Що можна і що не можна робити в Чистий четвер перед Великоднем

Що можна і що не можна робити в Чистий четвер перед Великоднем
  • Чистий четвер — четвертий день Страсного тижня, пов'язаний із безліччю традицій і звичаїв.
  • Щоб належним чином підготуватися до Великодня, важливо знати, які справи у цей день дозволяються, а від чого церква радить утриматися.

У Чистий четвер згадуються найважливіші події Євангельської історії: саме в цей день відбулася Таємна Вечеря, на якій Спаситель встановив Таїнство омивання ніг, розділивши хліб між своїми учнями, а також передбачив фатальну зраду Іуди. Крім того, Син Божий омив апостолам ноги, показавши приклад людинолюбства, смирення і безкорисливого служіння ближньому. Це одна з причин, за якими четвер Страсної седмиці отримав назву «Чистий». З тих пір у деяких храмах під час літургії здійснюється особливий ритуал: у пам'ять про велику подію архієрей символічно омиває ноги дванадцяти священнослужителям.

Існує думка, що саме через це в народі і виникла традиція проводити генеральне прибирання перед Великоднем саме в Чистий четвер. Однак фізичне очищення далеко не головне з того, що потрібно виконати в цей день. Адже кожен день Страсного тижня націлений на духовне очищення, і саме цьому слід надати особливу увагу. Кожну справу в Чистий четвер потрібно починати з молитвою і радістю в серці.

Варто зазначити, що через карантин на Великдень святкова літургія проходитиме без прихожан. Віряни зможуть приєднатися до он-лайн трансляції.

Відео дня

 

Що можна робити в Чистий четвер

Згідно з традицією, у Чистий четвер вважається правильним ранній підйом: потрібно встати до сходу сонця і сполоснути тіло чистою водою. Вважається, що вода у цей день так само, як і в Хрещення, наділена особливою силою: вона здатна виганяти з тіла хвороби і недуги, «змивати» невдачі й оберігати від бід. У давнину у Великий четвер вмивалися водою, настояною на сріблі: люди вірили, що благородний метал підсилює її дивовижні властивості.

Після обмивання починаються жнива будинку: це основний етап підготовки свого житла до зустрічі Світлого Христового Воскресіння. Існує народний звичай мити віконні прорізи, двері і підлогу «грошовою» водою: в наповнений таз кидають жменю монет, а потім ретельно промивають кожен куточок, щоб добробут і процвітання не обійшли житло стороною. Для цієї ж мети позбуваються від мотлоху, що накопичився за рік: перебравши речі і викинувши все те, що стало непридатним для викоритсання, ви відкриваєте місце для нового.

У Чистий четвер можна починати готувати великодні страви: пекти паски, фарбувати і розписувати яйця, готувати інгредієнти для інших святкових частувань.

У четвертий день Страсної седмиці можна зробити четвергову сіль — особливий оберіг, який, за повір'ями, буде оберігати домочадців від негараздів, хвороб і неприємностей. Це давній звичай, який не втратив актуальності і сьогодні.

І, звичайно, одне з найважливіших справ для кожного віруючого в цей день — причастя. Саме в цьому і полягає головний сенс Чистого четверга.

Що не можна робити в Чистий четвер

У Чистий четвер ні в якому разі не можна залишати будинок брудним: згідно з повір'ями, якщо проігнорувати прибирання в цей день, то весь наступний рік ладу і миру в родині не буде.

Забороняється навіть приступати до приготування великодніх страв, поки вдома не наведена чистота.

Не можна знімати пробу зі святкових страв навіть під час приготування: в четвертий день Страсного тижня триває особливо суворий пост, який заборонено порушувати, якщо через стан здоров'я не дозволено послаблення.

Існує така думка, що, віддавши щось цінне або позичивши кому-небудь грошей в цей день, можна позбавити себе фінансової удачі на весь рік. Тому від подібних дій слід утриматися.

Також церква закликає не забувати про те, що першочергово в Чистий четвер саме духовне очищення, тому не варто приділяти надмірну увагу мирським справам замість молитв і духовної роботи.

 

Читайте також:

Розпочався Страсний тиждень: як його провести та що у ці дні їсти

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • vasa defrar

    все можно делать! что за средневековье?!
  • Jon Walker

    Це зараз такі вже новини в Вінниці? Чи не вистачає на те щоб знайти новину?

    Богдан Терещук reply Jon Walker

    Jon Walker братан, не думай за всяку тебе не візьме

    Igor Antonov reply Jon Walker

    Це новий контроль уряду такий,спецоперация шо можна робити а шо ні 😂
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up