По направленню лікаря і лише в двох лікарнях: де у Вінниці є тести на COVID-19

По направленню лікаря і лише в двох лікарнях: де у Вінниці є тести на COVID-19
  • Депутати Вінницької міської ради 18 березня, ухвалили рішення про придбання швидких тестів на коронавірус, грип та додаткове медичне устаткування. На це передбачено близько 50 мільйонів гривень.
  • Ми розпитали, чи є зараз у наявності в нашому місті засоби виявлення COVID-19: в аптеках, у державних чи приватних клініках?

Вінницька мерія виділить кошти, щоб у найближчій перспективі закупити 2000 швидких тестів на коронавірус та 1000 експрес-тестів на грип. Президент також  пообіцяв, що в суботу 21 березня в Україну прибуде мільйон експрес-тестів на визначення COVID-19 і що всі вони будуть направлені до лікарень у регіони.

 А що робити вінничанам, якщо вони знадобляться вже сьогодні?

В яких комунальних клініках є тести на COVID-19?

За останньою інформацією Вінницька область отримала 50 тестів для виявлення коронавірусу. Також говорять, що тести на COVID-19 є у наявності в державних лікарнях міста, і  роблять його безкоштовно, лише за направленням лікарів і при наявності симптомів. Або ж, якщо людина з підозрою на хворобу недавно повернулася з країн, в яких оголошено епідемію.

Відео дня

Як виявилося, це не так. Вони є лише у двох госпітальних базах, де лікуватимуть хворих на коронавірус: у дитячій інфекційній лікарні та у першій міській.

Директор Вінницької обласної дитячої інфекційної лікарні Людмила Бровінська каже, що до епідемії готові.

— У нас в лікарні є в наявності більше двадцяти тестів на визначення коронавірусу. При наявності симптомів, за направленням сімейного лікаря ми робимо тест дітям безкоштовно,—  розповідає директор клініки.— До речі, тести вже використовували у дії. В нашу лікарню недавно звернулася родина вінничан, в якої захворіла дитина. Сім'я повернулася з-за кордону, тому була у групі ризику. Коли протестували дитину на грип і коронавірус, результат виявився негативним.

У Вінницькій міській клінічній лікарні №1 на Вишеньці, куди в разі підозри на коронавірус доправлятимуть дорослих пацієнтів, теж тести на перший випадок є. Ще перед початком пандемії Вінницький лабораторний центр отримав 10 засобів на виявлення небезпечної недуги. Зараз їх привезли більше. Також тут є пять спеціальних боксів і дванадцять ліжок для можливих хворих. 

Сімейні амбулаторії, куди радять в першу чергу звертатися при ознаках вірусу, тестів на COVID-19 поки немає. Лікар загальної медицини Юрій Тарануха розповідає про ситуацію в їх медзакладі, де обслуговуються більше 16 тисяч вінничан.

— Наша амбулаторія забезпечена засобами індивідуального захисту і тестами для грипу,— говорить лікар.—Тестів для визначення коронавірусу поки в амбулаторії відсутні.

Чи є тести на коронавірус у приватних лікарнях та аптеках?

У приватних лікарнях міста теж кажуть,що навіть платних тестів на вірус COVID-19 вони не мають. У провідних медичних центрах «Альтамедика»і, «Оксфорд Медікал» та «Евіденс» теж тести відсутні.

 Звісно, і в аптечних мережах їх не знайти. От і в «Конексі» нам повідомили, що у вільному доступі для громадян є лише тести на визначення грипу, в середньому по 260 гривень за один.

Як перевіряють на коронавірус?

Існує два види тестів на коронавірус — експрес- тести і лабораторні тести.

Експрес тест роблять 10-15 хвилин. Для цього беруть мазок з носа. Цей тест може зробити будь-який лікар у будь-яких умовах, навіть вдома.

Лабораторна перевірка — це коли тести роблять лише у вірусологічних лабораторіях зі спеціальним обладнанням методом ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція).

Цей метод застосовують у багатьох сферах - від криміналістики до наукових експериментів.

Читайте також:

Не йдіть до сімейного, а подзвоніть йому. Як вінницькі лікарі реагують на коронавірус 

Доплата медикам та закупівля тестів на коронавірус. У Вінниці пройшла позачергова сесія міськради

Первинка в звичному режимі, вторинна допомога з обмеженнями. Як працюють лікарні під час карантину


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Иннокентий Буров

    #зупинемойогоразом
  • AK

    Коронавіруси та 50 тестів для сімей олігархів. Херили медицину декадами, платили лікарям бомжацькі зарплати скільки себе пам'ятаю, а як півень дзьобнув, то йдуть не у приватну клініку (яка закрилась), а до лікарів-бомжів, які за 4000+ гривень працюють.
  • Яна Щерба

    Владу на мыло...!
  • Яна Щерба

    Для депутатов?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up