Патріарх Кирил запропонував почати святкування 1025-річчя Хрещення Русі у Москві

Патріарх Кирил запропонував почати святкування 1025-річчя Хрещення Русі у Москві
Глава Російської православної церкви, патріарх Кирил заявив, що міжнародні урочистості з нагоди 1025-річчя Хрещення Русі повинні відкритися у Москві. І розпочнуться вони у липні. Патріарх УПЦ КП Філарет, прокоментував цю заяву, що коли хрестили Русь, Москви ще не існувало. Тому свято це в першу чергу для українців.

 

- Ми припускаємо, що урочистості розпочнуться в Москві 24 липня, в день пам'яті святої благовірної княгині Ольги, бабки князя Володимира, можна сказати, першої християнки у владі, яка багато в чому підготувала Хрещення Русі, - сказав патріарх в інтерв'ю російським телеканалам в неділю. - Також заплановано урочисте богослужіння в храмі Христа Спасителя, на яке запрошені голови помісних Православних церков. Передбачається також, що в цей день відбудеться народний фестиваль. Після цього всі поїдуть до Києва, де відбудеться урочисте богослужіння на Володимирській гірці, біля пам'ятника святому князю Володимиру.

- Сподіваємося, що будуть присутні і глави Церков, - зазначив патріарх Кирил. -  Українське керівництво вийшло з ініціативою запросити саме на цю подію - молебень на Володимирській гірці - глав Православних церков і глав держав, де більшість людей належать до Православної церкви. Великий гала-концерт пройде на Хрещатику - єдиній вулиці на просторах історичної Русі, яка названа на честь події Хрещення.

Відео дня
> Потім урочистості продовжаться в Мінську, де буде здійснено богослужіння під відкритим небом і передбачаються великі народні ходи.

Патріарх Кирил вважає важливою пам'ять про Хрещення Русі у росіян, українців і білорусів, яке визначило подальший хід історії слов'янських народів.

- Через входження в християнський світ ми зустрілись з усією Європою - Візантією, Римом і з Єрусалимом, який завжди був частиною цього єдиного християнського простору, - каже патріарх Кирил. - Росія, тодішня Русь, вийшла з вузьких провінційних рамок і побачила перед собою зовсім інше буття, що особливим чином збагатило і країну, і кожну людину. І цей імпульс не загасає протягом 1025 років.

Раніше повідомлялося, що глава РПЦ патріарх Кирил може відмовитися брати участь в урочистостях з нагоди 1025-річчя Хрещення Русі, призначених на 26 липня, якщо в них братиме участь глава Української православної церкви Київського патріархату Філарет (Денисенко).

Коментуючи заяву патріарха Кирила глава УПЦ КП, Філарет зазначив, що це в першу чергу свято для України.

- По-перше - це державно-церковне свято, і у святкуванні 1025-річчя буде брати участь і держава, і церква в Україні, - сказав Філарет. - Причому і Московський патріархат, і Київський патріархат, і греко-католицька церква, і римсько-католицька церква та інші церкви. Тому це свято наше, українське. І потрібно це усвідомлювати, тому що мова йде про хрещення Київської Русі, що не Московської. Москви в той час не було, і тому їм святкувати рано.

Читайте також:

Священикам можуть поліпшити соціальний захист

Церква засуджує фемінізм

Митрополит Вінницький і Барський Симеон молився разом з засудженими

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (32)
  • Anonymous

    Празднование Крещение Руси должно начинаться в Киеве!но увы как всегда в нашей церкви очень много значит политика...
  • Anonymous

    да хоть на камчатке!
  • Anonymous

    Киевская Русь, значит Киевская, причем тут Москва? Тогда еще Москвы и близко не было

    Anonymous reply Anonymous

    А вот московские и украинские попы, так не думают, они думают как-бы бабла побольше срубить
  • Anonymous

    Катриарх Перилл....

    Anonymous reply Anonymous

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Загинув військовий зі Жмеринки на позивний «Скорпіон» 20:02 У неділю відключень буде більше: коли вимикатимуть світло на Вінниччині 2 червня 19:02 Екскурсії та майстер-класи у червні: розклад активностей для вінничан photo_camera 18:33 Юних вінничан навчили виготовляти повітряних зміїв Від читача 11:00 Вінницька мінікомпанія стала призером національного конкурсу молодіжного підприємництва 17:42 Влаштували спортивне свято для дітей загиблих воїнів photo_camera 17:20 Вчили керувати дронами! Як відсвяткували День захисту дітей у Вінниці play_circle_filled photo_camera 17:06 Вінницький 17-й ліцей на ярмарку зібрав 100 тисяч гривень на підтримку ЗСУ photo_camera 16:41 Вінничанин Іван Чупринко у США став чемпіоном світу з пауерліфтингу photo_camera 16:17 Прокурори з Вінниччини передали нашим військовим екскаватор для окопних робіт photo_camera 15:05 Новини України та світу за минулий тиждень: огляд у мемах 14:34 На Гайсинщині п'яний чоловік зарізав знайомого 14:20 Секрети найкращих дитячих стоматологів Вінниці клініки "ПАВЛІН"(Новини компаній) 13:33 В Україні 1 червня по всіх областях вимикатимуть світло: назвали години 13:10 Коли та на що ви востаннє донатили? Ми запитали вінничан 12:41 Сім'я Крищуків з Вінниці отримала новий мікроавтобус для десяти дітей photo_camera 11:39 Ліквідували call-центр шахраїв, які надурили людей по всій країні на сотні тисяч гривень play_circle_filled photo_camera 10:45 Вінниця в Instagram. Кращі фото за останній тиждень травня photo_camera 09:48 Майстер-класи та подарунки: у Вінниці провели свято для дітей, які потребують підтримки 08:58 Збили 35 ракет та 46 ударних дронів. Наші захисники відбили чергову атаку окупантів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up