Розпочався Страсний тиждень: як його провести та що у ці дні їсти

Розпочався Страсний тиждень: як його провести та що у ці дні їсти
  • Сьогодні, 13 квітня, у православних почався останній тиждень Великого посту перед Великоднем — Страсний. Він так названий в честь страждань Христа.
  • Кожен день Страсного тижня має своє особливе значення, і призначений для певних справ. Протягом цих семи днів потрібно особливо дотримуватися посту. 

У Страсний тиждень суворо заборонені страви, в яких які містяться м’ясо, риба, птиця, яйця. Не можна вживати молочні продукти, а також шоколад, макарони, білий хліб, соління, прянощі і алкоголь.

Останній передпасхальний тиждень пов’язаний із багатьма обрядодіями, кожен день тижня називається Великим і має своє сакральне значення.

Тепер більш детальніше розповімо про кожен день:

Відео дня
  • Страсний понеділок — можна їсти сирі овочі та фрукти, а також хліб, мед і горіхи. Бажано робити це ввечері.

  • Страсний вівторок — сирі фрукти та овочі, мед, горіхи та хліб. Теж рекомендовано їсти один раз ввечері.

  • Страсна середа — можна вживати хліб, овочі та фрукти, холодну сиру їжу без масла.

  • Чистий четвер — їсти гарячу рослинну їжу з олією двічі на день.

  • Страсна п’ятниця — цього дня радять утриматися від прийомів їжі.

  • Велика Субота — один раз на день можна поїсти гарячої рослинної їжі без олії.

  • Великодня неділя — цього дня знімаються всі обмеження на прийом їжі.

Страсний тиждень. В кожного дня є своє призначення

Великий піст 2020 в Україні: дати, історія, правила, традиції ...

Здавна у понеділок Страсної седмиці господині починали велике прибирання хати: білили та мили.

Тим часом, у Великий Вівторок слід було приготувати одяг, а у Велику Середу завершити усі роботи по господарству.

У Страсну Середу готують «пісну вечерю» з 12 пісних страв. Під дах кладуть хліб, сіль і мило. Ймовірно, насичуючись особливою енергетикою, такий хліб і сіль служать оберегом для дому та сім'ї весь майбутній рік, а цим милом відмивають всю сім'ю в Чистий четвер.

Страсний Четвер в народі називають Чистий четвер. У цей день потрібно викупатися до світанку і привести в повний порядок весь будинок. І, звичайно, саме відповідальна справа для Чистого четверга — це приготування пасок і фарбування великодніх яєць. Також в цей день радять всім в сім'ї взяти по жменьці солі і зсипати в один пакет. Цю сіль прибирають і зберігають, і називається вона «четвергова сіль», сіль Великого Четверга. Нею можна лікувати себе, а також своїх рідних і близьких. Починаючи з четверга з будинку до Великодня не віддають нічого.

Страсна П'ятниця — це найскорботніший день не тільки за весь Страсний тиждень, а й за весь рік. У цей день немає місця веселощам, співу і танцям. У цей день не готують обід — їдять сирі овочі і хліб, спечений раніше. Шити, в'язати, рубати сокирою теж не потрібно в цей день. Християни із різних країн світу — згадують Страсті Господні. У Страсну п'ятницю — відтворюють Хресну Дорогу, шлях, яким Ісус Христос йшов на Голгофу.

У Страсну Суботу печуть паски і фарбують яйця, якщо не зробили цього в Чистий четвер. Також починають освячувати в церкві паски, пофарбовані яйця і сирну паску.


Читайте також:

Великдень-2020. Як церква готується святкувати під час карантину?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Євгенія Бучацька

    Ви і вправду думаєте що Ісус помирав на хресті для того, щоб зараз вникати у ваш раціон?🤨 Чи Йому краще потрібна ваша молитва. Задумайтесь люди.
  • Юрий Холодков

    Що таке пост і навіщо він потрібен. Будьте розумними!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up