«Я навчився робити свято». У Вінниці відкрили виставку 10-річного художника з аутизмом

«Я навчився робити свято». У Вінниці відкрили виставку 10-річного художника з аутизмом
Мама Вікторія та син Микита Кубарь на презентації виставки «Мій казковий світ»
  • У п'ятницю, 21 травня, у кінотеатрі «Родина» відбулася дебютна виставка «Мій казковий світ». Глядачам презентували 18 картин, автором яких є художник з аутизмом.
  • 10-річний Микита Кубарь малює вже не перший рік і намагається наслідувати відому українську мисткиню Євгенію Гапчинську.
  • Кожна з запропонованих картин цікава не лише своєю кольористикою та тематикою, а й змістом.

У стінах кінотеатру «Родина» зібралося чимало людей, які прийшли не лише побачити роботи юного художника, а й привітати його з дебютом. Зараз Микиті Кубарю 10 років, а любов до малювання почала проявлятися ще з раннього дитинства.

Мама Микити Вікторія зізнається, що емоції переповнюють не лише її, а й сина — про виставку мріяли дуже давно.

Відео дня

— Дитина в мене особлива, але багато хто готовий нас підтримати. Емоції в мене зараз зашкалюють. Ще в п’ять років йому було краще малювати, аніж спілкуватися з людьми. І досі нічого не змінилося. Він починав з простого, а зараз я бачу, як він росте і самовиражається, — розповідає Вікторія Кубарь.

Про невтішний діагноз — аутизм, в родині дізналися, коли Микиті було чотири з половиною роки. Жінка зізнається, що це був непростий період, адже через недостатню кількість інформації було важко зрозуміти, що з хлопчиком.

— Ми пройшли дуже довгий шлях, щоб знайти його місце у житті. Те, що він зараз бере учать у виставці картин, я думаю, це результат величезної роботи, адже такі діти з аутизмом раніше взагалі були замкнуті у чотирьох стінах. Зараз Микита навчається у звичайній школі, займається атлетикою та бере участь у змаганнях, — поділилася мама юного митця.

Художниця та арт-терапевтка Марія Дитинюк розповіла, що познайомилася з Микитою на проєкті «Галактика особливих дітей», який завершився нещодавно. Зізнається, що хлопець її вразив одразу.

— В нього є зернятко таланту живописця, який сміливо обирає кольори та змішує їх. Багатьом діткам потрібно було допомагати намітити контури і Микиті в тому числі, хоча насправді це було зайве. Бо він сам все розуміє і бачить, це все йде в нього з середини, — каже Марія Дитинюк. — Він прийшов з бажанням малювати у стилі Гапчинської, я допомагала у створенні однієї з робіт,  і це була арт-терапія не лише для нього, а й для мене. Ми використовували бісер, крапили воском, акрилом, а певні штрихи виконували навіть мастихіном.

За роботою Микита проявляв себе дуже посидючим і наполегливим, згадує Марія. На створення однієї картини пішло чотири дні, одне заняття тривало дві години.

— Мене захопило, як під час малювання він видавав такі звуки, схожі на бітбокс. Я навіть мамі сказала, що в нього ще є схильність до музики, — всміхається Марія. — Ми навіть не встигали на заняттях подавати фарбу, а він вже сам вставав і брав те, що йому потрібно. Він дуже самостійний і я впевнена, що він розумів, що хоче бачити у результаті.

Організаторка виставки Катерина Поджаренко сподівається, що це лише старт творчого шляху юного художника, адже Микита постійно розвивається.

— Хочу, щоб він вірив в себе, у свій талант і знав, що його самого та його творчість сприймає світ, — сказала вона.

Виставка буде тривати протягом тижня, з 21 по 28 травня, у холі кінотеатру Родина. Вхід для всіх бажаючих безкоштовний.
 

Читайте також:

«Музика для кожного». У Вінниці стартував фестиваль хорового мистецтва імені Газінського

Подарунок із сенсом: який сюрприз підготував відомий водій караоке-таксі Ілону Маску

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині 14:45 У Вінниці будують четвертий McDonald`s. Поряд ще зводять п’ятиповерхівку photo_camera 14:25 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 14:23 На пішохідному переході у центрі Вінниці авто збило жінку play_circle_filled 13:38 Вінницькі футболісти виграли меморіал Олександра Грушанського
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up