. Адже вони дійсно проявляють свою позицію"! Это нарушение общественного порядка (крики в темное время суток, в воскресенье и т.п.)
  • Alla Schastye

    Стресом для військових які повертаються у відпустку є блядство яке вони бачать  тут!!  Бо по іншому це не назвеш, танці, кабаки, ресторани, гуманітарки в продажі, приниження військових ( в транспорті оплата) і тд.

keyboard_arrow_up