Великдень-2020. Як церква готується святкувати під час карантину?

Великдень-2020. Як церква готується святкувати під час карантину?
Фото: Вінницька Єпархія УПЦ
  • Цьогоріч великодні свята українці вперше зустрічатимуть в умовах карантину.
  • Пропонують проект «Великдень вдома», який не передбачає участь вірян в храмових богослужіннях.
  • Ми запитали у представників місцевого духовенства про організацію прийдешнього свята.

 

Святкування Великодня та проведення богослужінь в умовах поширення COVID-19 може бути небезпечним для вірян. Представники влади і духовенство вже зараз думають над тим, як організувати святкування Великодня в умовах карантину.

«Великдень зазвичай збирає в церкві багато людей.Серед них і ті, хто приїхав з-за кордону. Тому зараз ми готуємо і скоро презентуємо проект «Великдень вдома», який допоможе відсвяткувати це велике свято вдома, без зібрання в церквах», — заявив глава держави.

Під час брифінгу 29 березня губернатор Владислав Скальський теж говорив про формат відзначення Великодніх свят.

Відео дня

Зараз відбувається постійна комунікація з головами релігійних конфесій, напрацьовується рішення по безпечному святкуванню Великодня в умовах карантину та надзвичайної ситуації в країні, — повідомив голова Вінницької ОДА.

Як відомо, православні та греко-католики відзначатимуть Воскресіння Христове або Великдень 19 квітня, а католики — 12 квітня.

Під час засідання Синоду Православної Церкви України попередньо говорили, що храми повинні залишатися доступними для особистого відвідування віруючими, з дотриманням норм карантину, підвищеної санітарної безпеки і соціальної дистанції.

— Синод Православної Церкви України має надати відповідне розпорядження. Чекаємо. Думаю, воно буде ближче до свята, — прокоментував протодиякон Владислав Демченко, представник прес-служби Вінницької Єпархії. — Поки що служби і так транслюються онлайн. Перед Пасхою можуть бути додаткові конкретні рекомендації для священиків і вірян. Наразі поки нічого більше сказати не можу. Щодо сучасного стану справ, то у нас на сайті єпархії є інформація для парафіян Собору. На неї можна орієнтуватися. Але, повторю, перед Пасхою буде додаткова інформація. Про це буде повідомлено на офіційних ресурсах ПЦУ.

Попередньо проведення богослужінь відбуватиметься онлайн, у вигляді відеоконференції. Якщо ж якийсь обряд вимагатиме присутності людей, вони зможуть відвідати церкву, при цьому кількість прихожан будуть обмежувати.

Також розглядається можливість патрулювання біля храмів. У разі великого скупчення людей, співробітники поліції повинні проводити бесіди з парафіянами і роз'яснювати, що збиратися натовпами небезпечно не тільки для них самих, але і для здоров'я оточуючих.

Українська Греко-Католицька Церква також дозволила проводити богослужіння онлайн в умовах карантину — без присутності віруючих. Згідно з новими настановами, це правило стосується і богослужінь на Страсний тиждень і на Великдень.

В Українській Православній церкві Московського Патріархату поки не оприлюднили жодних рекомендацій з приводу святкування Великодня. Раніше рекомендували обмежити кількість людей в храмі під час богослужінь — не більше 10 осіб одночасно. Крім того, дозволили проводити сповідь і причастя протягом дня, а богослужіння — на відкритому повітрі. Парафіянам з ознаками інфекційних захворювань радять залишатися вдома.
 

Читайте також:

Карантин не завада відвідати служіння: кафедральний собор дає пряму трансляцію 

«Це святиня. Вона має бути необробленою»: що говорять у вінницьких храмах про цілування ікон 

«Добре, що можна тримати зв’язок через месенджери»: як карантин вплинув на життя священика
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Олена Медова

    Нуй коментарі одна нечисть. Я дуже хочу пасочку посвятити
  • Николай Бабич

    Попи вже рахують збитки. Їм наплювати на карантин і людей.Головне не допустити збитків Головний гріх це втрата доходів попів.
  • Lyudmila Lavrenchuk

    Пропустити таку нагоду ГРІХ..доход піде мимо 😁😁😁
  • Аніта Буздиган

    Батюшки будуть поширювати номер рахунку- на "миску" 🤣🤣🤣

    Вася Пупкін reply Аніта Буздиган

    А крашанки збиратимуть по Новій Пошті.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) Від читача 11:30 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up