Цей день, 9 січня: яке сьогодні свято, прикмети та забобони

Цей день, 9 січня: яке сьогодні свято, прикмети та забобони
  • В цей день, 9 січня, віруючі вшановують пам’ять Святого Великомученика Стефана – архідиякона, який прийняв смерть в ім’я віри в Ісуса Христа. Як правило, морози в даний період досить сильні, і говорять про те, що прийшла справжня зима. Іменини відзначають носії імені Степан (Стефан).

Святий апостол первомученик і архідиякон Стефан був старшим серед семи дияконів, поставлених самими апостолами, тому його називають архідияконом. Повний Духа Святого Стефан з відвагою переконливо проповідував християнське вчення та перемагав юдейських книжників у спорах. За проповідь про Христа віці близько 30 років був іудеями побитий камінням і став першим християнським мучеником. За висловом Астерія, це був "початок ти мучеників, учитель страждань за Христа, підстава доброго сповідання, бо перш Стефана ніхто не виливав крові своєї за Євангеліє".

Архідиякон Стефан - покровитель церковного кліру, і особливо місіонерів і катехитів. До нього молитовно звертаються за допомогою:

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

В цей день казали наші предки казали – “Степан теше”, і ставили 12 колів чи жердин в полі або на ставку, як для курячого гнізда. А дівчата зливали воду в середину круга, змиваючи тугу з серця.

У день Степана, 9 січня, дівчата ворожать на швидке заміжжя. Розсипають на столі зерно і попарно його перераховують. Якщо випадає парне число, значить, цього року, можливо, вдасться знайти собі пару. Одна зернина означала, що заміж дівчина вийде нескоро.

Саме 9 січня вшановували пастухів. З ними укладали договір про найм, відправлялися до них у гості з частуваннями. Якщо знали, що пастух володіє чаклунським даром, то намагалися з ним потоваришувати, щоб в сезон випасу він зберігав худобу.

Народні прикмети на 9 січня

  • Якщо людина народилася в день Степана, то вона буде відмінним господарем і сім’янином
  • Якщо на деревах видно іній – чекай багатого врожаю хлібних культур
  • Мороз і сонце 9 січня за вікном обіцяють урожайний рік
  • Вважалося, що якщо в день Степана напоїти коня водою з відра, в якому була срібна монетка, то тварина весь рік буде сумирним і поступливим. Також такий обряд, згідно з повір’ями, захищав коней від хвороб
  • Снігопад в день 9 січня обіцяв багатий урожай ягід та грибів
  • Якщо ворони гніздяться на снігу – чекай швидкого тепла.
  • Якщо ж птахи 9 січня збираються зграйками на верхівках дерев, то морози ще будуть тривати досить довго.
  • Якщо господар в цей день обгородить свій будинок осиковими кілками, то протягом усього року в нього не ввійде ніяка нечисть
  • Якщо на вулиці 9 січня не видно дрібних птахів, значить, скоро почнуться снігопади
  • Коли кінь фиркає, погода буде м’якою і теплою. А якщо кінь трусить гривою і поводиться неспокійно, то чекай сніжної бурі. Якщо кінь лежить на землі – настане тепла погода Якщо у коня копита спітнілі 9 січня – скоро прийде весна
  • Якщо гуси лапи підтискають – скоро похолодає
  • Туман стелиться над полями – це прикмета до потепління
  • Якщо вночі місяць червоний – вранці буде тепло, але випаде сніг
  • Якщо заєць прибіг 9 січня в село, значить, скоро почнеться затяжний холод

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up