Сім’я без батька? Які проблеми та ризики будуть в особистому житті дівчини

Сім’я без батька? Які проблеми та ризики будуть в особистому житті дівчини
  • Чому дівчатам, які виховувались без батька, важко обрати чоловіка? Через що найчастіше виникають «блоки» в стосунках? Як не дійти до розлучень й зберегти власну сім’ю, коли в дитинстві її не було?
  • З цими та іншими питаннями допоможуть розібратися психологи.

Все більше жінок за тридцять не поспішають виходити заміж і будувати сім’ю. Їх важко назвати жінками, бо вони самі себе ідентифікують, як «дівчина», тому що асоціація зі словом жінка має для них негативне забарвлення. Прогрес відбудеться, коли вони самі почнуть ідентифікувати себе як жінку, а не дівчинку, якій рано створювати сім’ю й нести відповідальність.

Часто говорять: «Я не можу створити довгострокові стосунки, кілька побачень — і чоловіки розвертаються» або «Ми в стосунках, які не приводять до створення сім’ї», «Що зі мною не так? я красива, розумна, чому чоловіки від мене біжать?».Причини криються набагато глибше, ніж здається. Хтось з цих дівчат взагалі не мав батька, у когось він був присутній формально, але не цікавився життям доньки.

Відео дня

Деякі жінки не дозволяють стосункам розвиватися У них з'являється блок після першого побачення. Жінки, яких виховувала лише мати, не бачать зв’язку з батьками, особливо з татом. «До чого тут батько? Я його не знаю, не шукаю, і не хочу знати», — така слідує від них відповідь.

Хтось починає розбиратися й усвідомлювати, що інтерпретує батька очима мами й починає змінювати ставлення до батька. Навіть, якщо батька ніколи не бачила або в дитинстві була свідком насилля, дівчина від початку буде займати позицію мами (жертви). 

Є таке умовне, що відповідає за чоловіче всередині нас, і що відповідає за жіноче всередині нас. І коли жінка не приймає тата, чоловіка, то вона наче не приймає всередині себе частину себе і починає саме цього більше проявляти. Таких жінок, буває, називають «чоловік у спідниці». Вона це заперечує й багато енергії витрачає на те, щоб з цим боротися, а насправді транслює цього ще більше.

Відсутність виховання, як відсутність батька взагалі в житті жінки — негативно впливає на її життя. В таких жінок часто спрацьовує неусвідомлена агресія до чоловічого роду. 

Це неприйняття чоловіків може проявлятися по-різному. З'являються: «я докажу, що мені чоловіки не потрібні», «я не хочу, як у моїх батьків, я буду робити все так, як не у них», «я не знаю, як я хочу, але точно не так, як мої батьки». З цим треба працювати й знімати блоки.

Найчастіше такі жінки виростають з розумінням, що роль батька не така важлива. «Я ж виросла, у мене дві ноги, дві руки, усе ок, значить і я так зможу», — це звучить як аргумент для них самих. Тому такі жінки швидше наважаються на дитину без батька, бо для них усе логічно, і вони не бачать в цьому суттєвої проблеми.

Психологи рекомендують позбутися образу «чоловік це зло». Це лише досвід вашої мами, нічий більше. Ви маєте знати, що у вас буде щаслива родина. Виховуйте в собі жіночність, звертайте увагу на чоловіків добрих і щиросердних — і тоді ви самі для себе відкриєте щасливу жінку і дружину.

«Самодостатність, ніжність, сексуальність»

Наталія Тернова, психолог:

— Роль батька найбільше проявляється після 5 років, саме у шкільному віці. Є така теорія Памели Левін, згідно якої від 0 до 18 років кожна людина проходить шість стадій розвитку. На кожній стадії є певні задачі, які нам треба виконати для свого розвитку.

Якщо на цій стадії не навчимося, то на наступній буде важче вчитися, виконувати задачі розвитку нової стадії. 

Якщо до шкільного віку дитина повноцінно награлася й у неї було нормальне дитинство, то в школі їй буде вже цікаво сидіти, слухати, вчитися. Ось тут значну роль відіграє фігура батька, яка відповідає за цю структуру й правила. Правила дуже часто можуть стати деструктивними, якщо роль батька починає виконувати мати, особливо, коли вона замінює обох. Жінка проявляється як жінка, коли вона проявляє три іпостасі — самодостатність, ніжність, сексуальність. А якщо вона вся про «виживання», то як мінімум, дві пропадає.

Перше універсальне правило — зберегти в очах дітей батька батьком. Якщо у вас образи на чоловіка, треба їх пропрацювати, але не замилювати дітям очі «батьком звіром». Розуміти, що є роль батька і є роль чоловіка. І якщо розлучення, то це жінка з чоловіком не домовилася, а не чоловік з дитиною. Чоловік може бути поганим чоловіком, але класним батьком. Не перекладайте цю відповідальність на дітей.

Не намагайтеся бути і мамою і татом для своєї дитини.

У дитини має бути чоловіча фігура. Але не дідусь чи брат, хіба тимчасово, а чоловік, який буде подавати приклад саме, як батько. Не боятися досліджувати психологію. Існує багато книг, спеціалістів, які можуть допомогти створити щасливу сім’ю, навіть після невдалих спроб. Говоріть доньці, що вона чудова, що вона, коли виросте, зустріне найкращого чоловіка. Тоді дівчинка зрозуміє, що чоловіки не зло, і в неї сформується правильна самооцінка.

 

Читайте також:

Як позбутися синдрому «Отелло»? Психолог дає поради для ревнивців

Полуниця з вершками: прості прийоми, які урізноманітнять ваше сексуальне життя

Закохатися в поганого хлопця. Причини, чому дівчатам подобаються брехуни і маніпулятори

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Таня Иванова

    А я росла без матери но с отцом (мать умерла) и всю жизнь проблемы  с работой и с мужчинами.Жизнь не сложилась
  • Злата Малевич

    шо это за дешевенькая сексистская статейка!
  • Nataly July

    Сумно. Я росла без батька і в мене були проблеми не лиш з чоловіками, але й з роботою
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up